• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20228_79297.jpg

Lukijan kuva kysymykseen.

Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kuvien kasvi voisi olla oratuomi, Prunus spinosa. Sen luumarja muistuttaa pientä luumua ja itse pensas tai puumainen pensas on piikikäs eli orainen. Hedelmä on kypsänä vahapeitteinen ja sinimusta, maultaan kirpeä.

Toinen vaihtoehto voisi olla kriikuna, Prunus domestica ssp. insititia, jolla on myös oksissaan oraita, mutta ei yleensä aivan niin paljon eikä yhtä pitkiä kuin oratuomella. Senkin hedelmä on kuin pieni luumu, kuitenkin vähän oratuomea isompi, väriltään yleensä sininen ja vahapeitteinen, pyöreä. Täysin kypsänä se on maultaan makea, mutta kivi ei irtoa hedelmälihasta kovin helposti.

Lukijan kuva kysymykseen.
Lukijan kuva kysymykseen.
20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!
20149_40848.jpg
Tunnetko haperot?
Haperot viihtyvät kaikkiallaNämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!
20236_82130.jpg
Taikinamarja-aidan leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on taikinamarja-aita. Haluaisimme aidasta tuuhean ja tasaisen, jotta se peittäisi näkyvyyttä kävelytielle. Voiko taikinamarjaa leikata muotoon, eli päältä ja sivuilta? Miten se kannattaisi leikata, jotta kasvun saisi tiheämmäksi ja siistimmäksi? Tarvitseeko odottaa kukinnan ohi ennen kuin leikkaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton