TAKAISIN

Hyödynnä laaja kasvikortisto

Päivitetty: 24.3.2022
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Katso esimerkki kasvikortista: Huonearalia (Fatsia japonica)
Syklaami (kuva: Pixabay)Syklaami (kuva: Pixabay)

Kasvikortistoa täydennetään jatkuvasti yhteistyössä jäsentemme kanssa.

Kirjautuneena käyttäjänä voit nimittäin...

 • ehdottaa uusia kasvikortteja
  – Etkö löytänyt hakemaasi kasvia? Ehdota sitä, niin me täydennämme kortin valmiiksi.
 • ehdottaa kortille uusia kasvikuvia
  – Onko sinulla hyviä kuvia kasveista? Jaa ne kanssamme; korteille kaivataan etenkin lisää kasvin eri kasvuvaiheiden kuvia ja lähikuvia. Joistakin korteista uupuu kuva vielä kokonaan.
Douglaskuusen (Pseudotsuga menziesii) neulasia.Douglaskuusen (Pseudotsuga menziesii) neulasia.

Kasvikortistossa on runsaasti tietoa

Kasvikortistossa olevat kasvit on ryhmitelty seuraavasti:

Kasvi voi kuitenkin kuulua useampaan ryhmään.

>> Esimerkkikorttina tuurenpihlaja

Jokaiselta kasvikortilta löytyy monipuolisesti tietoa:

 • Lähilajit ja -lajikkeet kertovat kasvin lähisukulaisista
 • Kuvaus sisältää ulkoasun kuvauksen lisäksi tietoa kasvutavasta, tiheydestä/peittävyydestä, koristeellisuudesta ja sadonkorjuusta
 • Korkeus, leveys, istutustiheys, taimia/m2
 • Kukinta-aika löytyy helppolukuisesta taulukosta
 • Kukkien väri(t) luokitellaan tiettyjen perusvärien avulla (niitä täydennetään kuvaus-kentässä)
 • Kasvualusta-kohdassa kuvataan maaperän kosteus-, rakenne-, pH- ja ravinteisuustietoja
 • Soveltuvuus-kohtaan listataan mm. leviämiseen ja kasvunopeuteen, vaativuuteen ja sopeutuvuuteen liittyviä asioita sekä mahdollisia ruoanlaitto- ja lääkintävihjeitä
 • Hoito-ohjeissa kerrotaan hoitoon liittyviä huomioita, mm. leikkaamiseen liittyvistä asioista ja tuholaisten tai tautien torjunnasta
 • Lisääminen-kohdassa on tietoa kasvin lisäystavoista ja niihin liittyvistä aikatauluista.

Monipuoliset hakumahdollisuudet

Puutarha.netin Kasvikortistosta voit tietoa hakea monin eri tavoin. Hakutekijöinä toimivat muun muassa: kasvityyppi, valon tarve, korkeus, vyöhyke, kukintakuukausi, kukan väri ja kasvualustan ominaisuudet

Voit siis helpottaa puutarhasi suunnittelua hakemalla kasveja, jotka menestyvät asuinpaikkasi menestymisvyöhykkeellä ja viihtyvät kulloisessakin kasvupaikassa (valo-olot, maanlaatu, kosteusolot). Istutusryhmää voit suunnitella lisäämällä vielä vaikka kasvin korkeuden ja/tai kukinnan värin. Lisäksi voi hakea Kasvikortistosta vaikkapa amppeliin ja leikkokukaksi sopivia tai tuoksuvia ja syysvärityksen saavia kasveja.

Tutustu Kasvikortistohakuun

Voit valita hakutuloksen esitystavan aakkostettuna suomalaisen, ruotsinkielisen tai tieteellisen nimen mukaan. Hakutuloksesta käy ilmi seuraavat seikat:
– tuloksen lukumäärä
– kasvin suomalainen ja tieteellinen nimi
– kasvin kuva (jos kasvista on kuva)
– valontarve
– korkeus
– menestymisvyöhykkeet (puuvartiset kasvit)

Katsopa minkälaisen listan saa pensaista, jotka viihtyvät auringossa II-vyöhykkeelle saakka.

Ruusuangervo (Spiraea japonica 'Froebelii')Ruusuangervo (Spiraea japonica 'Froebelii')

Lisävinkkejä:

Rastit = JA

– Jos rastittaa kukanväriksi 'keltainen' ja 'oranssi' --> saa tulokseen kasveja, joilla on keltaisia ja oransseja kukkia. Kukat voivat myös olla oranssinkeltaisen-kirjavia.

– Jos rastittaa kukintakuukausiksi touko- ja kesäkuun --> saa tulokseen kasveja, jotka kukkivat pitkään alkukesällä eli touko- ja kesäkuussa.

Hakea voi siis esimerkiksi pensaita, jotka kukkivat heinäkuussa vaaleanpunaisin kukin, pärjäävät tuoreessa maassa, puolivarjossa ja IV-vyöhykkeellä sekä ovat noin 1,5 metrin korkuisia.
Tällaisia kasveja löytyy Kasvikortistosta 8 kappaletta.

Sanahaku hakee kaikista nimi-kentistä (suomalainen, tieteellinen ja ruotsalainen nimi). Esimerkiksi hakusanalla ’ruusu’ löytyvät tietysti kaikki ruusut, mutta myös mm. amurinruusuleinikki, idänruusujuuri, japaninruusukvitteni, kevätruusuleinikki ja ruusupapu. Vastaavasti hakusanalla ’Campanula’ löytyvät kaikki Campanula-sukuun kuuluvat kasvit ja lisäksi kellohunajakukka (Phacelia campanularia) ja hakusanalla ’rönn’ löytyy erilaisia pihlajia ja samettisumakki (rönnsumak).

Tästä pääset Kasvikortistoon


Onko kiikarissa puu vai perennat? Kasvikortisto auttaa ja neuvoo kasvivalinnassa ja kasvien hoidossa!Onko kiikarissa puu vai perennat? Kasvikortisto auttaa ja neuvoo kasvivalinnassa ja kasvien hoidossa!