• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee itse tuoksu-potpourri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2024
Potpourri

Eteeristen öljyjen avulla saat pohjan rauhoittavalle ja upean tuoksuiselle potpourrillesi.

Naapuri tupakoi parvekkeella, Einon jääkiekkovarusteet jäivät pesemättä, popkornit paloivat mikroaaltouuniin, kissan jo siivotut pisut haisevat edelleen, biojätepussi homehtuu eteisessä sekä kämpän edellinen omistaja on tupakoinut sisällä ja haju on tarttunut seiniin. Lista asunnon pahaa hajua aiheuttavista asioista on pitkä. Välillä myös pelkkään arjen stressiin kaipaisi rentouttavaa tuoksua.

Jos kaapeista ei satu löytymään tuoksuvia ja rentouttavia suitsukkeita, hyvä keino on suunnitella keittiön kätköistä löytyvistä aineksista oma potpourri eli tuoksuva koriste.

Anna mielikuvituksen lentää

Kaupoista saat ostettua yrttejä, kukkia ja muita tarpeellisia aineksia. Keväisin ja syksyisin löydät myös luonnonhelmasta paljon sopivia tuoksuja. Kaiken ei tarvitse olla niin tuoksuvaa, kunhan se näyttää omaan silmääsi nätiltä. Kuivata lehtiä, kukkia, yrttejä, käpyjä, siemenkotia, marjoja, hedelmiä ja heiniä.

Hedelmää voit hyödyntää kuivattamalla sen palasia tai siivuja, tai vaikka pelkkää kuorta kuivattamalla. Appelsiinin ja sitruunan kuorista saat kauniita siivuja, jotka poistavat kodin pahoja hajuja tehokkaasti. Appelsiinin, sitruunan ja vaikkapa omenan siivuista saat hyvin tuoksuja, ja ne näyttävät hienolta asetelmissa.

Mausteista kaneli- ja vaniljatangot, tähtianikset ja neilikat ovat esimerkkejä tuoksuvista aineksista. Neilikan palasia voit myös työntää kokonaiseen appelsiiniin mukavan, hyönteisiä karkoittavan tuoksun aikaansaamiseksi.

Laventelin kukista, lehdistä ja oksista saat päänsärkyä poistavaa ja rentouttavaa tuoksua, joka samalla pitää vaatekaapissa pidettynä koiperhoset erossa vaatteista. Voit pussittaa potpourrin sisältöä tuoksupusseiksi. Myös esimerkiksi elinvoimaiset ruusun terälehdet tuovat kauniin värin ja tuoksun tuoksusekoituksiin. Voit käyttää myös lempikukkiasi tehdäksesi koristeestasi mahdollisimman omannäköisesi.

Keitä aineksia pienellä lämmöllä, kunnes kotisi tuoksuu sopivan voimakkaasti.

20203_63222.jpg

Eteeriset öljyt

Eteerisiä öljyjä voit käyttää tuomaan lisää helliviä tuoksuja potpourriisi. Näiden tuoksujen kiinnittämiseen sopivat esimerkiksi orrisjuuri ja puulastut. Puulastut ovat yleensä orrisjuurta nätimpiä, ja ne voi myös värjätä esimerkiksi veteen sekoitetulla ruokavärillä tai vaikka täysin luontaisesti esimerkiksi punajuurella, sipulinkuorella tai nokkosella. Orrisjuuren vahvuus sen sijaan piilee sen hitaudesta luovuttaa tuoksuja. Näin ollen orrisjuurta käytettäessä potpourrisi tuoksuu kauemmin.

Metsäteemaiseen tuoksupotpourriin sopii käpyjen, lehtien ja luonnonväristen puulastujen sekaan esimerkiksi männyn, teepuun tai patsulin tuoksuinen eteerinen öljy. Männyn tuoksu on stressiä lievittävä ja tuo metsän kotiisi. Teepuuöljy raikastaa ilmaa. Patsuli tuo maanläheistä, sensuellia ja maskuliinista tuoksua, ja sopii kookkaiden, tummien ainesten kanssa hyvin vaikka makuuhuonetta tuoksuttamaan.

Kuivatus

Kasvikuivuri on nopein ja helpoin tapa kuivattaa esimerkiksi hedelmiä. Hedelmät leikataan noin 5 mm viipaleisiin, ja niiden siemenkodat poistetaan. Säädä lämpötila niin, että se on enintään 50 °C. Kuivattaminen onnistuu myös uunissa samoissa lämpötiloissa. Huoneenlämmössä kuivattaminen vie yleensä muutaman päivän. Omenanviipaleet voi esimerkiksi pujottaa naruihin roikkumaan.

Myös vihanneksia voit halutessasi käyttää potpourrissasi, vaikka ne eivät niin yleisiä olekaan. Esimerkiksi kurkku ja porkkana voivat sopia joihinkin asetelmiin. Vihannekset voi kuivata 52 asteessa.

Noin kolmen ensimmäisen tunnin aikana hedelmistä ja vihanneksista lähtee kosteutta, eivätkä ne vielä ala kuivumaan kunnolla.

<p data-block-key="xvok9">Kuivattamiseen kannattaa panostaa, tee mahdollisimman ohuita siivuja esim. appelsiineista.</p>
Kuivattamiseen kannattaa panostaa, tee mahdollisimman ohuita siivuja esim. appelsiineista.

Isommat marjat voidaan puolittaa, mutta pienemmät ovat näteimpiä ja toimivia sellaisenaankin. Banaanit voi viipaloida. Marjat voi kuivata 57 asteessa.

Yrtit tarvitsevat matalamman lämpötilan, mikäli ne kuivataan uunissa tai kasvikuivurissa, niille riittää noin 35‒46 astetta.

Herkkien kukkien kanssa kannattaa käyttää ilmakuivatusta, tai esimerkiksi kirjan välissä kuivattamista.

HUOM:

Ohjeet kuivumisajasta eivät koskaan ole tarkkoja, sillä niihin vaikuttaa moni seikka. Ole siis tarkkana kuivatushommissasi. ÄLÄ KUIVATA KAASU-UUNISSA, sillä sen pieninkin lämpötila on kuivatukseen liian suuri.

Ohje

Ohje

Potpourri ohje:

  1. Valitse eteeriset öljysi, kerää ja kuivata valitsemasi ainekset. Itsessään voimakkaat tuoksuainekset kannattaa lisätä vasta valmiiseen potpourriin.
  2. Sekoita 1,5 ruokalusikallista orrisjuurta ja puulastuja sekä 10 tippaa eteeristä öljyä yhtä potpourrilitraa kohden.
  3. Valitse laakea kulho, jotta saat käsiteltyä ainekset tarpeeksi hellävaroen. Vetäise käsiisi suojakäsineet tai kaiva esiin puukauha, ja sekoita ainekset varovasti yhteen, jotta kuivatut ainekset eivät hajoa.
  4. Kun eteeriset öljyt ovat imeytyneet ja ainekset sekoittuneet, laita seos paperipussiin tai kannelliseen astiaan. Käy välillä kääntelemässä astiaa tai pussia varovasti, jotta potpourri pysyy kuivana ja tuoksut sekoittuvat tasaisesti. 4-6 viikon odotus palkitaan tuoksuvasti.
  5. Aseta ainekset valitsemaasi astiaan, tai pussita ne kangaspusseihin tuoksupusseiksi.

Lähde: Ruohonjuuri, yrttiapteekki.com, luontoon.fi

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20233_77285.jpg
Ihana ja pieni aromien keidas: perusta oma yrttipuutarha
Oletko kova ruoanlaittaja? Rakastatko suuria ja syviä makuja? Jos vastauksesi oli molempiin kyllä, niin älä suotta osta yrttejä kaupasta, vaan kasvata ne itse omalla pienellä yrttitarhalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton