• Etusivu
  • Hoitotyöt

Aronia on kaunis koristepensas

Ja herkullinen hyötykasvi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.09.2023
20239_60083.jpg

Aronia saa syksyisin kauniin väriloiston päälleen pikkupakkasten myötä - ja marjat ovat tällöin parhaimmillaan. (Kuva: Pixabay)

Aroniatovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.

Voimakasaromiset ja maukkaat marjat

Marja-aronia on maukas, monikäyttöinen sekä terveellinen marja. Parhaiten ravintokasviksi soveltuu marja-aronia ’Viking’, jolla on Aronia-suvun isoimmat ja maukkaimmat marjat. Pienemmällä koristearonialla(Aronia x prunifolia) on happamammat marjat ja pienemmät lehdet, mutta senkin marjat ovat toki syötäviä.

Usein marjoja on niin paljon, että oksat painuvat maahan niiden painosta. Täysikasvuisesta pensaasta saakin satoa 5–10 kiloa. Kivennäisaineita mustissa marjoissa on lähes kaksi kertaa vadelmia ja herukoita enemmän. Marjat sisältävät paljon pektiiniä ja karvautta tuovaa tanniinia, mutta vähän sokeria, joten ne kannattaa hyödyntää mehuina ja hilloina yksinään tai yhdessä esimerkiksi omenoiden tai karviaisten kanssa. Aronian marjat värjäävät hillon punaiseksi. Myös viini saa aroniasta hyvän, vahvan värin.

Marjat kypsyvät syyskesällä. Lokakuu, jopa marraskuu, on paras aika kerätä marjat talteen, kun pakkanen on niitä hiukan puraissut. Liian aikaisin kerätyt marjat maistuvat kirpeiltä, eikä mehusta tule hyvää. Vahvakuoristen marjaterttujen kerääminen on joutuisaa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Aronian kasvatus ja hoito

Hyötykäytön lisäksi aroniaa kannattaa istuttaa pihan koristeeksi. Aronia kasvaa 2–3 metriä korkeaksi ja tuuheaksi pensaaksi. Pensaat ovat hyvin terveitä, joten mikään kasvintuhooja ei pilaa kiiltävän tummanvihreän lehdistön ulkonäköä. Maalajin suhteen aronia on melko vaatimaton ja se menestyy lähes kaikentyyppisissä maissa, jopa savimaassa. Kun aronia saa kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla runsasmultaisessa maassa, se kukkii ja marjoo runsaasti. Se vaatii kuitenkin oman tilansa, joka on vähintään parin metrin etäisyydellä muista pensaista ja puista. Aidanteessa pensaat istutetaan 80–100 sentin välein. Aronia menestyy vyöhykkeillä I–IV(V).

Aronia ei juurikaan tarvitse hoitoa, vaan sen voi antaa kasvaa vuosikausia leikkaamatta. joskus voi poistaa pari voimakkainta versoa, jotta pensas ei kasva liian tiheäksi, jolloin sadontuotto tyrehtyy. Vanhaa pensasta nuorennetaan harventamalla vanhimpia versoja – yleensä keväisin, mutta harvennusta voi tehdä vielä syksylläkin, jos aroniapensas on hyväkuntoinen. Aronia kestää myös alasleikkauksen. Voimakkaan leikkauksen jälkeen pensaalle kannattaa antaa yleislannoitetta.

Lue myös asiantuntijan vastaus marja-aronian leikkauksesta.

Lisää tietoa aroniasta löydät Kasvikortistosta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:
Varta aronia suoravartiseen pihlajan taimeen. Näin saat yksirunkoisen, pieneksi koristepuuksi tai marjapuuksi kasvavan marja-aronian.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_65618.jpg
Marjapensaiden taudit ja tuholaiset kuriin
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton