• Etusivu
  • Hoitotyöt

Aronia on kaunis koristepensas

Ja herkullinen hyötykasvi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.09.2023
20239_60083.jpg

Aronia saa syksyisin kauniin väriloiston päälleen pikkupakkasten myötä - ja marjat ovat tällöin parhaimmillaan. (Kuva: Pixabay)

Aroniatovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.

Voimakasaromiset ja maukkaat marjat

Marja-aronia on maukas, monikäyttöinen sekä terveellinen marja. Parhaiten ravintokasviksi soveltuu marja-aronia ’Viking’, jolla on Aronia-suvun isoimmat ja maukkaimmat marjat. Pienemmällä koristearonialla(Aronia x prunifolia) on happamammat marjat ja pienemmät lehdet, mutta senkin marjat ovat toki syötäviä.

Usein marjoja on niin paljon, että oksat painuvat maahan niiden painosta. Täysikasvuisesta pensaasta saakin satoa 5–10 kiloa. Kivennäisaineita mustissa marjoissa on lähes kaksi kertaa vadelmia ja herukoita enemmän. Marjat sisältävät paljon pektiiniä ja karvautta tuovaa tanniinia, mutta vähän sokeria, joten ne kannattaa hyödyntää mehuina ja hilloina yksinään tai yhdessä esimerkiksi omenoiden tai karviaisten kanssa. Aronian marjat värjäävät hillon punaiseksi. Myös viini saa aroniasta hyvän, vahvan värin.

Marjat kypsyvät syyskesällä. Lokakuu, jopa marraskuu, on paras aika kerätä marjat talteen, kun pakkanen on niitä hiukan puraissut. Liian aikaisin kerätyt marjat maistuvat kirpeiltä, eikä mehusta tule hyvää. Vahvakuoristen marjaterttujen kerääminen on joutuisaa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Aronian kasvatus ja hoito

Hyötykäytön lisäksi aroniaa kannattaa istuttaa pihan koristeeksi. Aronia kasvaa 2–3 metriä korkeaksi ja tuuheaksi pensaaksi. Pensaat ovat hyvin terveitä, joten mikään kasvintuhooja ei pilaa kiiltävän tummanvihreän lehdistön ulkonäköä. Maalajin suhteen aronia on melko vaatimaton ja se menestyy lähes kaikentyyppisissä maissa, jopa savimaassa. Kun aronia saa kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla runsasmultaisessa maassa, se kukkii ja marjoo runsaasti. Se vaatii kuitenkin oman tilansa, joka on vähintään parin metrin etäisyydellä muista pensaista ja puista. Aidanteessa pensaat istutetaan 80–100 sentin välein. Aronia menestyy vyöhykkeillä I–IV(V).

Aronia ei juurikaan tarvitse hoitoa, vaan sen voi antaa kasvaa vuosikausia leikkaamatta. joskus voi poistaa pari voimakkainta versoa, jotta pensas ei kasva liian tiheäksi, jolloin sadontuotto tyrehtyy. Vanhaa pensasta nuorennetaan harventamalla vanhimpia versoja – yleensä keväisin, mutta harvennusta voi tehdä vielä syksylläkin, jos aroniapensas on hyväkuntoinen. Aronia kestää myös alasleikkauksen. Voimakkaan leikkauksen jälkeen pensaalle kannattaa antaa yleislannoitetta.

Lue myös asiantuntijan vastaus marja-aronian leikkauksesta.

Lisää tietoa aroniasta löydät Kasvikortistosta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI:
Varta aronia suoravartiseen pihlajan taimeen. Näin saat yksirunkoisen, pieneksi koristepuuksi tai marjapuuksi kasvavan marja-aronian.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72169.jpg
Hyötytarhan syystoimia
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: Nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20214_70185.jpg
Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon
Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton