• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vesiviljely - viljelyä ilman multaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Vesiviljely eli hydroponinen viljely tarkoittaa kasvin kasvattamista suoraan ravinneliuoksessa - lisäksi tarvitaan väliaine, joka tukee kasvia. Vesiviljelyssä multaa voidaan käyttää kasvualustassa myös osittain (puolihydro) tai sitä ei käytetä ollenkaan(täyshydro). Mullan sijasta voidaan siis käyttää erilaisia väliaineita, jotka antavat kasville tukea, suojaavat juuria valolta sekä kuivumiselta sitomalla ravinneliuosta itseensä. Aeroponisessa tekniikassa väliainetta ei käytetä lainkaan, vaan juuria sumutetaan suljetussa tilassa hienojakoisella ravinneliuoksella.

Vesiviljely voidaan jakaa kahteen ryhmään: passiivinen vesiviljely ja aktiivinen vesiviljely. Jako riippuu siitä miten kasvien kastelu ja ravinteiden annostelu on järjestetty. Tunnetuin passiivisen vesiviljelyn muoto on monelle tuttu altakasteluruukku.

Vesiviljelyssä kasvin juuret ottavat ravinteen suoraan vedestä, jota varten kasvit kehittävät erityiset vesijuuret. Altakastelussa vesi ja ravinteet ovat ruukun pohjalla, josta ne nousevat ylös kapillaarisesti ylöspäin. Vesitila ja kasvia tukeva väliaine ovat erillään, kuitenkin niin, että juuret voivat kasvaa myös suoraan vesitilaan. Passiivisessa kasvatuksessa väliaine voi olla miltei mikä tahansa kapilaarisesti johtava aine - eikä sen siis tarvitse olla vain multaa tai turvetta.

Aktiivisessa vesiviljelyssä vesi kiertää järjestelmässä yleensä pumpun avulla. Vesikierto hapettaa veden (mikä on tärkeää, kun kasvin juuret ovat vedessä). Vettä voidaan hapettaa myös erillisellä ilmapumpulla. Vesikierto sekä veden hapetus ilmapumpulla voidaan myös yhdistää samassa järjestelmässä, jolloin kasvatustehoa saadaan lisättyä. Aktiivisessa vesiviljelyssä kasvit kasvavat yleensä tehokkaammin, kuin passiivisessa vesiviljelyssä.

Huom.! Vesiviljelyssä vältetään monia multakasvatuksen haittapuolia, esimerkiksi homeitiöitä ja loiseläimiä. Tämän vuoksi monia hydroviljeltyjä kasveja voi suositella jopa allergikoille. Vesiviljely on siis allergiaystävällinen ja siisti tapa kasvattaa ilman multaa.

Lue huonekasvien hydroviljelystä, hyötykasvien vesiviljelystä tai orkidean kasvatuksesta semihydrossa Puutarha.netin Keskustelupalstalta.

Info

Info

Vesiviljelyn faktat pähkinänkuoressa:

  • Vesiviljelyissä vettä kierrätetään tai hapetetaan pumpun avulla.
  • Vesiviljelyssä kasvaa tehokkaammin ja nopeammin kuin mullassa.
  • Vesiviljelyssä pystyy halutessaan mittaaman ja säätämään ravinneliuoksen vahvuutta ja ph-arvoa todella helposti (tämä ei siis ole vesiviljelyssä sen pakollisempaa kuin mullassakaan). Mullasta se todella vaikeaa.
  • Vesiviljelyssä ei myöskään pysty liikakastelemaan kasveja.
  • Vesiviljelyllä kasteluväli pitenee huomattavasti.
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_79102.jpg
Sinivuokko ei aina olekaan sininen
Sinivuokkoeli lehtosinivuokko (Hepatica nobilis) on kevään varhaisimpia kukkijoita. Sen herkät kukat värittävät metsänpohjia jo huhtikuussa, vaikka kukinnan huippu osuukin yleensä toukokuun puolelle. Toisinaan sinivuokko innostuu kukkimaan uudelleen syksyllä – ja säiden salliessa vaikka keskellä talvea.
20216_71405.jpg
Lataa aivosi luonnossa -näyttely: luonnon hyvin­vointi­vaikutukset
Luonto hoitaa meitä ihmisiä tutkitusti monin tavoin; aistimme kohentuvat, verenpaine laskee, aivot voivat paremmin, vastustuskykymme voimistuu ja jo pelkkä metsäilman hengittäminen edistää terveyttämme. Haltian uusi näyttely "Lataa aivosi luonnossa" vie polulle luonnon hyvinvointivaikutusten ääreen.
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20144_38952.jpg
Sadevedet hyötykäyttöön Vesitaskun avulla
Sadeveden talteenotto on fiksu ja ekologinen tapa tuottaa kasteluvesi puutarhallesi. VESITASKU® on pohjoismaisiin olosuhteisiin tehty toimintavarma kotimainen sadevesisäiliö."Pihatöiden viimeistelyssä huomasimme, että sadevettä tulisi kerätä puutarhanhoitoa varten. Uusi piha istutuksineen tarvitsi runsaasti vettä ja olisihan kasteluvedelle paljon käyttöä jatkossakin. Tynnyri talon nurkalla ei perustuksiin valuvan ylivuotoveden, eikä ulkonäkönsä vuoksi tullut kuitenkaan kyseeseen."Näin syntyi idea Vesitaskusta, josta on iloa Sinulle, talollesi ja puutarhallesi.Tyylikäs ja moderni sadevesisäiliö, Vesitasku (3 eri väriä), verhoilulevyt ja kannakesarja ovat myynnissä Rakentaja.fi verkkokaupassa.
202112_74014.jpg
Joulun jätteiden lajitteluopas
Minne joulun aikana syntyvä jäte kuuluu laittaa? Oli jäte sitten alumiinia, paperia, ilotulitteita, rasvaa tai pakkausmateriaalia, löydät oikean lajittelutavan alla olevasta luettelosta.
20219_72747.jpg
Asiantuntija vastaa: Mikä tämä ruukkumullassa kasvava sieni on?
Onko tämä ruukkumullassa kasvanut sieni kenties ansariukonsieni? Kuinka myrkyllisiä ansariukonsieni ja keltaukonsieni ovat (jos esimerkiksi lapsi pääsisi vahingossa syömään niitä)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton