• Etusivu
  • Kasvillisuus

Marraskuun vinkit

Tiina Painokallio
Päivitetty 23.10.2024
202310_83245.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Etelä-Suomessa marraskuu on lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.

Marraskuussa maa on Etelä-Suomessakin yöpakkasten seurauksena usein jo roudassa ja useimmat ruohovartiset kasvit kuolleet eli tulleet martaiksi. Lapissa on keskimäärin jo lokakuun alkupäivinä satanut ensilumi ja heti marraskuun alussa alkaakin Pohjois-Suomessa pysyvän lumen aika. Etelä-Suomessa marraskuu on pääosin synkkä ja lumeton, sateet tulevat useammin vetenä tai räntänä kuin lumena (tosin lyhyet lumiset jaksot ovat yleistyneet etelämpänäkin). Ensilumi sataa etelärannikollamme marraskuun puolivälin paikkeilla. Runsaiden syyssateiden jälkeen sademäärät vähenevät marraskuun aikana, mutta valitettavasti auringonpaisteesta saadaan nauttia enää todella harvoin.

Marraskuussa lähes kaikki muuttolinnutkin ovat jo muuttaneet etelään (paitsi eräät Etelä-Suomessa vielä tähänkin aikaan majailevat vesilinnut ja rastaat, jotka siirtyvät etelämmäksi vasta jäiden tulon aikaan).

Mitä puutarhaan kuuluu marraskuussa?

Puutarhassakin on hiljaista ja hämärää, syysmyrskyt ovat puhaltaneet lehdet pois puista ja yöpakkaset puraisseet kasvit. Onneksi piha-alueet on jo siistitty, kasvimaat ja perennapenkit kunnostettu ja kasvihuone puhdistettu.

Vielä on toki aikaa varmistaa puiden ja pensaiden suojaukset, pystyttää lintujen talviruokintapaikat ja katsoa lumilapiot ja -kolat valmiiksi. Kesän ahertaneet kotipuutarhurit voivat nyt siirtyä sisätiloihin ja huoltaa ja kunnostaa pihakalusteita, puutarhan työkaluja ja koneita tai käpertyä hyvien (puutarha)kirjojen kanssa sohvan nurkkaan suunnittelemaan ja ideoimaan tulevan kesän kasvukautta.

<p data-block-key="krc4a">Marraskuu on koko Suomessa todella synkän harmaa.</p>
Marraskuu on koko Suomessa todella synkän harmaa.

Marraskuun harmaina päivinäkin voi nähdä maisemassa kauneutta ja tehdä kaikenlaista kivaa. Ympäristöään voikin piristää monin eri tavoin, mielikuvitus vain töihin! Anna luonnon inspiroida ja hyödynnä sen tarjoamia materiaaleja – etsi vinkkejä netistä, käy kirjastossa ja tutustu kaupan lehtivalikoimaan; tähän aikaan vuodesta lehdet ovat ideoita tulvillaan.

Muuta puuhaa kotipuutarhurille marraskuussa

Kasvien ystävä ja käsistään kätevä kotipuutarhuri keksii varmasti kaikenlaista iltapuhdetta myös marraskuun pimeisiin iltoihin, mutta kootaan nyt kuitenkin muutamia ideoita:

  • Syksyisistä lehdistä voi askarrella kaikenlaista: niistä voi muotoilla ruusuja, tehdä kransseja, prässätä ja tehdä kortteja tai tauluja.
  • Muistakin luonnonmateriaaleista, kuten puiden oksista, riidenliekosta, tuohesta, kävyistä, sammalesta ja jäkälästä, havujen oksista sekä kaikista muista mahdollisista luonnon aineksista näppäräsorminen tekee vaikka minkälaisia koristeita niin sisä- kuin ulkotiloihinkin, itselle tai lahjaksi.
  • Valaise hämäryyttä ulkona ja sisällä lyhdyillä tai valosarjoilla. Tunnelmaa luoda myös kynttilöin ja tuikuin. Muista kuitenkin turvallisuus.
  • Hanki amarylliksen sipuli ja hyödä se itse loistoon. Lue lisää amarylliksestä.
  • Tee jäälyhtyjä tai jäädytä kaunismuotoisia jääkoristeita puutarhaan; väriä saat vaikka punajuuren mehusta.
  • Kokeile tai opettele jotain uutta: alkutalven harmautta voi piristää aloittamalla jonkin uuden harrastuksen tai osallistumalla mukavalle kädentaitokurssille. Kiinnostaisiko vaikka olkipukintekokurssi?
  • Nyt on aikaa myös kaikenlaiselle muulle askartelulle tai käsityölle; ilahduta vaikka ystävääsi itsetekemilläsi villasukilla tai valmista joulukortit omin käsin. Lähipiirisi varmasti arvostaa itse tehtyä ja ajatuksella annettua.

Lue lisää:

Tunnistatko pihan linnut?

Kasvien talvisuojaus

<p data-block-key="fwmbz">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Mukavaa ja idearikasta marraskuuta!

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20201_62148.jpg
Tee linnunpönttö pöllölle
Lintujen tarkkailu on mukavaa puuhaa - ja niistä on myös hyötyä! Säännöllisen talviruokinnan ohella pesäpönttöjen tarjoaminen auttaa siivekkäitä asettautumaan juuri Sinun puutarhaasi. Linnunpöntöt tarjoavat hyvän suojapaikan linnuille myös talvella.Luonnonkolojen vähyyden takia kolopesijöillä on nykyään melkoinen pula pesimäpaikoista, joten asuntopulan helpottaminen pönttöjen avulla kannattaa. Pönttöihin saa pian asukkaita ja pesiviä lintuja on mukava seurata - ja lintujen liverrys täyttää pihapiirin!Linnunpönttöjen tekeminen on hauskaa ja hyödyllistä. Lue linnunpönttöön tarvittavat materiaalit ja sen teko-ohjeet tästä - ja ryhtykää työhön vaikka koko perheen voimin!
20204_64291.jpg
Tällaisia hyönteishotelleja teiltä löytyy, katso kuvat!
Hyönteishotelli voi olla millainen tahansa, toisille siitä muodostuu taideteos!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton