• Etusivu
  • Hoitotyöt

Rastaat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.05.2006Päivitetty 13.04.2022
20203_63322.jpg

Monelle puutarhurille rastas on aikamoinen kiusankappale.

Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.

Räkättirastastaat kyllä käyvät marjojesi kimppuun, jos et ole suojannut niitä kunnolla.

Puutarhassa ensimmäisenä rastaat käyvät mansikoiden kimppuun. Erilaisia linnunpelättimiä voi rakennella, mutta yleensä rastaat tottuvat niihin parissa päivässä. Kimaltelevien ja tuulessa liehuvien nauhojen kanssa käy yleensä samoin. Elleivät mansikat ole vielä alkaneet punertaa, voi mansikoita himoavia rastaita harhauttaakseen kokeilla seuraavaa vinkkiä:

Ohje

Ohje

Pyöreähköjä kiviä maalataan punaiseksi ja näitä punaisia kiviä levitetään ympäri mansikkamaata. Rastaat luulevat kiviä mansikoiksi ja käyvät nokkimassa niitä turhaan ja nokkansa kipeäksi. Oikeiden mansikoiden kypsyessä ne eivät enää ole kiinnostuneita mansikoista, luullen niitäkin koviksi kiviksi. Kannattaa kokeilla. Keinon on todettu tehoavan – ja ainakin voi järjestää hauskaa puuhaa lapsille kiviä maalatessa!

Mansikkamaalla voi kokeilla myös kovaa metalliverkkoa, johon rastas ei jää kiinni.

Hirvensarvisuola

Netistä bongattu ohje räkättirastaiden ja muiden häirikkölintujen häätämiseen (mtv uutiset).

Jaa pussillinen hirvensarvisuolaa (30 g) kolmeen puolen litran pulloon. Täytä pullot vedellä ja upota maahan marjapensaiden väliin. Jätä pullot auki, jolloin neste pääsee haihtumaan vapaasti. Haju pitävää linnut kaukana marjapensaista, mutta ihminen ei tätä hajua haista.

Rastaista tulee joka vuosi ongelmia puutarhassa.
Rastaista tulee joka vuosi ongelmia puutarhassa.
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa sekä hoidontarpeen määrittelyssä.
20207_65901.jpg
Vadelmasadosta tulossa hyvä
Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton