• Etusivu
  • Kasvillisuus

Bonsain kasvatus on ikivanhaa, kärsivällisyyttä vaativaa taidetta

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.05.2025
20234_78812.jpg

Bonsai on taidetta, jossa pieni puu kasvaa huolellisen muotoilun ja kärsivällisyyden tuloksena. (Kuva: Pixabay)

Kasvi, jolle on erilaisin taivutuksin ja leikkauksin saatu aikaan kääpiömäinen kasvu, on bonsai. Bonsai-pienoispuun tulee säilyttää kasvin luonnollisia piirteitä mahdollisimman hyvin. Bonsain kasvatus on ikivanhaa, kärsivällisyyttä vaativaa taidetta, jossa kasvi ja ruukku muodostavat tyylikkään, aistikkaan kokonaisuuden.

Bonsain muotoilun tyylejä

Pylväsmuodolla jäljitellään säiden piiskaamaa yksittäispuuta. Runko on suora, oksat sijaitsevat tasaisesti runkoa kiertäen ja lyhenevät kohti latvaa. Muoto on kolmiomainen tai soikiomainen. Vanhan puun vaikutelma syntyy paljaista oksan ja rungon liittymäkohdista.

Vapaasti kasvavassa pystymuodossa puu kasvaa pystyyn, mutta runko taipuilee mutkaiseksi. Rungon mutkasta kasvaa oksa ulospäin, jotta puu saa säännöttömän kolmiomuodon. Tasapainoisuus on tärkeää.

Tuulen tuivertama muoto on toispuoleinen ja kallistunut. Kallistus voi olla 30–50 astetta. Alin oksa on pitkä ja myötäilee rungon kanssa tuulen suuntaa, tuulenpuoleinen sivu on oksaton. Oksat muodostavat kolmion rungon sivulle.

<p data-block-key="qqy7a">Bonsain voi kasvattaa millaiseen muotoon haluaa. (Kuvat: Pixabay)</p>
Bonsain voi kasvattaa millaiseen muotoon haluaa. (Kuvat: Pixabay)

Putouskaavassa mutkitteleva runko kaartuu alaspäin ja latva voi olla tyven ja ruukun reunan alapuolella.

Puu voidaan myös jakaa kaksois-, kolmois- tai monirunkoiseksi. Kaksoispuussa runko jaetaan lähes tyveä myöten vahvempaan ja ohuempaan haaraan. Ohuemman haaran oksat leikataan niin, että ne eivät vie tilaa päärungon oksilta.

Valitse bonsain ruukku oikein

Ruukku valitaan kasvin muotoilutyylin ja lajin mukaan, se ei saa kilpailla kasvin kanssa. Yleissääntö määrittelee ruukun koon siten, että pitkä sivu on noin puolet kasvin korkeudesta. Ruukun muoto on yleensä pyöreä, soikea, nelikulmainen tai kuusikulmainen. Materiaali voi olla savea tai posliinia, joskus myös metallia tai jopa kiveä.

<p data-block-key="tux4c">Valitse bonsaille sopiva ruukku harkiten. (Kuva: Pixabay)</p>
Valitse bonsaille sopiva ruukku harkiten. (Kuva: Pixabay)

Bonsain hoito

Useimmiten bonsaita on kasteltava päivittäin. Kastelutarve riippuu kasvista, ruukun koosta ja kasvupaikan lämpötilasta. Vastaleikattuna tai uudelleenistutettuna kasvia kastellaan niukasti.
Valoisa paikka itä- tai länsi-ikkunan lähellä on usein sopivin. Kesällä kasvi tarvitsee valoa 16 tuntia päivässä, talvella noin 10 tuntia.

Bonsain muotoilu

Oikea muoto saadaan aikaan leikkaamalla ja taivuttamalla runkoa ja oksia metallilangan avulla. Päätä kasvin julkisivupuoli ja suunnittele tuleva muoto oksia taivuttelemalla. Karsi ja typistä oksat. Langoituksella saadaan oksat ja runko haluttuun asentoon. Se jätetään paikoilleen koko kasvukaudeksi ja poistetaan vasta syksyllä.

Latvoja leikataan pitkin kasvukautta, tällöin lehdet pysyvät pieninä. Kuivettuneet ja auringon polttamat lehdet poistetaan, jotta uusia lehtiä syntyy. Leikkauspintojen on oltava mahdollisimman pieniä ja siistejä.

Lepokauden loppupuolella juuristo typistetään kolmanneksen verran. Juurten typistäminen pitää kasvun hitaana ja kasvin pienikokoisena.

<p data-block-key="m5rwq">Taivutuslanka kierretään löyhästi rungon ja oksien ympäri. (Kuva: Pixabay)</p>
Taivutuslanka kierretään löyhästi rungon ja oksien ympäri. (Kuva: Pixabay)

Kokeile bonsain kasvatusta

Pienilehtiset ja hidaskasvuiset lajit sopivat bonsaikasveiksi parhaiten. Monet lajit soveltuvat aloittelijankin muotoiltaviksi, sillä ne ovat kestäviä, terveitä ja taipuvat muotoon helposti.

Sopivia puita ja pensaita ovat mm. tuhkapensaat (Cotoneaster) kuten suikerotuhkapensas (C. dammeri), hemlokit (Tsuga), ajaninkuusi (Picea jezoensis), hapankirsikka (Prunus cerasus), japaninsypressi (Chamaecyparis obtusa), katajat (mm. Juniperus communis), neidonhiuspuu (Ginkgo biloba), vaahterat (mm. japaninvaahtera Acer palmatum), männyt (mm. metsämänty Pinus sylvestris, vuorimänty P. mugo) ja tulimarjat (Pyracantha).
Myös kotoiset havupuut sekä koivut ja pihlajat sopivat tarkoitukseen.

<p data-block-key="2txnv">Bonsai ei ole vain kasvi, vaan elävä taideteos, joka vaatii huolenpitoa ja harkittua muotoilua. (Kuva: Pixabay)</p>
Bonsai ei ole vain kasvi, vaan elävä taideteos, joka vaatii huolenpitoa ja harkittua muotoilua. (Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="6tvzo">Muotoilu, ruukku ja kasvilaji yhdessä tekevät bonsaista ainutlaatuisen puutarhataiteen ilmentymän. (Kuva: Pixabay)</p>
Muotoilu, ruukku ja kasvilaji yhdessä tekevät bonsaista ainutlaatuisen puutarhataiteen ilmentymän. (Kuva: Pixabay)

Huonekasveista bonsaiksi soveltuu esimerkiksi

ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä), gardenia (Gardenia augusta), kamelia (Camellia), liuska-araliat (Schefflera), öljypuu (oliivipuu) (Olea europaea), rahapuu (Crassula ovata), sitruspuut (Citrus) ja pienilehtiset viikunat (Ficus).

<p data-block-key="sthpu">Kukkiva ruukkuatsalea on upea bonsai. Atsalean voi muotoilla mihin tahansa muotoon. (Kuva: Pixabay)</p>
Kukkiva ruukkuatsalea on upea bonsai. Atsalean voi muotoilla mihin tahansa muotoon. (Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
kasvit
huonekasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla.
20231_80736.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Huonekasvien valontarpeissa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit kannattaa siirtää valoisimmalle ikkunalle. Ikkunan edestä siirretään verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun kaiken mahdollisen luonnonvalon saamiseksi. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä kostealla sienellä tai talouspaperilla pyyhkimällä.
20225_78235.jpg
Myrkylliset huonekasvit
Hurmaava habitus, viettelevät värit, tyrmäävä tuoksu; ne houkuttelevat tarttumaan huonekasvin ruukkuun ja viemään sen kotiin. Huonekasvit lisäävät viihtyisyyttä ja tuovat ihmisille hyvää mieltä, mutta osa vaatii kasvattajaltaan myös varovaisuutta käsittelyssä ja sijoituspaikassa.
20235_81969.jpg
Happaman maan maanpeitekasveja? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut havuja, rodoja sekä höyhenpensaan ja tarkoitus on peittää pinta hakkeella. Haluaisin kuitenkin jotain aluskasvia. Onko tiarella liian hento hakkeen sekaan?
20239_83132.jpg
Aiheuttaako aronia ripulia? Asiantuntija vastaa
Olen syönyt uusia aronian marjoja joka aamu. Voiko se aiheuttaa viikoksi mustat, vetiset ulosteet? Lähellä kasvoi muumiotaudin vaivaama luumupuu, mutta huuhdeltiin ja pakastettiin marja-aroniat. Onko joku kokenut samaa?
Chilin kasvatus siemenistä
Siemenestä se chilikin lähtee kasvuun
Chilikasveja on paljon erilaisia, pelkästään päälajeja tunnetaan jo ainakin 30, ja näiden alla on kymmeniä tuhansia alalajikkeita. Niinpä chilipaprikoista ei voi antaa tarkkaa yleiskuvausta: "näin kasvatat chiliä". Mikä toimii kaupan paprikan siemenistä kasvatetuille taimille, ei välttämättä toimi kunnolla esimerkiksi Etelä-Amerikassa käytetyille toisten lajien chilipaprikoille - saati sitten kymmenille villeille lajeille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton