• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vaaralliset viettelijät kotonasi – myrkylliset huonekasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2022
20225_78235.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Hurmaava habitus, viettelevät värit, tyrmäävä tuoksu; ne houkuttelevat tarttumaan huonekasvin ruukkuun ja viemään sen kotiin. Huonekasvit lisäävät viihtyisyyttä ja tuovat ihmisille hyvää mieltä, mutta osa vaatii kasvattajaltaan myös varovaisuutta käsittelyssä ja sijoituspaikassa.

Kodin huonekasveista on harvoin sellaista terveydellistä haittaa tai harmia, jotta niistä pitäisi luopua. Pikkulapsi tai perheen lemmikki saattaa kuitenkin maistella kasvin lehtiä tai pureskella vartta. Yleensä myrkytysvaara on vähäinen, mutta muutoin vaaraton lehti saattaa juuttua nieluun vaikeuttaen hengitystä.

Tuliko kuitenkin oireita?

Moni myrkylliseksi luokiteltu huonekasvi aiheuttaa ensisijaisesti paikallisia oireita, kuten ihon punoitusta, kutinaa tai kirvelyä. Pienen määrän kasvia syöneelle ihmiselle aiheutuu harvoin vakavia ongelmia; oireina on esimerkiksi ripuli, pahoinvointi tai oksentelu. Myrkytyksen ilmeneminen riippuu kuitenkin syödystä kasvista sekä muun muassa sitä syöneen ihmisen painosta ja sairauksista.

Mikä aiheuttaa oireet?

Joidenkin kasvien haavapinnoista, kuten irronneen lehden kohdalta, erittyy valkoista, maitomaista nestettä, maitiaista. Maitiaisneste voi kirvellä voimakkaasti limakalvoilla, iholle joutuessaa aiheuttaa jopa palorakkuloita sekä sokeuttaa, mikäli sitä päätyy silmiin.

Lähtökohtaisesti maitiaisnestettä on vaikea syödä paljon, sillä huonekasvien lehdissä sitä on yleensä vähän. Se kuitenkin ärsyttää mahan limakalvoja samalla tavalla kuin ihoakin. Reagoinnin voimakkuus vaihtelee ihmisten välillä ja yleensä iho-oireet paranevat itsekseen. Kaikkien kasvien maitiaisneste ei kuitenkaan ole haitallista; yleissääntönä on, että vaalea maitiaisneste on myrkyllistä.

Toinen oireita aiheuttava aine on kalsiumoksalaatti. Kasvit valmistavat kalsiumoksalaattia erilaisia määriä ja se voi olla osa kasvin puolustusjärjestelmää, jotta kasvi säästyisi syömiseltä. Kalsiumoksalaatin muoto on piikikäs ja terävä, mikä on omiaan vaurioittamaan kudoksia.

Kuusi esimerkkiä, joiden kanssa olla varovainen

1. Oleanteri (Nerium oleanderia)

Oleanteri sisältää muun muassa sydänglykosideihin kuuluvaa oleandriinia. Kaikki osat ovat erittäin myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa voimakkaita myrkytysoireita jo pienen määrän syöneelle. Jos kasvia on syöty, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen. Apocynaceae-heimoon kuuluu lukuisia lääke- ja myrkkykasveja.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

2. Tyräkki (Euphorbia)

Tyräkkien maitiaisneste voi aiheuttaa ihoreaktion tai ärsyttää limakalvoja. Tyräkkiä käsitellessä kannattaa käyttää käsineitä tai pestä kädet hyvin jälkikäteen. Joulutähti (E. pulcherrima) on yksi tyräkkien sukuun kuuluvista kasveista.

3. Vehkakasvit

Araceae-heimon erilaiset vehkat, kuten flamingonkukka (Anthurium), peikonlehti (Monstera), viirivehka (Spathiphyllum), palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) ja huonevehka (Zantedeschia) sisältävät kalsiumoksalaattia, joka voi aiheuttaa paikallista ärsytystä, kuten polttelevan tunteen suussa tai vatsassa sekä kielen ja kurkun turvotusta.

4. Punasarja (Clivia)

Lehtien ja kukkavarren maitiaisneste sekä juuret ovat myrkyllisiä.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

5. Muratti (Hedera)

Murateissa on saponiineja, jotka vaikuttavat limakalvoja ärsyttävästi.

6. Lääkeaaloe (Aloe vera)

Leikatusta lehdestä valuva kellertävä neste sisältää aloiinia, joka on voimakkaasti ärsyttävää ainetta. Aaloen aineosia on käytetty rohtoina, mutta sitä ei kannata syödä sellaisenaan.

Lue myös allergiaa aiheuttavista huonekasveista.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Jos epäilee itse tai jonkun toisen syöneen myrkyllistä kasvia, kannattaa soittaa Myrkytystitetokeskukseen (0800 147 111 (maksuton) ja 09 471 977 (normaalihintainen puhelu)), jossa autetaan myrkytyksen arvioinnissa ja annetaan hoito-ohjeita. Keskukseen voi soittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Myrkytystietokeskuksen nettisivuilta voi tarkistaa, mikä kasvi on myrkyllinen ja mikä ei.

Ohje

Ohje

Soitto Myrkytystietokeskukseen

Jos epäilee itse tai jonkun toisen syöneen myrkyllistä kasvia, kannattaa soittaa Myrkytystitetokeskukseen (0800 147 111 (maksuton) ja 09 471 977 (normaalihintainen puhelu)), jossa autetaan myrkytyksen arvioinnissa ja annetaan hoito-ohjeita. Keskukseen voi soittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Myrkytystietokeskuksen nettisivuilta voi tarkistaa, mikä kasvi on myrkyllinen ja mikä ei.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200810_13619.jpg
Vuoden porkkana 2008 -tunnustus Päivittäistavarakauppa ry:lle
Kotimaiset Kasvikset ry näkee kaupan roolin merkittävänä, kun kuluttajaa halutaan ohjata terveellisiin valintoihin. Parempi valinta -Sydänmerkki on jo tullut tunnetuksi teollisista elintarvikkeista, jotka omassa tuoteryhmässään ovat kunnostautuneet rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän perusteella. Sydänmerkin asiantuntijaryhmä sisällytti tänä vuonna myös kasvikset merkin piiriin, joten kauppa on voinut viestittää kasviksista luonnon omina sydänmerkkituotteina.PTY toteutti sydänmerkkihankkeen yhteistyössä Sydänliiton, Kotimaiset Kasvikset ry:n ja omien jäsenyritystensä kanssa. Rahoitusta saatiin Sitran elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA:lta. Sydänmerkki tuli viime keväänä käyttöön 2500 päivittäistavarakaupan hedelmä- ja vihannesosastoille. Mukana ovat S-ryhmän kaupat, K-ruokakaupat, Tradekan kaupat, Stockmann, M-ketjun kaupat, Tarmo-kaupat, Tokmanni ja Minimani.
20084_10025.jpg
Piha-alueen sadevesiviemäröinti
Piha-alueella ja ajotiellä virtaavat sade- ja sulamisvedet ohjataan kallistusten avulla siiviläkannelliseen sadevesikaivoon. Se liitetään Uponor-sadevesiputkella perusvesikaivoon.Kaivon putkiliittymä tehdään samalla tavalla kuin salaojalle. Uponor-sadevesiputken liitokseen asennetaan kumitiiviste, jotta sadevesiviemäristä saadaan tiivis. Uponor-salaojakaivon 315 kansi ei ole tarkoitettu autoliikenteen alle, mikä pitää ottaa huomioon kaivon paikkaa valittaessa. Valurautakansistolla ja telskoopisella putkella olevia sadevesikaivoja voidaan käyttää väylillä, joissa on ajoneuvoliikennettä.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Valoa kasveille?
Kun ulkona on pimeää päivästä ja viikosta toiseen, eikä päivän lyhyt valoisa aika riitä yhteyttämiseen, niin monet huonekasveistamme kärsivät ja riutuvat. Lämmin ja kuiva huoneilma ei myöskään auta asiaa, joten talvi voi koitua jopa kasvin kohtaloksi. Viherkasvien "kaamosmasennus" näkyy kellastuvina lehtinä ja alttiutena saada tuholaisia.
20201_62243.jpg
Kevät keikkuen tulevi, lumipenkat pehmitellen… jo tammikuussa?
Yleensä aurinko paistaa kirkkaasti taivaalta ja valkoinen hanki sokaisee hohtavan valkoisena. Kirpakka pakkanen nipistelee nenänpäätä. On tammikuu, vuoden kylmimmät ajankohdat ovat nyt täällä – vai ovatko?
202310_79697.jpg
Kotitalousvähennystä saa myös pihatöistä
Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon pihan kunnostamisen ja rakentamisen työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Piha-alueen peruskunnostamisen lisäksi myös vesijohtotyöt, viemäröinnit ja sähköistykset hyväksytään vähennykseen mukaan. Työn osuuden voi vähentää myös "ulkoistaessaan" pihan hoitamisen yritykselle.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton