• Etusivu
  • Hoitotyöt

Orvokit eivät hätkähdä kevään odottelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.05.2024
20225_78177.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.

Hyvin kastellut orvokit kestävät pakkasta jopa viisi astetta, jos ne ovat ehtineet totutella ulkona olemiseen. Älä siis jätä sisätiloissa kasvatettua orvokkia suoraan ulos yöpakkasten armoille, vaan nosta ne muutamana ensimmäisenä yönä sisätiloihin tai suojaa orvokkisi yöksi harsolla. Mikäli orvokit ovat jo myyntipaikassaan tottuneet viileihin ilmoihin, niin siirtyminen kotipuutarhaan käy toki nopeammin.

Orvokki on helppo hoidettava

Varhaiskevään orvokkien hoidoksi riittää kastelu ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen. Viileys saa orvokin kuitenkin kasvamaan ja kukkimaan hitaasti. Tämän vuoksi aikaisin keväällä istutettavaksi kannattaa valita valmiiksi tuuheita ja runsaskukkaisia kasveja ja istuttaa ne reippaasti lähekkäin.

Kesän lämmössä orvokit kasvavat ja kukkivatkin sitten rivakasti, joten silloin niitä kannattaa myös lannoittaa kastelujen yhteydessä. Jos orvokit näyttävät kauden mittaan ränsistyvän, niin ne voi huoletta leikata muutaman sentin mittaiseksi. Muuttaman viikon kuluttua leikkaamisesta alkavat uudet, runsaat versot kukkimaan. Vaihtoehtoisesti orvokit voi vaihtaa kokonaan uusiin kesäkukkiin.

Ohje

Ohje

VINKKI: Pienikukkaiset sarviorvokit voi istuttaa kukintansa loppuvaiheessa maahan, jolloin ne monivuotisina kasveina ilahduttavat pihan omistajia myös tulevina keväinä.

Lue lisää orvokeista Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton