• Etusivu
  • Hoitotyöt

Orvokit eivät hätkähdä kevään odottelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.05.2024
20225_78177.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.

Hyvin kastellut orvokit kestävät pakkasta jopa viisi astetta, jos ne ovat ehtineet totutella ulkona olemiseen. Älä siis jätä sisätiloissa kasvatettua orvokkia suoraan ulos yöpakkasten armoille, vaan nosta ne muutamana ensimmäisenä yönä sisätiloihin tai suojaa orvokkisi yöksi harsolla. Mikäli orvokit ovat jo myyntipaikassaan tottuneet viileihin ilmoihin, niin siirtyminen kotipuutarhaan käy toki nopeammin.

Orvokki on helppo hoidettava

Varhaiskevään orvokkien hoidoksi riittää kastelu ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen. Viileys saa orvokin kuitenkin kasvamaan ja kukkimaan hitaasti. Tämän vuoksi aikaisin keväällä istutettavaksi kannattaa valita valmiiksi tuuheita ja runsaskukkaisia kasveja ja istuttaa ne reippaasti lähekkäin.

Kesän lämmössä orvokit kasvavat ja kukkivatkin sitten rivakasti, joten silloin niitä kannattaa myös lannoittaa kastelujen yhteydessä. Jos orvokit näyttävät kauden mittaan ränsistyvän, niin ne voi huoletta leikata muutaman sentin mittaiseksi. Muuttaman viikon kuluttua leikkaamisesta alkavat uudet, runsaat versot kukkimaan. Vaihtoehtoisesti orvokit voi vaihtaa kokonaan uusiin kesäkukkiin.

Ohje

Ohje

VINKKI: Pienikukkaiset sarviorvokit voi istuttaa kukintansa loppuvaiheessa maahan, jolloin ne monivuotisina kasveina ilahduttavat pihan omistajia myös tulevina keväinä.

Lue lisää orvokeista Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202310_73221.jpg
Kransseja luonnonmateriaaleista
Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.
202110_72932.jpg
Voiko pakkanen vahingoittaa pihan kasveja?
Normaalisti kasvit vajoavat syksyllä lepotilaan, joka syvenee aina vaan syvemmäksi ilman kylmetessä tasaiseen tahtiin. Kun syksy on lämmin, niin lepotila ei ole kovinkaan kummoinen. Kasvit ovat todellakin kovilla, kun sää pitkän lämpimän ja vielä hyvin kostean jakson jälkeen äkkiä pakastuu. Vaikein tilanne on kasveilla, jotka eivät luonnostaan ole levinneet kovin pohjoiseen. Erityisen hankalaa on puuvartisilla kasveilla, joiden maanpäälisiä osia ei edes lumi suojaa pakkaselta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton