• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vuoden 2024 HeVi – basilika

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.01.2024
20241_83367.jpg

(Kuva: Kauppapuutarhaliitto)

Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry on valinnut tämän vuoden teemavihannekseksi, eli Vuoden HeViksi, basilikan. Tämä vuosi siis juhlitaan ja maistellaan tätä herkullista, ihanan aromikasta yrttiä!

Basilika on tillin ohella suomalaisten eniten käyttämä yrtti. Basilikan viljely on lisääntynyt huimasti: 10 vuotta sitten basilikaa viljeltiin noin 5 miljoonaa ruukkua, nyt jo lähes 8 miljoonaa ruukkua. Basilikaa viljellään vuosittain 35 puutarhalla ympäri Suomen. Korkean teknologian ja hienon viljelyosaamisen ansiosta ruukkuvihannesten viljely on kannattavaa Suomessa myös talviaikaan.

Erilaisia basilikoja

Perinteisen basilikan lisäksi Suomessa viljellään myös aromikasta thaibasilikaa, hentoa kanelibasilikaa, muhkeaa pallobasilikaa sekä punaista basilikaa. Thaibasilika käy nimensä mukaisesti hyvin itämaisiin ruokiin, kanelibasilika taas esimerkiksi jälkiruokiin. Pallobasilika on perusbasilikaa vahvempi maultaan, kun taas punainen basilika on hieman miedompi.

Basilika lisätään usein annoksiin viimeisenä, vasta kypsennyksen jälkeen. Tämä suosikkiyrtti on hyvä hyödyntää sellaisenaan, ilman kypsennystä tai muuta käsittelyä. Basilikan aromille ominaiset eteeeriset öljyt haihtuvat hukkaan kuumentamisen yhteydessä. Toisaalta myöskään liian kylmä ei sovi tälle herkälle kasville, joten se on säilytettävä muista yrteistä poiketen huoneenlämmössä. Kovalla pakkasella basilika kannattaa sujauttaa esimerkiksi povitaskuun kaupasta kotiin matkatessa.

Folaatin lähde

Basilika, kuten muutkin tummanvihreät yrtit ja salaatit, sisältää hyvin folaattia. Folaatinsaanti on perinteisesti ollut suorastaan suomalaisen ravitsemuksen kompastuskivi, jota voisi paikata suosimalla mahdollisimman monipuolisesti tuoreita vihreitä vihanneksia. Tuore basilika sisältää folaattia noin 64 mikrogrammaa sataa grammaa kohden. Keskivertosuomalaisen päivän saantisuositus on uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaisesti yhteensä 330 mikrogrammaa folaattia. Mausteyrttien runsas ja monipuolinen käyttäminen taklaa myös toista kotimaisten keittiöiden helmasyntiä, liiallista suolan määrää ruoanlaitossa. Kun yrtit tuovat makua, tarvitaan suolaa paljon vähemmän.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Yrttien pyhä kuningas

Basilikan tieteellinen nimi Ocimum basilicum tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa vapaasti käännettynä kuninkaallista yrttiä. Se onkin valloittanut valtakunnakseen jo käytännössä kaikki mantereet. Basilika on alun perin kotoisin Aasian ja Afrikan tropiikista, mutta löytänyt tiensä Eurooppaan jo satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua ja vakiinnuttanut asemansa Välimeren ruokakulttuurissa jo yli 2000 vuotta sitten.

Yrttiin on liitetty vuosisatojen varrella pyhiä ja parantavia voimia. Sitä on käytetty ruoanlaiton lisäksi myös lääkinnällisenä rohtona esimerkiksi tulehdusten ehkäisyyn sekä vatsavaivojen rauhoittamiseen. Basilika on ollut aikojen saatossa myös osana uskonnollisia rituaaleja.

Lähde: Kauppapuutarhaliiton tiedote

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20066_198.jpg
Lehtivihannekset, sipulit, kaalit, pensaspapu
Kaalikasvit: kukkakaali, vihreä kukkakaali, keräkaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, kurttukaali, salaattikiinankaali, japaninsinappi (mitsura), lehtikaali, pinaattikiinankaali.Kaalien taudit ja tuholaisetSipulikasvit: ruokasipuli (kepasipuli), jättisipuli, punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli, hillosipuli, ilmasipuli, vihersipuli, pilli- eli talvisipuli, helmivalkosipuli.Sipulin taudit ja tuholaisetSalaattikasvit: keräsalaatti, jääsalaatti, lehtisalaatti (vihreät, punertavat), vihannessinappi (komatsuna), tatsoikaali, kähäräendiivi, salaattisikuri, punasikuri, kardoni, sinappikaali, rucola, parsasalaatti, bataviasalaatti, sidesalaatti, salaattivuonankaali.Pinaattikasvit: pinaatti, tarhamaltsa, lehtimangoldi, köynnöspinaatti, lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti.Muut lehti- ja versovihannekset: ruotiselleri, tarharaparperi, ruokaparsa, salaattifenkoli.
20235_81947.jpg
Hurmaavat kukkapuut juhlistavat kesää
Koristeelliset kukkapuut mahtuvat pieneenkin pihaan ja toimittavat muiden lehtipuiden tapaan tärkeää tehtäväänsä puutarhan viihtyisyyden ja kasvillisuuden kerroksellisuuden luomisessa. Ne houkuttelevat myös puutarhaan pölyttäjiä, jotka vuorostaan vetävät perässään suurempiakin luonnon eläimiä, vaikkapa siilejä, lintuja ja oravia.
20204_63751.jpg
Puutarhaliitto kannustaa nauttimaan kotoilusta ja hyvästä ruuasta
Moni on linnoittautunut kotiinsa ja nettiselaimet ovat olleet ahkerassa käytössä. Puutarhaliitosta suositellaan, että median kulutusta vähennetään, ja vapautuva aika käytetään yhdessä tekemiseen ja puutarhaharrastamiseen. Sekä keho että mieli voivat silloin paremmin.
20065_132.jpg
Muita mukulakasveja
Muita kauniita mukulakasveja ovat mm. varhaiskeväällä kukkiva ja laajoja kasvustoja muodostava balkaninvuokko (Anemone blanda), loistavan keltaisin kukin jo huhtikuussa kukkiva talventähti (Eranthis hyemalis). Talventähden mukulat eivät kestä pitkää säilytystä.Keltainen jääkurjenmiekka (Iris danfordiae) ja sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) sopivat mainiosti kivikkotarhaan tai rinteisiin.Tutustu kasveihin Kasvikortistossa
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Perennojen kastelu
Kastelu aloitetaan viimeistään viikon poudan jälkeen. Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Yksi vesilitra/m2 kastelee vain yhden cm:n syvyyteen.Paras kastelutapa: harvoin, mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee juuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee kasvista entistä aremman poudalle.Liikakastelu puolestaan liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lisää kasvien hoitamisesta
20238_79332.jpg
Herkuttele metsäsienillä
Sienimetsässä samoojia palkitaan joinakin syksyinä jopa runsaalla kädellä. Koriin on ehkä kertynyt kaikenlaisia metsäsieniä; haaparouskuja,karvarouskuja, kangassieniä... Mitäs niillä sitten tehdään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton