• Etusivu
  • Hoitotyöt

Säilöntämenetelmät puutarhurin apuna sadonkorjuun jälkeen

Tiina Painokallio
Päivitetty 09.06.2025
hands-holding-metal-colander-with-fresh-berries-2024-10-17-20-37-30-utc

Pakastaminen on nopea ja tehokas säilöntäkeino, joka ei vaadi lisäaineita. (Kuva: Envato)

Elokuu on monen kotipuutarhurin sadonkorjuun huippuaikaa. Kun marjat, omenat ja vihannekset kypsyvät, on aika tarttua säilöntään. Pakastamalla ja kuivaamalla kesän herkkuja voi hyödyntää talvellakin – ilman turhia säilöntäaineita tai lisättyä sokeria.

Pakastaminen on säilöntää helpoimmillaan

Pakastaminen on yksi nopeimmista ja luotettavimmista säilöntämenetelmistä, jonka avulla kesän sadon voi ottaa talteen lähes sellaisenaan. Se sopii erityisesti marjoille, kuten mansikoille, mustikoille ja vadelmille, sekä vihanneksille, kuten herneille, pavuille ja kukkakaalille. Pakastaminen säilyttää raaka-aineiden rakenteen ja maun melko hyvin, ja mikä parasta, se ei vaadi sokeria tai muita säilöntäaineita.

Ennen pakastamista osa vihanneksista, kuten pavut, kaalit ja porkkanat, kannattaa esikiehauttaa. Tämä lyhyt kuumennus pysäyttää entsyymitoiminnan ja parantaa säilyvyyttä. Porkkana ja lanttu voi pakastaa soseena, raasteena tai kuutioina, ja purjoa kannattaa pakastaa valmiina renkaina – hyvin pakattuna, esimerkiksi alumiinifolioon, jotta sen voimakas aromi ei siirry muihin elintarvikkeisiin.

<p data-block-key="ogl35">Säilöntä helpottaa talven kokkailua – ota talteen parhaat vinkit. (Kuva: Pixabay)</p>
Säilöntä helpottaa talven kokkailua – ota talteen parhaat vinkit. (Kuva: Pixabay)

Marjat voi pakastaa kokonaisina, mutta esimerkiksi mustaherukka kannattaa säilöä miedossa sokeriliemessä, sillä se voi olla happamuudessaan liian voimakas sellaisenaan käytettäväksi.

Kuivaaminen tarjoaa ekologisen tavan säilöntään

Kuivaaminen on energiatehokas ja tilaa säästävä säilöntämuoto, joka ei vaadi pakastustilaa tai sähköä säilytyksen aikana. Menetelmä sopii hyvin erityisesti juureksille, sienille, yrtteille ja tietyille marjoille. Kuivattavat tuotteet voi valmistella esimerkiksi viipaloimalla tai raastamalla ne ohuiksi paloiksi, jolloin kuivuminen tapahtuu tasaisemmin ja nopeammin. Kuivatut kasvikset menettävät painostaan jopa 90 %, mikä tekee niistä kevyitä ja helposti säilytettäviä.

Kuivattavaksi sopivat monipuolisesti muun muassa porkkana, palsternakka, punajuuri, selleri, purjo, lehtikaali ja raparperi. Sienet ja yrtit kuivuvat noin 30–35 asteen lämpötilassa, kun taas vihannekset ja marjat vaativat noin 50 asteen lämpöä. Kuivatusaika vaihtelee raaka-aineen paksuuden ja kosteuspitoisuuden mukaan. Esimerkiksi mansikat kuivuvat ohuina viipaleina makeaksi ja säilyväksi naposteltavaksi – tosin kuivatusaika voi olla jopa kymmenen tuntia. Omenarenkaat puolestaan voi ripustaa kuivumaan ilmavasti keittiön kattoon.

Säilöntä kotikeittiössä onnistuu myös ilman erikoisvälineitä

Säilöntä ei vaadi kalliita laitteita tai erityistä varustelua. Pienet erät voi kuivata tavallisessa sähköuunissa tai leivinuunin jälkilämmössä. Myös pyykinkuivauskaappia on kokeiltu onnistuneesti. Tehokkuuden ja vaivattomuuden kannalta kasvikuivurit ovat kuitenkin käteviä, ja niitä löytyy monen kokoisina malleina.

Kuivatut tuotteet säilyvät parhaiten valolta suojattuna ja ilmatiiviissä säilytysastioissa, kuten lasipurkeissa tai paksuissa paperipusseissa. Huoneenlämmössä säilytetyt, hyvin kuivuneet vihannekset ja yrtit voivat säilyä käyttökelpoisina useita vuosia. Tällainen pitkäikäinen säilöntä mahdollistaa kotimaisen sadon hyödyntämisen jopa keskellä talvea, ja se tarjoaa arkeen helppoutta esimerkiksi keittojen ja patojen valmistuksessa.

Säilöntä kotikonstein yhdistää perinteet ja käytännöllisyyden – se on ympäristöystävällinen tapa hyödyntää oma tai lähialueen sato tehokkaasti ilman ruokahävikkiä.

Hoitotyöt
tuotteet
yrtit
sienet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201911_61445.jpg
Uusi sammalnappi on ikkunalautaviljelijän pelastus
Sisäkasvatus ja kiinnostus hyötykasveihin nousee jatkuvasti. Suomalaisista liki joka kolmas kasvattaa jo yrttejä, mutta vielä suurempi osuus haaveilee niiden kasvattamisesta: Peräti 39 prosenttia haaveilee yrttien ja 38 prosenttia salaattien kasvatuksesta. Hyötykasvien kasvattamisen esteenä pidetään oman pihan puutetta, kiirettä ja tilanpuutetta.
20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Inspiraatiota rakennus- ja remontointipolullesi – tutustu asiakkaidemme ratkaisuihin
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
Dextec murtolaasti
Mitä on etanadynamiitti?
Oletko joskus harmitellut kiveä tai kalliota, joka on yksinkertaisesti "väärässä paikassa"? Tiedätkö, että on olemassa tuote, jolla niistä voi päästä eroon ilman lupabyrokratiaa ja kallista ammattiapua? Se on Ter-Mite-murtolaasti eli niin kutsuttu etanadynamiitti.
20241_83395.jpg
Linné kehitti hauskan kasvikellon
Ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linné (1707–1778) teki tutkimusretkiä Ruotsissa, etenkin Uppsalan ympäristössä, ja ympäri Eurooppaa. Hän perusti oppinsa eliökunnan systemaattisesta nimeämisestä näiden tutkimusten varaan. Linné onkin tieteellisen luokitusjärjestelmän perustaja ja luoja. Hänen kaksinimijärjestelmässään kasville annettiin kaksiosainen eli binomiaalinen nimi (sukunimi sekä lajinimi). Linnén järjestelmä ei kuitenkaan ilmennä kasvien todellisia sukulaisuussuhteita, mutta silti se antoi kuitenkin voimakkaan sysäyksen kansainvälisen kasvisystematiikan kehitykselle. Hänen merkityksestään kertoo sanonta "Luoja loi, mutta Linné järjesti".
20066_198.jpg
Lehtivihannekset, sipulit, kaalit, pensaspapu
Kaalikasvit: kukkakaali, vihreä kukkakaali, keräkaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, kurttukaali, salaattikiinankaali, japaninsinappi (mitsura), lehtikaali, pinaattikiinankaali.Kaalien taudit ja tuholaisetSipulikasvit: ruokasipuli (kepasipuli), jättisipuli, punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli, hillosipuli, ilmasipuli, vihersipuli, pilli- eli talvisipuli, helmivalkosipuli.Sipulin taudit ja tuholaisetSalaattikasvit: keräsalaatti, jääsalaatti, lehtisalaatti (vihreät, punertavat), vihannessinappi (komatsuna), tatsoikaali, kähäräendiivi, salaattisikuri, punasikuri, kardoni, sinappikaali, rucola, parsasalaatti, bataviasalaatti, sidesalaatti, salaattivuonankaali.Pinaattikasvit: pinaatti, tarhamaltsa, lehtimangoldi, köynnöspinaatti, lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti.Muut lehti- ja versovihannekset: ruotiselleri, tarharaparperi, ruokaparsa, salaattifenkoli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton