• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhan Kevät tuo helppoa kukoistusta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Berner Oy
Julkaistu 11.03.2019Päivitetty 17.08.2022
20212_56700.jpg

Puutarhan Kevät on hyvin riittoisaa. Viiden kilon pakki riittää yli 200 neliömetrille. Puutarhan Kevät sisältää kaikki kasvien tarvitsemat ravinteet ja kasvit alkavat kukoistaa nopeasti.

Haluatko mökille maailman helppohoitoisimman puutarhan? Luontoa kunnioittaen voi rakentaa sekä hyötypuutarhan että kauniin nurmikon. Onko GreenCaren Puutarhan Kevät sinulle tuttu? Se on Suomen suosituin lannoite.

Puutarhassa alkaa keväällä vihertää kuin huomaamatta. Kasvit heräävät ja ne tarvitsevat heti ravinteita lyhyen kasvukauden tarpeisiin. Haluaisitko lannoittaa puutarhan kukoistamaan helpoimmalla mahdollisella tavalla?

Kaikki puutarhan kasvit pääsevät hyvin kasvuun, kun jokaiseen istutuskuoppaan laitetaan minikourallinen Puutarhan Kevät-rakeita. Sekoitetaan lannoitetta vähän mullan kanssa ja täytetään kuoppa kasvulinjaan asti. Sitten vettä päälle ja kasvi on lannoitettu pitkälle kesään.

Kun kasvit on istutettu, päälle laitetaan reilu kerros Kuorikatetta. Se pitää rikkaruohot kurissa. Hyötypuutarhan hoitaminen helpottuu paljon, kun katteen lisäämisellä keväisin päästään rikkaruohojen kitkemisestä. Näin helposti saa heinä-elokuussa kerätä omasta puutarhasta marjoja.

Perennapenkki kukkimaan

Kukkapenkin kasvit kasvavat samassa maassa vuodesta toiseen. Jokavuotinen kukinta ja kasvu köyhdyttää maata. GreenCaren Puutarhan Kevät on tasapainotettu mineraalilannoiteja ravitut perennat kasvavat ennätysvauhtia. Sirottele Puutarhan Kevät penkkiin mullan päälle, josta se liukenee nopeasti ja kevätkukkien sipulitkin saavat osansa kasvuvoimasta.

Puiden ja pensaiden lannoittaminen

Pensaat ovat pihan kaunistus. Kukkivat pensaat kauniin vihreine lehtineen ovat kotipuutarhurin ylpeys. Muun muassa syreenit, angervot ja ruusut tulevat kalkkipitoisemmista maista, joten ne tarvitsevat joka vuosi kalkkia ja ravinteita. Uloimpana kasvavat juuret hyödyntävät ravinteet parhaiten.

Puutarhan Kevät sirotellaan maahan kasvin juuriston kokoiselle alueelle.
Puutarhan Kevät sirotellaan maahan kasvin juuriston kokoiselle alueelle.

Onko sinulla vanhoja omenapuita? Nekin tarvitsevat keväällä ravinteita kukinnan ja hedelmien tueksi. Puun juuret saattavat ulottua 2‒5 metrin päähän rungosta. Laita ravinteita uloimman juurikasvun alueelle, mistä juuristo poimii ne nopeasti. Kasvu ja kehitys alkaa huippunopeasti!

Vinkki: Muista lannoittaessasi, että puiden ja pensaiden juuristo on suurin piirtein saman levyinen kuin niiden latvus.

Nurmikon kevätlannoitus

Puutarhan Kevät on monikäyttöinen ravinne ja sopii myös nurmikon herättelyyn. Kun nurmikon pinta on kuivunut, puutarhuri haluaa rapsutella talvehtineita lehtiä pois nurmikolta. Samassa yhteydessä ripotellaan myös Puutarhan Kevät tai Nurmikon Kevät & Kesä PLUS nurmikon pinnalle. Ravinteiden vaikutus nurmikossa näkyy muutamassa viikossa tuuheana kasvuna. Happamassa ja hoitamattomassa viihtyvä sammalpeite saa kyytiä, kun sen tilalle kasvaa ihana, tiheä ja tuoksuva nurmikko, joka kestää kesän touhuja paljon paremmin.

Katso videolta vinkit nurmikon keväthuoltoon!

Mineraalilannoite toimii nopeasti

Ravinteet on hyvä antaa kasveille toukokuun alussa tai aikaisemminkin, jos kevät on edennyt. Maassa on vielä luonnostaan kosteutta ja ravinteet liukenevat heti.

Puutarhan ravitseminen keväällä on puutarhan akkujen lataamista. Kun kasveilla on tasapainoisesti tarvittavia ravinteita kasvuvaiheen alussa, näet joka päivä, miten puutarhasi kehittyy. Se kukoistaa ekologisesti yhdessä ympäröivän luonnon kanssa.

GreenCaren kalkit ja ravinteet ovat turvallisia lapsille ja lemmikeille. Puutarhaa voi käyttää heti.

Useimmat puutarhakasvit on aikoinaan lainattu seuduilta, joissa maan kalkkipitoisuus on korkeampi kuin havuvoittoisessa Suomessa. Koska maa happanee meillä itsestään kesän aikana, puutarha kannattaa kalkita joka kevät ottamaan ravinteita vastaan. GreenCaren Rakeinen Puutarhakalkkiimeytyy kätevästi maahan yhdessä Puutarhan Keväänkanssa. Jätä tuijat, mustikkapensaat ja hortensiat kalkitsematta, ne viihtyvät happamassa maassa.

Ohje

Ohje

Pitääkö puutarhaa myös kalkita?

Useimmat puutarhakasvit on aikoinaan lainattu seuduilta, joissa maan kalkkipitoisuus on korkeampi kuin havuvoittoisessa Suomessa. Koska maa happanee meillä itsestään kesän aikana, puutarha kannattaa kalkita joka kevät ottamaan ravinteita vastaan. GreenCaren Rakeinen Puutarhakalkkiimeytyy kätevästi maahan yhdessä Puutarhan Keväänkanssa. Jätä tuijat, mustikkapensaat ja hortensiat kalkitsematta, ne viihtyvät happamassa maassa.

GreenCaren asiantuntija Jussi Petäjä aloittaa puutarhan tekemisen keväällä käymällä ostoksilla. Sieltä löytyy perustuotteet helpon puutarhan avuksi.

‒ Keväisin kannattaa kalkita puutarha ja ostaa iso säkki Puutarhan Kevättä. 20 kg riittää jopa 800 neliömetrille. Perusmatikalla laskien 400 neliön pihalle saadaan alkulannoitus keväällä ja istutusten yhteydessä ja sitten myöhemmin kesällä toinen lannoituskierros. Puutarhan kevät sopii myös nurmikon hoitoon, kertoo GreenCaren puutarha-asiantuntija Jussi.

– Kuorikatteella pidetään marjapensaiden alle kasvavat rikkaruohot kurissa. Tarpeeksi paksu kerros vaan sinne, niin alin kerros tukahduttaa rikkoja maatumalla. Päälle lisätään tarpeen vaatiessa katetta, sanoo Jussi.
GreenCaren asiantuntija Jussi Petäjä
GreenCaren asiantuntija Jussi Petäjä

Puutarhanhoito on ekoteko!

Pieneen puutarhaan sopii Puutarhan Kevät 550g. Sillä lannoittaa jopa 20 neliömetrin alueen.
Pieneen puutarhaan sopii Puutarhan Kevät 550g. Sillä lannoittaa jopa 20 neliömetrin alueen.

Pohjolan kesä on kovin lyhyt kasvuun, kukkimiseen ja hedelmien tuottamiseen. Valoisat yöt antavat lisää kasvuaikaa, mutta kasvuun tarvitaan paljon voimaa. Kevätlannoite on suunniteltu antamaan kasveille vauhdikas lähtö lyhyttä ja kiihkeää kasvukautta varten.

GreenCaren tuotteilla annat kasveille helposti oikean määrän ekologista kasvuvoimaa. Mitä paremmin kasvit voivat, sitä enemmän ne sitovat ilmakehästä hiiltä takaisin maahan.

Kevätlannoitus herättää puutarhan kasvuun

Berner Oy
Hoitotyöt
tuotteet
kasvit
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20182_51725.jpg
Haluatko tänä kesänä 25 % paremman sadon?
Kokeile Grobioottimultaa!Kevätaurinko alkaa pian pilkahdella ja maalis-huhtikuussa voit kylvää makoisat tomaatit. Tomaatti viihtyy basilikan seurassa ja ne voi kylvää samaan aikaan. Siemenet kannattaa kylvää GreenCare Grobioottimultaan, koska sillä saat tutkitusti jopa 25 % paremman sadon.
20184_52428.jpg
Lannoittamalla nopeutat kasvien kevätkehitystä!
Puutarhuri haluaa äkkilähdön kasveille puutarhassaan pitkän talven jälkeen. Puutarhan Kevät on Suomen suosituin lannoite kaikille pihan ja puutarhan kasveille. Se on aito kivennäislannoite, joka sisältää tasapainoisesti kaikkia puutarhakasvien tarvitsemia ravinteita. Oikea lannoittaminen nopeuttaa kevätkehitystä ja kasvattaa kasveja tasapainoisesti, kukittaa reippaammin sekä parantaa satoa.
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.
20233_62965.jpg
Uutta: Maaliskuun vinkit
Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.Siemenkylvöistä kohonneet pienet taimet siirretään valoisalle ikkunalle – puutarhassakin päästään pian aloittelemaan kevättöitä.Tervetuloa maaliskuu – tervetuloa kevät ja aurinko!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton