• Etusivu
  • Hoitotyöt

Näin kasvatat porkkanat

Muista lannoittaa porkkanaviljelmää oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.02.2024
20236_82396.jpg

Porkkana kannattaa lannoittaa BioProffan luonnonmukaisilla lannotteilla. Ne takaavat jopa terveemmän sadon!

Porkkana on tuttuakin tutumpi raaka-aines suomalaisessa ruoassa. Tämä juures on hyvinkin monipuolinen, kuka rouskuttaa sen sellaisenaan, kuka käyttää aktiivisesti ruoanlaitossa, keitoissa sekä leivonnaisissa. Paitsi mahantäytteenä, porkkanaa kannattaa syödä muutenkin, sillä se pitää sisällään reilusti A-vitamiinia, kaliumia, jodia sekä kuitua, ei kannata unohtaa myöskään beetakaroteenia.

Porkkanaa omasta maasta

Vaikka porkkanaa onkin tarjolla kaupassa valmiiksi kasvatettuna, on se helppo juures kasvattaa myös itse. Ja mikä parasta, porkkanaa viljelläksesi et tarvitse tolkuttomasti viljelypalstaa, vaan kasvatus onnistuu paitsi kasvimaalla, myös ämpärissä tai säkissä. Paras istutusajankohta on varhain keväällä, mutta se soveltuu myös syyskylvöön loka-marraskuun vaiheilla. Syyskylvössä siemenet talvehtivat maassa ja itävät keväällä säiden muuttuessa suosiolliseksi.

Jotta porkkanalla on tilaa kasvaa komeaksi, tulee taimirivien väli olla noin 15–20 senttimetriä. Itse siemeniä ei kylvetä kovin syvälle 1–2 senttiä riittää. Ylimääräisestä vedestä porkkanat eivät pidä, joten kohopenkki on hyvä vaihtoehto. Muista myös harventaa taimien ollessa 2–4 sentin korkuisia.

Muista varmistaa kasvimaasi lannoitus – porkkanakin tarvitsee ravintoa kasvaakseen. Ole tarkka, mitä ravinteita annat ja paljonko, esimerkiksi reilut kosteusvaihtelut yhdistettynä boorin puutteeseen voivat aiheuttaa porkkanoihin halkeilua. Älä kuitenkaan ylilannoita, sillä silloin kasvavat naatit eikä niinkään herkullinen juures. Esimerkiksi typpeä ei saa olla liikaa. Lisäksi liian varhain tehty kylvö voi aikaansaada sen, että naatista kasvaa komea ja näyttävä, mutta energiaa ei olekaan sitten enää riittänyt kasvattaa juurta. Muista lisäksi huolehtia, että kasvimaa on valoisassa ja lämpimässä paikassa.

Lannoita porkkanaa tasapainoisesti luonnonmukaisilla lannotteilla

Tehokkaat mikro-organismit (eli EM) rikastuttavat maaperän mikrobikantaa ja edistävät ravinteiden imeytymistä kasvien juuristoon ympäristöä saastuttamatta. BioProffan Em-Active Emma Mikrobiliuos tuottaa kasveille ympäristön, joka estää pilaantumista aiheuttavien bakteerien toimintaa, kuohkeuttaa maaperää ja siten edistää veden imeytymistä. Tämä kaikki tietenkin edistää kasvien tehokasta ja tervettä kasvua sekä kasvien biologinen puolustusjärjestelmä vahvistuu. Tämä antaa niille mahdollisuuden itää, kukkia, tuottaa hedelmiä ja tuleentua luonnollisesti.

Porkkanan kiusat: taudit ja tuholaiset

Porkkanaa, kuten monia muitakin viljeltäviä kasveja ja juureksia, kiusaavat taudit ja tuholaiset. Oikein ajoitetuilla torjuntatoimenpiteillä nämäkin saadaan kuriin. Yksi ehkä tutuimmista on porkkanakemppi, jonka toukat ovat kellanvihreitä. Itse hyönteinen on vain parin millin mittainen, suurisiipinen sekä liikkuu hyppien. Itse porkkanoita voi suojata ennaltaehkäisevästi kasvuharsolla.

Porkkanakärpänen on kiiltävänmusta hyönteinen, jonka toukat ovat valkoisia ja noin puolen senttimetrin mittaisia ja rihmamaisia. Porkkanaan päästessään toukka kaivaa porkkanaan käytäviä tuhoten porkkanan.

Nyt jos koskaan on syytä olla huolellinen, sillä jos porkkanakärpästä esiintyi kasvimaassa viime kesänä, kannattaa aloittaa torjuntatyöt jo sillä että kylvää porkkanat eri paikkaan. Porkkanakärpänen nimittäin talvehtii kotelona maassa. Jos porkkanakärpästä ei ole havaittu, voidaan sen ilmaantuminen ehkäistä harson avulla.

<p data-block-key="e2j8l">Porkkanakärpäsen aiheuttamia tuhoja.</p>
Porkkanakärpäsen aiheuttamia tuhoja.

Harmaahome sekä pahkahome voivat myös iskeä porkkanaan. Harmaahome ilmenee porkkanan päälle ilmaantuvana harmaana ja pölyävänä homeena, pahkahome on sen sijaan valkoista ja pumpulimaista. Lisäksi niin kutsuttu varastotauti mädättää porkkanan tehokkaasti.

Ohje

Ohje

Tehokkaat mikro-organismit

Tehokkaat mikro-organismit (EM) ovat nestemäisessä muodossa tuotettavia erityyppisiä mikro-organismeja, joita käytettiin alun perin maaperän lisäaineena. EM:n tärkein ominaisuus on estää pilaantuminen ja pilaantumisen tuottamien myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden syntyminen sekä tukea uusiutumista edistäviä prosesseja.

Probioottiset BioProffa-tuotteet edistävät maaperän eliöiden toimintaa ja siten kasvien terveyttä.

Hoitotyöt
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20237_82491.jpg
Saskatoonin sadon suojeleminen? Asiantuntija vastaa
Mitä keinoja olette keksineet saskatoonien suojaksi, etteivät linnut veisi kaikkea?
20237_82642.jpg
Tuholaisen munia? Asiantuntija vastaa
Onkohan nämä karviaispistiäisen munia? Lehtiä on syöty karviaisista ja viereisistä punaherukoista. Kuvassa kauniit munat herukanlehden alapinnalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton