• Etusivu
  • Kasvillisuus

Männyn juuret rikkoneet asfaltin pihalla? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.04.2024
Asvalttijuuret AdobeStock_399754850

Iso mänty on rikkonut juurillaan piha-alueen parkkipaikan asfalttia taloyhtössämme. Juuret ovat noin 15 cm koholla asfaltista. Olemme uusimassa asfaltin ja työ vaatii vanhan asfaltin repimisen sekä maa-aineksen muokkaamisen ja tasoittamisen. Onko mitään keinoa yrittää säästää juuria vai kuoleeko mänty ajanmittaan?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Puiden juuristoilla on todella valtava voima. Siitä osoituksena taloyhtiönne pihan asfaltointi on antanut juurille periksi. Tilanne ei ole aivan harvinainen, mutta sitäkin harmillisempi. Uutta pinnoitetta tehtäessä voisi miettiä, miksi juuristo on päässyt vaurioittamaan pihan pinnoitetta.

Jos maa on asfaltin alla painunut, juuristo ikään kuin nousee pintaan. Kantavan kerroksen parantaminen, lisätäyttö ja uusi asfaltointi saattavat ratkaista tilanteen. Asfaltoinnin poistossa pitää olla erityisen varovainen, jotta juurille ei tule lisävaurioita.

Toinen syy tapahtumalle voisi olla se, että puu on alun perinkin istutettu siten, että juuret pääsevät kasvamaan asfaltin alle. Tai parkkipaikka on ehkä perustettu puun juuristoalueelle ottamatta huomioon juuriston tarpeita. Silloin yksinkertaisesti ongelma ilmenee, kun juuret kasvavat kokoa. Tilannetta voi yrittää pelastaa lisätäytöllä, jos se on mahdollista. Kovin paksulti ei uutta täyttöä kuitenkaan saa juurten päälle laittaa, sillä puut eivät siitä pidä. Ongelma saattaa myös uusiutua muutaman vuoden kuluttua.

Jos on kyse yhden juuren aiheuttamasta ongelmasta, juuren poistaminen voi ratkaista tilanteen. Katkaisu tehdään niin, että haavakohta jää mahdollisimman pieneksi. Juurta ei siis saa mitenkään höylätä matalammaksi. Katkaisun voi tehdä vain, jos se ei vaaranna puun pystyssä pysymistä. Yleensä yhden juuren poisto ei ole vaarallista, mutta näkemättä paikkaa asiaa on vaikea arvioida.

Männyllä on yleensä paalujuuri, joka on sille vahva ankkuri. Mutta se pääsee muodostumaan vain, jos puun alla on riittävän syvä kasvualusta, eikä esimerkiksi kalliota tai tiukkaa savea. Paalujuuren pitokykyyn ei saa liikaa luottaa. Juurten ankkurointikykyyn voivat vaikuttaa myös maan muodot puun kasvualueella. Esimerkiksi jyrkkä rinne tai maan alle menevät rakenteet voivat estää juurten kasvua. Silloin yhdenkin ison juuren katkaisu voi olla riski.

Suosittelemmekin kutsumaan paikalle arboristin arvioimaan, mikä on paras tapa ratkoa tämä ongelma, sillä näkemättä paikkaa on vaikea antaa oikeaa toimenpidesuositusta.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton