• Etusivu
  • Kasvillisuus

Porkkanan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78647.jpg

Tuholaisten esiintymistä kannattaa tiiviisti seurailla ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin välittömästi.

Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, vahingoittaen porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa, sato on pilalla.

Porkkanakemppi

Porkkanakempin toukat ovat kellanvihreitä. Hyönteinen on parin millin mittainen ja myös kellanvihreä. Sillä on suuret, läpinäkyvät siivet ja se liikkuu hyppien. Porkkanan nuoret lehdet sykeröityvät ja juuriston kehitys hidastuu. Ennaltaehkäisynä sitä voidaan torjua levittämällä kasvuharso kylvöksen päälle. Harso antaa täydellisen suojan. Porkkanakemppi tuhotaan kemiallisesti.

Porkkanakärpänen

Porkkanakärpänen on kiiltävänmusta. Toukat ovat valkoisia, puolen sentin mittaisia ja rihmamaisia. Porkkanakärpäsen toukka kaivaa porkkanaan käytäviä pilaten juuren. Porkkanakärpänen talvehtii maassa kotelona, joten kasvupaikkaa kannattaa vaihtaa, jos tuholaista esiintyi viime kesänä. Harsolla voidaan ehkäistä kärpänen täysin. Kärpäset on tuhottava ennen munintaa kemiallisesti.

Harmaahome ja pahkahome

Harmaahome kehittää porkkanan päälle harmaan ja pölyävän homeen, kun taas pahkahome on valkoista ja pumpulimaista. Varo kolhimasta porkkanoita varastointivaiheessa. Niin kutsuttu varastotauti mädättää juuren tehokkaasti.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82728.jpg
Voiko köynnöskuusama talvehtia ruukussa? Asiantuntija vastaa
Hangon talomme terassilla meillä on kasveja suurissa ruukuissa. Nyt keväällä hankin kaksi tuoksukyönnöskuusamaa, jotka ovat hyvin kasvaneet ja kukkineet ruukuissaan. Voivatko kuusamat talvehtia ruukuissa (Hanko, vyöhyke 1a), ja miten suuri ruukku pitäisi olla? Vai pitäisikö minun kaivaa kuusamat maahan talveksi?
202312_79766.jpg
Joulun jätteet kiertoon
Joulun ja joulupyhien aikana sekä sen jälkeen meiltä itsekultakin löytyy runsaasti hävitettävää materiaalia. Muistetaan kuitenkin, että suurin osa niistä on kierrätyskelpoista ja niille löytyvät omat kierrätyspaikkansa.Käydäänpä asioita vähän kertauksena läpi. Mietitään samalla, voisimmeko kierrättää, uusiokäyttää tai toimia jotenkin ekologisemmin.
202311_36905.jpg
Paina ja maalaa kangasväreillä
Voit painaa kuvioita kangasväreillä hedelmiä ja juureksia apuna käyttäen esimerkiksi yksivärisiin essuihin, patalappuihin, T-paitoihin, tyynyliinoihin, verhoihin, leivinliinoihin, kangaskasseihin tai kuusenalusmattoihin. Voit tehdä myös kortteja tai uniikkia lahjapaperia painamalla kuvioita ruskeaan käärepaperiin.
20232_80903.jpg
Puutarhanhoidosta helpompaa!
Puutarhanhoidon suosio on vahvassa kasvussa, ja kaupunkien pikkupihat sekä parvekkeet halutaan istuttaa kasvamaan kauneutta ja lähiruokaa aidoimmillaan. Boschin uusista puutarhatyökaluista sekä Biolanin nerokkaista kaupunkiviljelyuutuuksista löytyy keskenään yhteensopivia, käteviä ratkaisuja puutarhanhoitoon.
20226_78893.jpg
Syötävän hyvä puutarha
Hyötykasveista, esimerkiksi vihanneksista, juureksista, yrteistä, marjoista ja syötävistä kukista saat itsellesi hyödyllisen ja kauniin puutarhan. Tässä muutama esimerkki lajeista, joita yhdistelemällä saat itsellesi mieluisen puutarhan:
20208_66096.jpg
Kaunista pihaasi - istutuskausi jatkuu astiataimilla
Astiataimi on ruukussa tai pussissa kasvatettu taimi. Juuripaakku pysyy kasassa, kun astia poistetaan. Taimia ei yleensä tarvitse leikata, koska ne ovat jo hyvin haarottuneita. Istutusaika on koko sulan maan ajan, roudan sulamisesta maan jäätymiseen. Astiataimilla saat heti vihreää ja kukkivaa ilmettä pihaasi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton