• Etusivu
  • Kasvillisuus

Porkkanan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78647.jpg

Tuholaisten esiintymistä kannattaa tiiviisti seurailla ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin välittömästi.

Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, vahingoittaen porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa, sato on pilalla.

Porkkanakemppi

Porkkanakempin toukat ovat kellanvihreitä. Hyönteinen on parin millin mittainen ja myös kellanvihreä. Sillä on suuret, läpinäkyvät siivet ja se liikkuu hyppien. Porkkanan nuoret lehdet sykeröityvät ja juuriston kehitys hidastuu. Ennaltaehkäisynä sitä voidaan torjua levittämällä kasvuharso kylvöksen päälle. Harso antaa täydellisen suojan. Porkkanakemppi tuhotaan kemiallisesti.

Porkkanakärpänen

Porkkanakärpänen on kiiltävänmusta. Toukat ovat valkoisia, puolen sentin mittaisia ja rihmamaisia. Porkkanakärpäsen toukka kaivaa porkkanaan käytäviä pilaten juuren. Porkkanakärpänen talvehtii maassa kotelona, joten kasvupaikkaa kannattaa vaihtaa, jos tuholaista esiintyi viime kesänä. Harsolla voidaan ehkäistä kärpänen täysin. Kärpäset on tuhottava ennen munintaa kemiallisesti.

Harmaahome ja pahkahome

Harmaahome kehittää porkkanan päälle harmaan ja pölyävän homeen, kun taas pahkahome on valkoista ja pumpulimaista. Varo kolhimasta porkkanoita varastointivaiheessa. Niin kutsuttu varastotauti mädättää juuren tehokkaasti.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_44479.jpg
Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön
Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.
20194_57663.jpg
Oman maan makupaloista herahtaa vesi kielelle
Kasvimaalla kasvaa perinteisesti tuottoisin vihannes- ja juuressato, mutta patiolla ja parvekkeellakin onnistuu vallan mainiosti. Omalla sadolla voi herkutella, vaikka into tai aika ei riittäisikään kasvimaan kitkentään.
20205_64469.jpg
Kaikkea oppii tekemällä itse
Olen 62 v. isoäiti. Kun olin 18 v. nuori rouva, minun puutarhani kasvoi nokkosta ja heinää. Asuimme vanhassa ok-talossa. Mieheni sisko, oli armoitettu alan harrastaja. Hän laittoi minulle viilipurkkiin mullan päälle kukansiemeniä, antoi ohjeet kuinka hoitaa ja milloin istuttaa maahan. Minun taimet olivat vihreitä karvoja, eikä koskaan kasvaneet!
20079_6698.jpg
Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa
Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte. Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.
20219_72731.jpg
Puutarhurin syystoimet
Puutarha valmistautuu tulevaan kevääseen jo syksylläHuolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kostea maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton