• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta

Tiina Painokallio
Päivitetty 23.09.2024
20236_78660.jpg

Muista, että kylvöajankohdalla on myös merkitystä tuholaisia torjuttaessa. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.

Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.

Päihitä puutarhan tuholaiset
Luonnonmukainen tuholaistorjunta

Puutarhan tuholaiset

Kirvat
Kirvojen karkottamiseen on monta tapaa, oletko sinä löytänyt hyvän keinon?
Kirvat kiusana: vaihtoehtoiset torjunta-aineet

Liljakukko
Liljakukko on vähän alle sentin pituinen kuoriainen, joka talvehtii maassa.
Liljakukko kiusana

Etanat
Kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla viihtyvät etanat eivät ole mitään miellyttäviä yllätyksiä puutarhassa.
Etanat ja kotilot – keinoja torjuntaan

Myyrät
Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää.
Myyrien torjunta puutarhassa

Jänikset ja rusakot
Puut ja pensaat on melko helppoa suojata jäniksiltä, koska ne iskevät kasvien maanpäällisiin osiin.
Jänikset, rusakot

Rastaat
Monelle puutarhurille rastas on aikamoinen kiusankappale.
Rastaat kiusana

Lue lisää:
Puutarhan tuholaiset

<p data-block-key="63zbp">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kasvitautien ja tuholaisten torjunta

Hedelmäpuut
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.
Hedelmäpuiden taudit ja tuholaiset

Herneet ja pavut
Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.
Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset

Herukat ja karviaiset
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
Herukoiden ja karviaisten taudit ja tuholaiset

Kurkku ja kurpitsa
Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.
Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset

Lanttu, nauris, retiisi, kaali
Juuresten kimpussa viihtyvät erilaiset taudit ja tuholaiset. Tunnista ne.
Lantun, nauriin, retiisin, kaalin taudit ja tuholaiset

Mansikka
Jo mansikan taimivaiheessa esiintyvät tuholaiset ja taudit vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen.
Mansikan taudit ja tuholaiset

Peruna
Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.
Perunan taudit ja tuholaiset

Porkkana
Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, jotka vahingoittavat porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa sato on pilalla.
Porkkanan taudit ja tuholaiset

Sipuli
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
Sipulin taudit ja tuholaiset

Vadelma
Vadelma on parhaimmillaan muhkea ja herkullinen marja. Yleensä ne ovat terveitä, mutta joskus saattaa jokin tauti tai tuholainenkin iskeä.
Vadelman taudit ja tuholaiset

<p data-block-key="0ysmq">Hyönteishotellin ylläpitäminen on luontainen tapa tuoda hyviksiä pihapiiriin ja saada apua tuholaisten torjuntaan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hyönteishotellin ylläpitäminen on luontainen tapa tuoda hyviksiä pihapiiriin ja saada apua tuholaisten torjuntaan. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Hunajamarja kukkii
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta. Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä.Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Omenapuun leikkaus kannattaa miettiä tarkoin
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
20207_65869.jpg
Risuaita on hyvä näköeste
Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.
20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton