TAKAISIN

Rastaat

Päivitetty: 13.4.2022

Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.

Räkättirastastaat kyllä käyvät marjojesi kimppuun, jos et ole suojannut niitä kunnolla.

Monelle puutarhurille rastas on aikamoinen kiusankappale.Monelle puutarhurille rastas on aikamoinen kiusankappale.

Puutarhassa ensimmäisenä rastaat käyvät mansikoiden kimppuun. Erilaisia linnunpelättimiä voi rakennella, mutta yleensä rastaat tottuvat niihin parissa päivässä. Kimaltelevien ja tuulessa liehuvien nauhojen kanssa käy yleensä samoin. Elleivät mansikat ole vielä alkaneet punertaa, voi mansikoita himoavia rastaita harhauttaakseen kokeilla seuraavaa vinkkiä:

Pyöreähköjä kiviä maalataan punaiseksi ja näitä punaisia kiviä levitetään ympäri mansikkamaata. Rastaat luulevat kiviä mansikoiksi ja käyvät nokkimassa niitä turhaan ja nokkansa kipeäksi. Oikeiden mansikoiden kypsyessä ne eivät enää ole kiinnostuneita mansikoista, luullen niitäkin koviksi kiviksi. Kannattaa kokeilla. Keinon on todettu tehoavan – ja ainakin voi järjestää hauskaa puuhaa lapsille kiviä maalatessa!

Mansikkamaalla voi kokeilla myös kovaa metalliverkkoa, johon rastas ei jää kiinni.

Hirvensarvisuola


Netistä bongattu ohje räkättirastaiden ja muiden häirikkölintujen häätämiseen (mtv uutiset).

Jaa pussillinen hirvensarvisuolaa (30 g) kolmeen puolen litran pulloon. Täytä pullot vedellä ja upota maahan marjapensaiden väliin. Jätä pullot auki, jolloin neste pääsee haihtumaan vapaasti. Haju pitävää linnut kaukana marjapensaista, mutta ihminen ei tätä hajua haista.

Rastaista tulee joka vuosi ongelmia puutarhassa.Rastaista tulee joka vuosi ongelmia puutarhassa.