• Etusivu
  • Hoitotyöt

Toukokuun vinkit kotipuutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.05.2023
20227_70317.jpg

(Kuva: Pixabay)

Toukokuu on toukotöiden aikaa, maata kunnostetaan ja siemeniä kylvetään, jotta kasvukauden lopulla saataisiin nauttia ansaittua satoa. Talven pakkasten jälkeen Suomen ilmasto on edelleen kuiva ja toukokuu onkin meillä perinteisesti vuoden aurinkoisin, kuivin sekä tyynin kuukausi.

Keskilämpötilat vaihtelevat eri puolilla Suomea, mutta kasvuunlähtö on kuitenkin nopeaa kaikkialla. Etelä-Suomessa kasvu käynnistyi jo huhtikuun puolella, joten toukokuu on sen luonnolle nopeinta kasvun aikaa – Lapissa taas luonto vihertyy vasta kesäkuun alussa. Muualla Suomessa luonto vihertyy ja muuttuu kesäisemmäksi toukokuun edistyessä. Toukokuun lopulla myös viimeiset muuttolinnut palaavat Suomeen.

Nauti alkukevään vaaleista väreistä puutarhassa ja luonnossa, sillä kesäkuussa värit omat jo tummempia. Nauti keväästä ja kasvun ihmeestä, kevätsateiden jälkeisestä raikkaasta ilmasta... Nauti toukokuusta!

Toukokuussa muistettavaa:

  • Kevätleikkauksella ja -ruiskutuksella on jo kiire! Työt onnistuvat hyvin vielä niin kauan kun lehdet eivät ole auenneet. Leikkaa myös pois kuolleet ja vaurioituneet oksat. Muista ettet leikkaa kirsikkaa, luumupuita tai koivua.
  • Lannoita kasvunsa aloittavat sipulikukat sekä tarvittaessa myös marjapensaat ja hedelmäpuut.
  • Kylvä kesä- ja talvikurpitsat toukokuun alussa ja avomaankurkut, sokerimaissi, ruusu-jasalkopavut kuun puolivälissä. Istuta taimet avomaalle kesäkuun alkupuolella.
  • Taimien karaistus on ajankohtaista; kuun loppupuolella voit aloittaa siirtämään ulos esikasvatettuja taimia (kesäkuun 10. pitäisi hallaöiden olla ohi pohjoisessakin).
  • Uusien kasvien istutusaika on nyt parhaimmillaan (kevätkosteus hyödyksi!)
  • Jaa perennoja. Erityisesti nyt ovat vuorossa syyskesän kukkijat. Kaiva kasvin juuripaakku ylös ja lohko lapion terällä useisiin osiin. Jakaminen on helppoa esimerkiksi syysleimuille, kuunliljoille ja päivänliljoille, joilla on laaja hajajuuristo.
  • Kasvien talvi- ja kevätsuojauksia voi purkaa aluksi sen verran, että ilma pääsee kiertämään, ja kun maa on sula (vedensaanti taattu), suojat joutavat kokonaan pois. Maan sulamista voi esimerkiksi ikivihreiden juurilta nopeuttaa kastelemalla maata.
  • Kylvä kasvimaan reunalle runsaasti kesäkukkia, jotta raskit ottaa niitä maljakkoon sisälle.

Muista myös nurmikko!

  • Jos et vielä ole aloittanut nurmikon haravointia, nyt olisi korkea aika. Haravoitu jätös on hyvä laittaa kompostoriin.
  • Levitä typpipitoinen lannoite nurmikolle, kun olet haravoinut sen. Muista, että nurmikon tulee olla kostea, jotta lannoitteet eivät polta nurmea pilalle. Jos nurmikolla on taas liikaa sammalta, siihen löytyy monta keinoa; muun muassa aineita ja lannoitteita, jotka poistavat tai ehkäisevät sammaleen kasvua. Varjoisat paikat tahtovat sammaloitua ja joskus kalkin ja hapen puute aiheuttaa sammaleen kasvua nurmikolla. Kannattaa siis miettiä miksi nurmikolla on sammalta, jos ei sitä sinne halua.
  • Jos nurmikolla on kuolleita laikkuja (jääpoltteen aiheuttamia), raaputa niistä kuiva heinä pois ja kuohkeuta multa. Voit lisätä myös uutta multaa tai turvetta ja kylvää uusia siemeniä.
  • Jos maa nurmikon alla on liian tiivis ja kova, sitä kannattaa ilmastoida talikon tai "ilmastointikenkien" avulla (saatavilla rautakaupoista ja puutarhamyymälöistä) ja lisätä multaa, turvetta ja hiekkaa.
  • Ensimmäisen nurmikon leikkuun voit suorittaa, kun nurmi on kasvanut noin 10 sentin pituiseksi.

Oletko miettinyt kukkanurmen kasvattamista tai siirtonurmen tilaamista? Vai kylvätkö ihan tavallisen

pihanurmikon

?

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Kasvihuone

  • Tarkkaile lämpötilaa, kun olet siirtänyt ensimmäiset taimet kasvihuoneeseen. Peittele taimet harsolla, jos on tulossa kylmä yö.
  • Tomaatin taimi kannattaa istuttaa, kun sen ensimmäinen kukka on avautumassa. Istuta se entistä syvempään ja laita myös tuki paikoilleen samalla. (Minkä tomaatin valitset?) Suihkuta taimia ja kastele.
  • Kurkut istutetaan samaan entiseen syvyyteen.
  • Toukokuun lopulla kasvihuoneeseen saattaa tulla tukalan kuuma, muista tuulettaa!

Kasvimaa

  • Kun kasvimaa on kuivahtanut, voit muokata sen ja sekoittaa kompostia ja kasvuturvetta. Ensimmäisenä voit kylvää persiljan, porkkanan, palsternakan, mustajuuren ja retiisin siemenet. Peitä kasvuharsolla.
  • Raparperin satoa voit myös aikaistaa harson avulla. Toukokuun lopulla voit kylvää herneet, istuttaa sipulin istukkaat ja siirtää ulos valkosipulin taimet.
  • Toukokuussa on myös aika jakaa ruohosipuli.
  • Poista rikkakasvit heti, kun niitä ilmaantuu, niin pääset helpommalla.
  • Mansikkamaa on syytä puhdistaa haravoiden ja harjaten. Kuivana päivänä poistetaan vanhat lehdet ja laitetaan katteet paikoilleen.

Lue lisää hyötykasveista
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Muut työt

  • Jäätyikö kompostorisi talvella? Nyt on aika herätellä se lämpimällä vedellä ja kääntää niin, että komposti saa tarpeeksi happea.
    Lue lisää kompostoinnista
  • Keväällä kannattaa tarkastaa koko kiinteistö, piha-alueet ja rakennukset, jotta mahdolliset korjaus- ja hoitokohteet tulisi heti havaittua.
    Lue lisää kiinteistön kevättarkastuksesta
  • Puutarhakalusteet ja pihan rakenteet voit kunnostaa ja puhdistaa aurinkoisena päivänä.

Muista äitiä!

Muista äitiä toukokuun toisena sunnuntainavaikkapa perinteisesti kauniilla valkovuokkokimpulla. Niitä voit löytää vähänkin lehtomaisemmista metsistä ja jopa tien reunamien kosteammista paikoista. Tai ilahtuisiko äiti uusista puutarhakasveista tai kesäkukkauutuuksista?

Hyvät työskentelyolot eivät ole pahasta harrastusten parissakaan. Puutarhassa on paljon käyttöä tukevalle työpöydälle, jonka ääressä voi mukavassa asennossa ruukuttaa taimia tai sitoa kukkakimppuja. Vanha hylkypöytä kelpaa mainiosti, kunhan laitat siihen säänkestävän kannen filmivanerista tai päällystät pinnan muovimatolla.

Hyvän työpöydän voit rakentaa myös itse tee se itse –arkiston helpolla ohjeilla:

Katso ohjeet tästä

Ehkäpä äiti pitäisikin tällaisesta äitienpäivälahjasta?

Ohje

Ohje

Tee se itse: Puutarhurin työpöytä

Hyvät työskentelyolot eivät ole pahasta harrastusten parissakaan. Puutarhassa on paljon käyttöä tukevalle työpöydälle, jonka ääressä voi mukavassa asennossa ruukuttaa taimia tai sitoa kukkakimppuja. Vanha hylkypöytä kelpaa mainiosti, kunhan laitat siihen säänkestävän kannen filmivanerista tai päällystät pinnan muovimatolla.

Hyvän työpöydän voit rakentaa myös itse tee se itse –arkiston helpolla ohjeilla:

Ehkäpä äiti pitäisikin tällaisesta äitienpäivälahjasta?

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton