• Etusivu
  • Kasvillisuus

Katson asiakkaideni pihoja eri silmin kuin he itse, sanoo asiantuntija

Oman näköinen ja viihtyisä piha on myös hyväkuntoinen ja toimiva

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 06.09.2023
20239_83014.jpg

Syksyn tullen, kun kulunut puutarhakesä on vielä hyvässä muistissa, on hyvä aika tarkastella omaa pihaa kriittisinkin silmin. Mikä siinä toimii tai ei toimi, mikä on mieluista ja hyvää, missä tarvitaan muutosta? Kannattaa kirjata havainnot ylös ainakin siinä tapauksessa, että muutostöihin ryhdytään vasta keväällä. Talven aikana havainnot saattavat pelkästään muistinvaraisina hämärtyä.

Ammattilainen voi nähdä pihallasi yllättäviä mahdollisuuksia

Keväällä, kun puutarhakärpänen jälleen puraisee, on pihasuunnittelijoilla ja -neuvojilla ruuhkaa ja apua voi joutua odottamaan. Mutta syksyllä valmiiksi tehtyjen suunnitelmien avulla päästään nopeasti käsiksi mukaviin istutustöihin. Pihasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärki työskentelee Puutarhamyymälä Muhevaisessa ja on intohimoinen puutarhaihminen itsekin. Ideointi ja kekseliäs ongelmanratkaisu inspiroivat häntä muun muassa neuvontatyössä.

Kysyimme pihasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärjeltä muutamia kysymyksiä hänen työnkuvastaan ja millaisissa tilanteissa asiantuntijan apu on tarpeen.

Pihasuunnittelija Marja Kärki
Pihasuunnittelija Marja Kärki

Näin asiantuntija vastasi:

Millaista neuvontatyö asiakkaidesi pihoilla on?

‒ Katson asiakkaideni pihoja eri silmin kuin he itse ja saatan nähdä sellaisia mahdollisuuksia, joita he eivät ole tulleet ajatelleeksikaan. On erityisen hienoa, jos voin ehdottaa uutta ajattelutapaa, jonka asiakkaani kokee toimivaksi, vaikka olisi yllättäväkin.

Neuvontakäynnillä ymmärrykseni asiakkaan toiveista täsmentyy keskustelun kautta. Monet pulmat ratkeavat jo käynnin aikaisilla vinkeillä ja ohjeilla. Ja jos isompaa suunnittelua kaivataan, neuvontakäynti säästää aikaa suunnitteluvaiheessa.

Millaisissa tilanteissa puoleesi käännytään?

‒ Pihan toiminnallisuuteen liittyvät pulmat tai tarpeiden muuttuminen esimerkiksi omistajan vaihtuessa tai lasten kasvaessa ovat tilanteita, joissa puoleeni käännytään. Tai kun aika on tehnyt tehtävänsä ja piha kaipaa pientä tai isompaakin uudistusta. Tiedostetaan ehkä, että jotain pitäisi tehdä, mutta ei ole oikein työkaluja muutoksen suunnitteluun tai toteutukseen.

Paljon kotipihoja kierrellessäsi sinulle on kertynyt näkemystä siitä, millaisia pulmapaikkoja puutarhoissa on. Onko joka pihalla omat ongelmansa vai löytyykö niistä yhtäläisyyksiä?

‒ Joka pihalla on toki omat yksilölliset piirteensä. Mutta yleensä ottaen rikkaruohot puhuttavat paljon. Vieressä sijaitsevalta pellolta voi sataa voikukan tai ohdakkeen haituvia yli oman tarpeen tai naapurin suuri vaahtera kasvattaa runsain mitoin siementaimia perennapenkkiin.

Kitkennältä ei koskaan voi täysin välttyä, mutta monilajisilla, dynaamisilla istutuksilla rikkakasvit eivät erotu vaan sulautuvat kokonaisuuteen. Kun tehdään tiheä istutus ja suositaan tuuheita, peittäviä ja nopeakasvuisia lajeja, rikkakasveille jää vähemmän elintilaa.

Monilajisissa istutuksissa kukinta vaihtelee ja kestää pitkään eivätkä yksittäiset rikkakasvit kokonaisuudessa erotu.
Monilajisissa istutuksissa kukinta vaihtelee ja kestää pitkään eivätkä yksittäiset rikkakasvit kokonaisuudessa erotu.

Nurmikon pulmista puhutaan paljon. Onko se oikeasti ongelmallinen?

‒ Kyllä ja ei. Jos kasvualusta, valoisuus ja hoito ovat kohdillaan, pysyy nurmikko hyväkuntoisena. Epätoivoa herättävät mm. syvät varjopaikat, kun sinne kylvetty nurmikko ei menestykään. Nurmikko on valon suosija, joten nurmen sijaan voi istuttaa varjon maanpeittokasveja tai muokata alueesta monilajisen istutusalueen. Tai alueen voi jättää myös sammaloitumaan. Sammaleen pinta on todella kaunis, kunhan se saa kasvurauhan.

Syvän varjon paikat saattavat olla myös oivallisia pihan eri toiminnoille, esimerkiksi säilytysvaja, pyöräparkki tai lämpökompostori kannattaa sijoittaa sinne, jos se muuten on mahdollista toimivuuden kannalta. Myös luonnonkivet tai kivetys voivat olla hyvä ratkaisu.

Millaisiin puutarhatoiveisiin asiakkaasi toivovat apua?

‒ Yksi toive esitetään lähes aina ja se liittyy pihan helppohoitoisuuteen. Ihmiset ovat kiireisiä ja heidän aikansa puutarhanhoitoon on kortilla. Pihasta halutaan nauttia ilman, että aina täytyy tehdä jotain. Jos itsellä ei ole kasvien tuntemusta, saattaa käsitys siitä, mikä on helppohoitoista, paljastuakin ajan kanssa aika vaikeahoitoiseksi.

Esimerkiksi aitakasvin valinta on yksi tärkeimpiä valintoja hoidon työläyden näkökulmasta. Kun muotoiltu pensasaita leikataan 1-2 kertaa kasvukaudessa, saattaa hoito käydä odotettua työläämmäksi. Lopputuloksena on muotonsa menettänyt ja alhaalta kaljuuntuva kasvusto. Sen sijaan vapaasti kasvava, monilajinen aidanne voi tarjota kukkaloistoa koko kasvukauden eikä vaadi vuosittaista leikkaamista.

Nurmikkoa pidetään liian usein helppona elementtinä pihalla, mutta sen hoito on todellisuudessa yksi työläimmistä pihatöistä. Vaatiihan se huomiota pelkästään leikkaamisen osalta viikoittain.

Nurmikon vaihtoehtona monilajinen maanpeittokasvillisuus on helppohoitoinen, kunhan se on vakiintunut kasvupaikalleen eikä paljasta maata kasvien väleissä enää ole.
Nurmikon vaihtoehtona monilajinen maanpeittokasvillisuus on helppohoitoinen, kunhan se on vakiintunut kasvupaikalleen eikä paljasta maata kasvien väleissä enää ole.

Mistä elementeistä helppohoitoisuus siis koostuu?

‒ Kaikkein helpoin hoidettava on hallitun huolimattomasti hoidettu, villi puutarha. Siinä ei ole tarkkaan rajattuja istutusalueita, mutta joka paikassa kasvaa jotain eikä paljasta maata ole. Vaikutelma on niittymäinen, boheemikin, jossa monenlaisia kasveja kasvaa sekaisin. Siksi yksittäiset rikkakasvit eivät edes erotu joukosta.

Monen toiveissa on kuitenkin hoidetumpi ja puutarhamaisempi piha. Joitain elementtejä voi boheemista puutarhasta tai villipuutarhasta silti poimia helpottamaan hoitoa. Esimerkiksi nurmialuetta voi pienentää ja istuttaa enemmän maanpeittokasvillisuutta sen sijaan.

Millaisia seikkoja asiakkaasi eivät itse tule ajatelleeksi pihallaan?

‒ Otan usein puheeksi sen, miten puutarha näyttäytyy ulkoa katsottuna. Ensivaikutelma tulee sisääntulosta, joka on ikään kuin pihan käyntikortti. Pieni panostus siihen tekee puutarhasta kutsuvan kokonaisuuden. Panostuksen ei tarvitse olla suuren suurikaan. Muutama harkittu ruukkuistutus portin kupeessa tai mielenkiintoinen istutusryhmä saattaa muuttaa sisäänkäyntiä melkoisesti.

Minkä harhaluulon haluaisit korjata?

‒ Usein ajatellaan, että kun piha katetaan kivillä, piha on helppo, koska kivet eivät hoitoa kaipaa. Kuinka väärässä he ovatkaan. Vuosien saatossa kivien väliin maatuu koivunsiemeniä ja lehtikariketta, jotka ovat mainiota kasvualustaa rikkakasvien siementaimille. Jos niitä ei säännöllisesti poisteta ja kivien välejä puhdisteta, syntyy vaikutelma hoitamattomasta alueesta. Yksikin rikkakasvi erottuu kivipihalla kuin huutomerkki. Samaan tapaan rikkakasvit erottuvat selkeästi yksilajisissa istutusalueissa, kun taas monilajisessa istutuksessa yksittäistä rikkakasvia ei edes huomaa.

Mitkä ovat yleensä pihasuunnittelun kriittiset pisteet, jotka aina täytyy huomioida?

Tärkeitä asioita on toki paljon, mutta sanoisin, että kolme tärkeintä ovat:

  1. Saada pihan kulkuväylät ja eri toiminnot sellaisiksi, että ne ovat järkeviä ja käytännöllisiä. Ihminen valitsee esimerkiksi kulkuun aina lyhimmän ja suorimman reitin, joka kannattaa ottaa suunnittelussa huomioon. Tai jos terassilla kokataan, lähellä sijaitsevasta yrttitarhasta napsitaan ahkerasti yrttejä ruokiin, mutta toiselta puolelta pihaa niitä ei viitsitä hakea yhtä usein. Muutkin pihan toiminnot on syytä sijoittaa paikoilleen ennen kasvillisuuden suunnittelua. Muun muassa valaistus ja lumen säilytys, pysäköinti, leikki, kierrätys vaikuttavat pihan käytettävyyteen ja turvallisuuteen.
  2. Budjetti ratkaisee, mitä pihalle voi suunnitella. Enkä tarkoita kasveja, sillä ne ovat edullisinta osaa pihasta. Pihan rakenteet, mm. kulkuväylien kantavuus ja pihan muodot vaikuttavat siihen, kuinka paljon tarvitaan kalliita maansiirtotöitä tai pengerryksiä.
  3. Jo pihan suunnitteluvaiheessa on tärkeää huomioida, kuinka paljon halutaan resursoida hoitoon. Jos hoitoon on vain vähän kiinnostusta tai vähän aikaa, voidaan hoidon tarpeeseen vaikuttaa paljonkin mm. pintojen, aitatyypin ja istutusryhmien kasvien valinnoilla.
Kaikkein hankalimmiltakin tuntuviin paikkoihin löytyy kyllä toimiva vaihtoehto joko kasvivalinnoilla tai muilla visuaalisesti miellyttävillä ratkaisuilla. Kannustankin asiakkaitani suhtautumaan kasvivalintoihin avoimin mielin, sillä toisinaan on hylättävä lempikasvit, jos ne eivät viihdy pihan oloissa. Oikein valitut kasvit kukoistavat ja kasvavat kauneimmilleen.
Marja Kärki, pihasuunnittelija

Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Asiantuntija: Marja Kärki, hortonomi AMK
Kuvat: Tuuli Järvinen ja iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton