• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viirivehka sopii vihersisustamiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.02.2024
20232_80935.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.

Viirivehkan tummanvihreät, pitkäruotiset lehdet kasvavat kauniina kimppuna. Kiiltävät lehdet ovat teräväkärkiset ja pitkulaiset. Viirivehka voi kukkia milloin tahansa, mutta yleensä kukinta ajoittuu kevääseen tai kesään. Nuorempien lehtien lehtihangoista kasvava kukinto muodostuu valkoiseksi värittyneestä suojuslehdestä ja kellanvalkeasta puikelokukasta. Kukinto sopii leikkokukaksi.

Viirivehka sopii samaan asetelmaan esimerkiksi jukan kanssa antamaan vehreyttä kaljun rungon ympärille.

Eri lajikkeet muistuttavat toisiaan hyvin paljon; eroa niiden välillä on lähinnä lehtien värissä, kasvien koossa ja kukintojen määrässä. Samat kasvuolosuhteet ja hoito-ohjeet pätevät kaikkiin lajikkeisiin.

<p data-block-key="xfbix">Viirivehkastakin on olemassa kirjavalehtinen lajike. Se vaatii vihreälehtistä enemmän valoa viihtyäkseen. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Viirivehkastakin on olemassa kirjavalehtinen lajike. Se vaatii vihreälehtistä enemmän valoa viihtyäkseen. (Kuva: Puutarha.net)

Viirivehkan hoito

Viirivehka viihtyy runsaassa hajavalossa. Se menestyy myös varjoisammassakin paikassa, mutta kukkiakseen se tarvitsee enemmän valoa kuin viherkasvina. Paahteessa viirivehkan kasvu häiriintyy ja veto on haitaksi. Normaali huonelämpö on sille sopiva ympäri vuoden.

Kastele viirivehkaa kerralla runsaasti ja anna mullan hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Huomioi juurten kasvu – vältä liian märkää multaa ja kylmää ikkunaa. Sumuttelu ja muu ilmankosteuden nostaminen kannattaa. Voit myös suihkuttaa koko kasvin kerran kuukaudessa, niin sen lehdet pysyvät raikkaan vihreinä. Kasvukaudella lannoitus viikoittain.

Kasvualustan suhteen viirivehka ei ole erityisen vaativa; tavallinen kukkamulta sopii mainiosti. Uudelleenistutus ja tarvittaessa samanaikainen jakaminen tehdään yleensä joka toinen vuosi kukinnan jälkeen alkukesällä. Laajajuurisena viirivehka istutetaan tilavaan ruukkuun melko löysään.

Trooppisen alueen kosteista metsistä kotoisin olevana vehkakasvina viirivehka soveltuu myös vesiviljelyyn.

<p data-block-key="a3qp7">Viirivehkaa ei tarvitse leikata; vain vanhat, kellastuneet lehdet poistetaan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Viirivehkaa ei tarvitse leikata; vain vanhat, kellastuneet lehdet poistetaan. (Kuva: Adobe Stock)

Tiesitkö?

Viirivehkan kukinto voi aiheuttaa oireita allergisille. Tässä tapauksessa kukinto kannattaa poistaa ajoissa ennenkuin se alkaa erittämään siitepölyä. Valkoisen suojuslehden voi jättää ja se kestääkin jopa viikkoja kauniina!

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta viirivehkoista.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20236_78660.jpg
Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton