• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen syyskylvö

Syksy on hyvä aika kylvää perennojen siemeniä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.08.2021
20218_72067.jpg

Pioni (kuva: Pixabay)

Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!

Siementen kylväminen syksyllä muistuttaa kasvien omaa, itsenäistä tapaa lisääntyä. Syksyllä voidaankin kylvää lähes kaikkia perennalajeja. Erityisen hyvä ajankohta se on etenkin lajeille, joiden siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen.

Kylmäkäsittelyn tarvitsevat monivuotiset kasvit voidaan kylvää jo syys-lokakuussa. Talvi murtaa luonnollisella tavalla siemenen levon ja itäminen käynnistyy heti seuraavana keväänä.

Siemenet, jotka pystyvät itämään heti (ilman kylmäkäsittelyä) kylvetään vasta juuri ennen talven tuloa; jo kylmettyneeseen maahan, ilmojen selkeästi viilennyttyä. Näin estetään nopeasti itävien kasvien siementen taimettuminen (pienet taimet ovat kylmänarkoja ja herkkiä paleltumaan talvella), mutta varmistetaan nopea kasvuunlähtö heti keväällä!

Ohje

Ohje

Erityisen kiitollisia syyskylvettäviä ovat pionit, paratiisililja, jouluruusut, kevätruusuleinikki, lumikki, kiurunkannus, kullerot, ukonhatut, esikotja särkynytsydän. Niiden siementen itävyys nimittäin heikkenee kevääseen mennessä, joten ne kannattaakin kylvää heti siementen kypsyttyä.

Lueteltujen kasvien siemenet vaativat yleensä lämmintä noin 4-6 viikkoa (osa jopa 3 kk) ja sen jälkeen kylmän jakson itääkseen. Kylvettäessä nämä siemenet heinä-/elokuussa ulos, ne ehtivät saada tarvitsemansa lämpökäsittelyn ennen talven tarjoamaa kylmäkäsittelyä. Siemenet itävät seuraavana (tai sitä seuraavana) vuonna kylvöstä.

Jouluruusu (kuva: Pixabay)
Jouluruusu (kuva: Pixabay)

Kylvä kummulle, merkkaa ja peittele

Syyskylvöt voi tehdä kylvöastioihin tai suoraan kasvupaikalleen. Varmista kohopenkin avulla ettei sade- ja sulamisvedet jää kylvösten päälle makaamaan. Hyvä kasvualusta on multavaa ja hiekkapitoista eli ilmavaa.

Siemenet on hyvä kylvää harvakseltaan riveihin ja ne kannattaa muistin avuksi myös merkitä (helpottaa kummasti keväällä penkin siistimistä, kun erottaa siementaimet). Suuremmat siemenet (mm. iirikset, mooseksenpalavapensas) peitetään reilun sentin maakerroksella ja pienemmille riittää ohut peitto. Jos syksy on kuiva, niin kylvöstä kannattaa kastella säännöllisesti. Ennen maan jäätymistä kylvökset on hyvä suojata kasvuharsolla ja ohuella lehti-/havukerroksella.

Keväällä maan lämmetessä lehti- ja havukerrokset poistetaan, mutta harson voi vielä pitää pienten suojana. Nopeimmat itävät pian - hitaimpia voi joutua odottamaan viikkokausia (saattavat vaatia toisenkin kylmäkauden). Kärsivällisyys kuitenkin yleensä palkitaan runsaalla määrällä pieniä, terhakoita taimia. Siemenlisäys on hyvä ja ehdottomasti edullisin tapa lisätä puutarhan kasvivalikoimaa. Yleensä ne itse kasvatetut kukat ja kasvit ovat huomattavasti upeampia ja rakkaampia, kuin kaupasta ostetut.

Akileija (kuva: Pixabay)
Akileija (kuva: Pixabay)

Ps. On hyvä piirtää paperille kartta kylvöksistään ja merkitä siihen myös kylvettyjen kasvien nimet. Keväällä ei välttämättä enää muista lajikkeita ja siemenpussitkin ovat saattaneet kadota.

Pari sanaa siemenistä ja niiden itämisestä

Siemenestä kasvattaminen on suvullista lisäämistäeli siemenen kehittymiseen tarvitaan aina pölytys ja hedelmöitys. Näin uudessa kasviyksilössä on molempien vanhempien perintötekijöitä uutena yhdistelmänä eli siemenistä kasvaneet kasvit eivät ole täysin toistensa kaltaisia. Risteytysjalostuksella tuotetut F1-siemenet ovat perimältään identtisiä. Niissä kasvin hyviä ominaisuuksia on yleensä pystytty varmistamaan ja vahvistamaan.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Vettäsaadessaan kuivunut siemen imee kosteutta, ja turpoaminen alkaa (eloton tapahtuma). Kaikki siemenet turpoavat, kun vesi tunkeutuu kuivan siemenkuoren läpi siemenen sisälle ja rikkoo sen. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä (vain elävissä siemenissä), joka johtaa varastoravintoa hajottavien entsyymien erittymiseen. Pilkottu varastoravinto (sokerit, aminohapot jne.) siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Toisaalta liika kosteus saattaa estää siemenen hapensaannin ja täten estää itämisen. Kolmas tärkeä tekijä on riittävä lämpötila. Eri kasvilajien itämislämpötilat vaihtelevat suuresti, ja monet kasvit itävät nopeimmin, kun yölämpötila on 10-15 astetta päivälämpötilaa alempi.

Lue lisää siemenistä ja niiden käsittelystä

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
20239_83029.jpg
Herukoiden ja karviaisten leikkaaminen
Tarkista uusien taimien leikkaustarve ja tee istutusleikkaus tarvittaessa. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä, jolloin se edistää mainiosti pensaan juurtumista ja haaroittumista. Karviais- ja herukkapensaissa pitäisi olla ainakin viisi vahvaa oksaa, jotka leikataan ennen istutusta 15 sentin pituisiksi, terveen silmun yläpuolelta. Vioittuneet ja erittäin ohuet versot leikataan kokonaan pois. Jos taimi on jo hyvin haaroittunut, sitä ei tarvitse leikata.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20224_77674.jpg
Mikä tämä marjapensaan viholainen on? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet ja toukat ilmestyvät. Sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla.Miten saan ne hävitettyä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton