• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suunnittelemalla pihasta puutarhaksi

Tekisinkö itse vai luottaisinko ammattilaiseen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 04.04.2024
pihasuunnittelu-tj (kopio)

Pihasuunnittelun lähtökohtana on aina asiakkaan toiveet ja tarpeet. Silloin lopputuloksena on kullekin oman näköinen puutarha.

Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Pihasuunnitelma on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Siinä asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi. Suunnitelman hankkiminen ei olekaan ylellisyyttä, vaan pitkällä tähtäimellä kustannuksia säästävää rationaalisuutta, jossa luovilla ratkaisuilla ja estetiikallakin on paikkansa.

Useimmille ihmisille yhteistyö pihasuunnittelijan kanssa on uutta ja outoa, eihän kovin montaa suunnitelmaa yleensä elämän varrella teetetä. Ei olekaan ihme, että suunnitteluprosessi itsessään on vieras eikä sen etenemistä voi siksi kovin helposti sisäistää. Puutarhasuunnittelija ja hortonomi Marja Kärki avaa pihasuunnittelua ja kertoo samalla työstään.

Suunnittelun hinta

Hinta koostuu monista osa-alueista.

‒ Työni hinta koostuu siihen käytetystä ajasta, kiinteistä kustannuksista ja arvonlisäverosta. Kokonaisuudessaan suunnittelun hinta on piharakentamisen kokonaiskustannuksista yleensä vain alle kymmenesosa, kertoo puutarhasuunnittelija Marja Kärki.

Suunnittelun hintaan vaikuttavat vahvasti suunnittelu- ja materiaaliratkaisut.

‒ Suunnittelupöydällä tekemilläni suunnittelu- ja materiaaliratkaisuilla on suuri vaikutus pihan rakentamisen lopullisiin kustannuksiin. Asiakkaalle syntyy tuntuvia säästöjä, kun piha rakennetaan oikeassa järjestyksessä ja kerralla saadaan omien toiveiden ja pihan olosuhteiden mukaisesti räätälöity pihasuunnitelma kasviluetteloineen ja toteutusohjeineen, Marja summaa.

<p data-block-key="vu6l2">Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärki valottaa omia toimintatapojaan.</p>
Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärki valottaa omia toimintatapojaan.

Suunnittelutyön hinta on yksilöllinen.

‒ Annan aina suunnittelutyöstä tarjouksen ja yksilöin, mitä työtä hintaan sisältyy. Näin asiakkaani tietää aina etukäteen, minkä suuruisia kustannuksia pihasuunnittelusta on odotettavissa, hän tähdentää.

Pihasuunnitelma on tärkeä siksikin, että sen avulla on helppo pyytää viherrakentajilta toteutuksen kustannusarviot siten, että ne ovat keskenään vertailukelpoisia.

Pihan rakentamisen suurimmat kustannukset syntyvät massanvaihdoista, kiveyksistä, suurista terassialueista, jyrkkiin rinteisiin rakennettavista tukimuureista ja muista rakenteista, kuten lasitetutuista kesäkeittiöistä.

Suuret pihainvestoinnit kannattavat etenkin silloin, jos pihasta halutaan toinen olohuone ja siellä halutaan harrastaa. Silloin kannattaa investoida vaikkapa lasitettuun kesäkeittiöön tai patioon, paljuun tai porealtaaseen, urheilumahdollisuuksiin oman lajin parissa, lasten leikkivälineisiin jne. Mutta pienemmillä ja edullisemmilla ratkaisuilla voidaan yhtä lailla saada viihtyisä piha.

Toteutuvatko pihalle asetetut odotukset?

Asiakkaan toiveiden täyttäminen on aina tavoite. Hyväksi havaittu suunnittelijan työskentelytapa auttaa niiden toteuttamisessa.

Marja kertoo, että ennen kuin hän aloittaa suunnittelun, hän kartoittaa asiakkaan toiveet ja tarpeet.

‒ Aivan kaikkia toiveita ei tietysti pystytä joka pihalla toteuttamaan ja kompromisseja on tehtävä, mutta asiakkaan toiveiden huomioiminen on suunnittelun punainen lanka. Alkukartoituksessa onkin hyvä tuoda rohkeasti esiin ne villeimmätkin haaveet – eihän sitä koskaan tiedä, vaikka nekin voitaisiin toteuttaa.

‒ En myöskään piirrä suunnitelmaa kerralla valmiiksi, vaan esittelen asiakkaalleni aina luonnoksen. Siihen on helppo tehdä tarkennukset ja muutostoiveet ennen lopullisen suunnitelman toteutusta.

Työn lähtökohtana ovat aina asiakkaan toiveet – ja toiveisiin sisältyy myös piharakentamisen budjetti.

‒ Asiakkailleni on tärkeää, että osaan ainakin suuruusluokkana arvioida, onko pihan kunnostukseen varatulla budjetilla mahdollista toteuttaa toiveet, Marja summaa.

Toistuuko jokin toive suunnittelussa?

Useimmiten toiveena on helppohoitoinen piha, jolloin kasvivalinnat painottuvat yleisiin ja varmoihin kasvilajeihin. Nämä kasvit myös leviävät hyvin, jolloin on mahdollista käyttää hieman harvempaa istutusväliä. Tiheämpään istutetaan, jos toiveena on nopeasti valmiilta näyttävät istutukset.

Tai jos asiakas haluaa puutarhassaan edistää ekologisia arvoja ja luonnon monimuotoisuutta, tarjoan keinoja niihin, käytännöllisyyttä ja estetiikkaa unohtamatta.

Kasvien kokonaisosuus pihan rakentamiskustannuksista on melko pieni. Enemmän kustannuksia syntyy pihan kovista rakenteista ja kasvualustojen kunnostamisesta. Rakenteet ovatkin erittäin tärkeitä, jos pihan halutaan kestävän pitkään.

Aina ei tarvita koko suunnitelmaa

‒ Toteutan suunnittelutyön aina asiakkaan toivomassa laajuudessa. Usein pienillä hoitotöillä, kasvien täydennysistutuksilla ja uudelleen järjestelyllä saadaan pihan ilmettä nopeasti kohennettua, Marja iloitsee.

Pienehköön ja kohdennettuun suunnitteluun saattaa riittää neuvontakäynti, jonka aikana hahmotellaan tarvittavia toimenpiteitä yhdessä asiakkaan kanssa paikan päällä.

Hoitotarpeen mitoitus kohdilleen

- Mikäli asiakkaani epäilee, ettei pihan hoitoon ole aikaa tai intoa, otan sen huomioon jo suunnitteluvaiheessa, erityisesti materiaali- ja kasvivalinnoissa, Marja kertoo.

Esimerkiksi kiveys on huomattavan helppohoitoinen kivituhka-alueisiin verrattuna tai kuntta nurmikkoon verrattuna. Nopeasti kasvavia ja tuuheutuvia pensaita valitsemalla vähennetään kitkemisen tarvetta ja saadaan toteutettua helppohoitoinen ja vehreä piha.

Tärkeä tehtäväni on havainnoida ja tuoda esiin se, kohtaavatko asiakkaani unelmapiha ja todellinen elämä toisensa. Esimerkiksi jatkuvasti kukkiva perennapiha saattaa olla haave, jonka ylläpitoon ei ehkä kuitenkaan ole tarvittavia resursseja.

Suunnittelutyö onkin jatkuvaa tasapainoilua haaveiden ja käytännöllisyyden välillä.

Anna ammattilaisen auttaa

Jos kaipaat ammattilaisen apua, ota yhteyttä. Keskustellaan asiasta tarkemmin!

Tutustu suunnittelu- ja neuvontapalveluihimme

Teksti ja kuvat: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen

20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20175_49318.jpg
Kukilla kepeästi kesään
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.Mutta toisaalta, kun samoja lajeja kasvatetaan vuodesta toiseen samalla paikalla, muodostuu perinne, jota ei ehkä raaskikaan rikkoa uusilla kukkavalinnoilla. Perheen perinnekukistakin muodostuvaa ryhmää voi silti uudistaa yhdistelemällä siihen uusia kasveja. Rikas ja muuntelukykyinen ryhmä toteuttaa kukkaunelmat laidasta laitaan.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton