• Etusivu
  • Piha

Etanadynamiitillä hävität hankalat kivet tontiltasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2021
20207_65890.jpg

Murtolaastia voit käyttää turvallisesti rakennuksien lähellä sekä myös sisätiloissa.

Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite -murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Eikä tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.

Näillä ohjeilla onnistut

Ter-Mite -murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta. Poistettavaan kallioon tai kiveen porataan reikiä sopivin välimatkoin. Porattava kuvio kannattaa suunnitella etukäteen, jotta irtoavat kivilohkareet eivät ole liian suuria siirrettäväksi, koska kuutio kiveä painaa jo yli 3000 kg.

Kivellä tai betonilla pitää olla tilaa mihin haljeta. Sen takia on hyvä aloittaa aina reunasta ja edetä sitä kautta keskemmälle. Etanadynamiitin kanssa ei sovi hätäillä. Halkeaminen kestää muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen aina riippuen olosuhteista ja materiaalista. Kuitenkin sekoitus ja reikien täyttö kannattaa tehdä suhteellisen nopeasti, koska prosessi alkaa heti sekoituksen tehtyä.

Porattavien reikien suositeltu halkaisija on 27-51 mm. Reikien syvyys on vähintään oltava 10x reiän halkaisija eli 30 mm reiällä minimisyvyys on 30 cm. Mitä isompi reikä sen tehokkaampaa halkeaminen on. Porauksissa ei kannata säästellä. Poraa mieluummin liikaa kuin liian vähän reikiä. Halkeaminen tapahtuu reiästä reikään ja kaikki reiät auttavat projektin varmistamiseksi. Jos haluat säästää osan rakenteesta tai haluat siistin halkaisulinjan, poraa reikiä tiheään, jolloin voit kontrolloida halkeamista. Muista puhdistaa reiät ennen täyttöä ja varmistaa, ettei niissä ole vettä. Ter-Mite sekoitetaan huolellisesti ja täytetään reiät ripeästi. Ja sitten vaan odotellaan tulosten syntymistä.

Reikien poraamiseen kannattaa hankkia kunnon työkalut.
Reikien poraamiseen kannattaa hankkia kunnon työkalut.

Helteellä suunnitelmallisuus on tärkeää

Ter-Miten käyttö onnistuu myös helteellä, kunhan suunnittelee projektin tarkasti etukäteen. Kesähelteillä täytä reiät mahdollisimman viileään vuorokaudenaikaan, esimerkiksi aikaisin aamulla.

Muista sekoittaa varjossa, toimia ripeästi ja käyttää mahdollisimman kylmää vettä. Paras aika on heti aamulla, kun halkaistava kohde on saanut viilentyä yön. Peitä reiät märällä kankaalla (esim. juuttikangas) täytön jälkeen ja kostuta kangasta sen kuivuessa. Näin vältetään kohteen ylikuumeneminen, mutta älä jätä kuivaa kangasta reikien päälle.

Helteellä ei saa päästää ketään oleilemaan halkaistavan kohteen lähettyville, koska rei’istä voi roiskahtaa ainetta paineella kuten samppanjapullon korkki pullosta. Sitä kutsutaan ulospuhallukseksi ja sen takia on tärkeää käyttää suojalaseja työskenneltäessä. Myös kostutetulla kankaalla peittäminen estää tämän tai, jos ei ehdi kastelemaan kangasta, voi käyttää peittämiseen tavallista pressua.

Reikien poraaminen kannattaa suunnitella niin, että kivi murtuu tarpeeksi pieniksi lohkareiksi, jolloin niiden poisvienti on helpompaa.
Reikien poraaminen kannattaa suunnitella niin, että kivi murtuu tarpeeksi pieniksi lohkareiksi, jolloin niiden poisvienti on helpompaa.

Suojaimet kuntoon

Käytettäessä etanadynamiittia pitää muistaa huolehtia myös oikeanlaisista suojaimista. Aina on käytettävä suojalaseja, kumihanskoja ja hengityssuojainta töitä tehdessä. Sisätiloissa pitää huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta.

Muistilista

  • Enemmän reikiä = pienempiä palasia
  • Suunnittele porauskuvio etukäteen
  • Porattavien reikien halkaisija 27-51 mm
  • Porattavien reikien syvyys 10 x reiän halkaisija
  • Puhdista reiät ja varmista ettei niissä ole vettä
  • Täytä ripeästi
Tuotetta saatavilla 5, 10 ja 20kg pakkauksissa
Tuotetta saatavilla 5, 10 ja 20kg pakkauksissa

Ota yhteyttä!

Jos olet kiinnostunut Ter-Miten käytöstä projekteissasi, ota yhteyttä maahantuojaan tai jälleenmyyjiin - ja kysy lisää!

Dextec Oy
Puh. 040 5012829
E-mail: info@dextec.fi
www: www.ter-mite.fi

20195_58032.jpg

Lue lisää

Kuvat, logot, tekstit - Copyright Dextec Oy

Piha
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20238_82756.jpg
Poikkeuksellisen hiljainen lämpöpumppu ei häiritse kotirauhaa
Tämän päivän kodit ovat täynnä elektroniikkaa. Hurinaa, surinaa, särinää ja pärinää syntyy ties mistä. Mutta miten ihanaa onkaan kun ympärillä vallitsee hiljaisuus. Voi kuulla omat ajatuksensa ja vaikka lintujen viserrystä niin halutessaan. Se, mitä tämän päivän laitteiden valmistajilta voisi odottaa, on halua kehittää laitteistaan hiljaisia ja miellyttäviä käyttää.
20232_80831.jpg
Pihan valaisu kestävillä ledeillä
Kevät alkaa olla valloillaan monin paikoin, eikä kunnon talvea ainakaan etelämmässä Suomea saatukaan. Pihanrakentaminen alkaa olla monelle ajankohtainen asia ainakin suunnitteluasteella, joten on hyvä aika katsahtaa pihalle ja havainnoida talviaikaan pimentoon jäävät piha-alueet. Kun asennuskausi pääsee jälleen alkamaan, on pihan sähkövetojen aika ja valaisimet voi asentaa paikoilleen.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton