• Etusivu
  • Hoitotyöt

Havukasvit pihan suunnittelussa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 09.02.2022
20175_49247.jpg

Havukasvit ovat tämän puutarhan runko. Kuva: Marja Kärki

Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!

Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää

Havupuut muodostavat pihan rungon ja jäsentelevät sitä kaikkiin vuodenaikoihin luomalla vehreyttä ja tasapainoa. Kesällä ne muodostavat rauhoittavan taustan pihan muulle kasvillisuudelle ja tuovat ryhdikkyyttä ja kiinnostavuutta lehtipensaiden tai perennojen seuraan istutettuna. Talvella niiden vaihtelevat kasvumuodot ja värit pääsevät oikeuksiinsa koko komeudessaan.

Lajin valinta käyttökohteiden mukaan

Havukasvit, kuten useimmat meistäkin, viihtyvät hyvässä seurassa. Käyttämällä ikivihreitä kerroksellisena ryhmänä istutusalue näyttää tasapainoiselta myös talviasussaan. Ryhmään istutettavat lajit valitaan niin, että ne viihtyvät samanlaisella kasvupaikalla. Siimekseen istutetaan vaikkapa korkeaksi kasvavaa hemlokkia, leveää marjakuustaja matalaa tuiviota. Aurinkoon, kivikkoryhmään tai kuivahkoon rinteeseen sopivat puolestaan vuorimännyttai katajieneri lajikkeet.

Isolla omakotipihalla saattaa olla ruhtinaallisesti tilaa suurelle pihakuuselle, metsämännylletai sembramännylle. Ne kasvavat kauneimmilleen, kun niillä on tilaa kasvaa luonnolliseen muotoonsa. Kaupunkipihan ahtaissa tiloissa kapeus ja kohtuullinen korkeus ovat kuitenkin valttia. Katseet suunnataan kapeakasvuiseen serbiankuuseen tai kääpiökasvuisiin havuihin, jos ei haluta korkeaksi kasvavia puita.

Jos tila riittää, niin iso havupuu on komea yksityiskohta puutarhassa. Kuva: Sanna Numminen
Jos tila riittää, niin iso havupuu on komea yksityiskohta puutarhassa. Kuva: Sanna Numminen
Ohje

Ohje

Tiesitkö, että...

Havujen kääpiöivyys tarkoittaa useimmiten hidaskasvuisuutta eikä läheskään aina kääpiökokoiseksi jäämistä. Esimerkiksi serbiankuusen ’Nana’-lajikkeesta saadaan täydellinen ja tiheä pikkukuusi jouluvaloin koristeltavaksi. Pikku hiljaa, vuosien varrella, kääpiöserbiankuusikin saavuttaa parin, kolmen tai jopa neljän metrin korkeuden!

Havukasvien hoito

Havukasvien lukuisiin hyviin puoliin kuuluu myös niiden yleensä vähäinen leikkaustarve. Erityisesti jos kasvi on alun perin paikalleen oikein mitoitettu.

Poikkeuksen tästä tekevät kuitenkin aitana kasvatettavat havut. Havuaidat tarvitsevat vuosittaisen leikkauksen, jotta ne pysyvät tuuheina eivätkä kasva liian suuriksi ja leveiksi. Vanhan, ylikasvaneen havuaidan uudistaminen on iso urakka, joka harvoin onnistuu hyvin.

Havupuuaidan kasvatus ja leikkaaminen

Nuoret tai ilmastollisesti arat havupuut ja –pensaat saattavat tarvita myös suojaa auringon ja tuulen haihduttamista vastaan alkukeväästä, kun maa on vielä jäässä.

Vinkki: Vuorimännyt muodostavat ihanan mättäikön ja säilyttävät pyöreän muotonsa, jos niiden vuosikasvuja typistetään säännöllisesti vuosittain. Typistämällä saadaan kasvu pysymään tiiviinä ja tuuheana. Oikea ajankohta leikkaukselle on ennen juhannusta.

Tästä löydät ohjeet vuorimäntyjen typistämiseen

Muilla havuilla leikkaus yleensä rajoittuu vain kuivien oksien poistoon. Rungollisilla havuilla, kuten japaninlehtikuusilla, latvusta on mahdollista leikkauksilla muokata maun mukaan joko enemmän sivulle tai alaspäin suuntautuvaksi.

Vuosimännyt saa pidettyä tiiviinä vuosittaisella typistämisellä. Kuva: Marja Kärki
Vuosimännyt saa pidettyä tiiviinä vuosittaisella typistämisellä. Kuva: Marja Kärki

Lajikkeita väreillä leikittelyyn

Aurinkoiselle kasvupaikalle valittavana on lajeja ja lajikkeita runsaaseenkin väri-iloitteluun, varsinkin jos havuihin yhdistetään värikkäitä lehtipensaita ja –perennoja, kuten kuvassa. Tässä istutusalueen seinämiksi on valittu timantti- ja keltatuijia, brabantintuija ja sirokasvuinen viinivaahtera (Acer circinatum).

Keskellä kasvaa heleän vihreä rohtokataja(Juniperus sabina) ja oranssinpunainen, kaarevaoksainen happomarja (Berberis ’Orange Rocket’). Etualaa elävöittää runsas lajikirjo. Siinä on mm. näyttäviä mehikasveja(Sedum ’Herbstfreude’), keltalaakakatajia (Juniperus horizontalis ’Aurea’), hillittykasvuisia pallotuijia(Thuja occidentalis ’Danica’), maanmyötäisiä sinilaakakatajia(Juniperus horizontalis ’Wiltonii’) ja tumman purppuralehtinen kääpiöhappomarja(Berberis thunbergii ’Atropurpurea Nana’).

Tälle pengermälle syntyy todellinen runsauden sarvi eri värejä ja lehtimuotoja, kunhan kasvit kasvavat ja valtaavat koko tilan käyttöönsä! Alue on ilmeikäs myös talvella, sillä ainavihannat kasvit ovat pääosassa. Kesävihannat täydentävät ja antavat lisämaustetta.

Värikästä ja monimuotoista! Kuva: Marja Kärkia
Värikästä ja monimuotoista! Kuva: Marja Kärkia

Havujen valinta pihan tyylin mukaan

Kasvupaikan olosuhteiden lisäksi havun valintaa ohjaavat tietysti tyyliseikat. Havukasvit ovat omiaan pihan tunnelman luojina. Luonnonmukaisen tyylin kannattaja muodostaa havuista vaihtelevan, polveilevan aidanteen monien lajien yhdistelmällä. Tai mitä olisi englantilaistyylinen, iloisesti kukkiva cottage garden ilman rauhoittavaa ja selkeästi leikattua marjakuusiaitaa? Perinnepihan kruunaa puolestaan tasainen kuusiaita ja modernimman pihan tyyliin taas sopii napakasti hoidettu tuija-aidanne.

Lue lisää tuijista

Havukasveilla erilaisia muotoja puutarhaan. Kuva: Sanna Numminen
Havukasveilla erilaisia muotoja puutarhaan. Kuva: Sanna Numminen

Renesanssihenkinen, tiukan muodollinen tunnelma esimerkiksi kasvimaalle tai oleskelualueelle saadaan yhdistämällä matalaan havuaidanteeseen pienikasvuisia pallotuijia (esim. Thuja occ. ’Danica’) tai vaikka kartiovalkokuusia (Picea glauca ´Conica`). Tämän tyylinen kasviryhmä sijoitetaan tietenkin pihan paraatipaikalle.

Moderniin tyyliin valitaan selkeät ja näyttävät havut ja istutusalueissa hyödynnetään katteita, koristekiviä tai värjättyä puuhaketta. Jos maku ei ole kovin pelkistetty, ryhmään istutetut koristeheinät ja maanpeiteperennat, kuten sianpuolukkatai varjoyrtti, tekevät tyylistä rehevämmän. Muotoon leikatut puut viimeistelevät modernin tyylin.

Katso Puutarhamyymälä Muhevaisen havukasvien valikoima tästä

Modernimman pihan tyyliin sopii napakasti hoidettu tuija-aidanne ja selkeämpi muotokieli. Kuva: Shutterstock
Modernimman pihan tyyliin sopii napakasti hoidettu tuija-aidanne ja selkeämpi muotokieli. Kuva: Shutterstock

Teksti: Sanna Numminen, Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat: Marja Kärki, Sanna Numminen, Shutterstock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton