• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hyötytarhan syystoimia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.08.2024
1920 apple-4055926_1920

Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: Nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.

Vaikka pitkä kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta tältä vuodelta suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä. Kevään ja alkukesän ylioppilas- ja rippijuhlat saavat näyttävät puitteet, kun perennat ja pensaat on kevään sijasta istutettu jo edellisenä syksynä.

Sadonkorjuu ja varastointi

Vihannekset ja hedelmät

Vihannekset, hedelmät ja marjat kasvavat elo-syyskuussa ehkä eniten verrattuna koko kasvukauteen. Vaikka monet puutarhan tuotteet pyritään keräämään talteen varhaisessa vaiheessa, kannattaa talvisäilytykseen siirrettävät vihannekset pitää maassa mahdollisimman pitkään niiden säilyvyyden parantamiseksi. Muun muassa purjon, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. Sen sijaan kylmänarkojen vihannesten (kurkku, kurpitsa) päälle voi levittää harson auttamaan viimeisten yksilöiden kypsymistä.

Porkkanat, punajuuret, mukulasellerit ja nauriit kannattaa varastoida kellariin tai kylmiöön turpeen sekaan, jossa ne säilyvät paremmin nahistumattomina. Säilytysastian pohjalle levitetään turvetta, päälle kerros juureksia ja peitetään ohuella turvekerroksella. Turve hillitsee myös varastotautien leviämistä.

Muumiotautiset omenat on kerättävä ja hävitettävä polttamalla, viemällä kaatopaikalle tai kaivamalla syvälle maahan. Muuten itiöt pääsevät talvehtimaan ensi kesää varten. Myös eristetyssä lämpökompostorissa, kuten Pikakompostorissa, lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoutumiseksi, ja pilaantuneet omenat voidaan kompostoida muun jätteen seassa. Sen sijaan puutarhakompostoriin niitä ei kannata laittaa, koska siellä itiöt eivät välttämättä tuhoudu. Itiöt lentelevät tuulen mukana, joten torjuntaa kannattaa tehdä yhteistyössä naapureiden kanssa.

Muumiotauti viihtyy muiden sienitautien tapaan lämpimässä ja kosteassa. Tällaiset olosuhteet säilyvät sateen tai aamukasteen jälkeen pitkään tiheässä omenapuun latvuksessa. Tauti-itiöt tunkeutuvat omenoihin kuoressa olevien hyönteisten tekemien vioitusten, oksien hankaamien ym. reikien kautta.

20218_72170.jpg
Info

Info

Älä unohda ottaa talteen myös siemeniä

Perennojen kypsiä siemeniä kannattaa myös kerätä. Ne voi istuttaa saman tien suoraan maahan tai ruukkuihin, jotka upotetaan multaan tai laitetaan pihalle suojaisaan paikkaan. Nimilappua ei kannata unohtaa, jotta keväällä tietää, mitä mistäkin kohdasta pitäisi nousta.

Maukkaat ja mehukkaat marjat

C-vitamiinipitoista syötävää pimeneviin iltoihin

Ruusunmarjoista kannattaa valmistaa herkullista ja terveellistä keittoa tai kiisseliä. Marjoja voi säilöä myös talven varalle soseuttamalla tai kuivaamalla marjat. Käytä vioittuneet marjat heti ja valitse säilöntään vain ehjiä ja puhtaita marjoja. Säilö pestyt marjat siementen poistamisen jälkeen haluamallasi tavalla.

Louhisaaren juoma

Valmista maistuvaa ja raikasta juomaa mustaherukanlehdistä:
3 sitruunaa
n. 500g sokeria
5 l tuoreita mustaherukanlehtiä
6 l vettä
¼ tl hiivaa
Huuhtele mustaherukanlehdet. Pese ja kuori sitruunat. Poista sitruunoista valkoinen osa ja viipaloi. Lisää sankoon lehdet, sitruunat ja sokeri. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sankoon aineiden päälle. Anna jäähtyä pari tuntia ja lisää loppu vesi. Kun neste on kädenlämpöistä, lisää hiiva liotettuna pieneen nestetilkkaan. Anna seistä n. 1vrk. Siivilöi juoma pulloihin ja pidä kylmässä noin viikko. Juoma on valmis nautittavaksi.

Muista myös! Huonekasvit turvaan sisätiloihin

Kesästä ulkona nauttineet viherkasvit on viimeistään nyt aika kiikuttaa takaisin sisälle. Sisälle tuotuja kasveja on syytä tarkkailla tuholaisten varalta, jotta torjuntaan voi ryhtyä heti ongelmia havaittuaan.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20206_65068.jpg
Avomaavihannesten tuotanto ja sadonkorjuu turvattava
PUUTARHALIITTO RY TIEDOTTAA: KAUSITYÖNTEKIJÖIDEN OSAAMINEN, SITOUTUMINEN JA JAKSAMINEN RATKAISEVAT ONNISTUMISEN!
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
202211_80183.jpg
Viikon kysymys: Mistä kyse, kun pikkuluumu­tomaatti kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja?
Idätin kaupan pikkuluumutomaattien siemeniä ja yksi niistä on erikoinen. Se kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja, joissa on satoja tomaatinalkuja kussakin. Koko kasvi on silkkaa kukkaa. Mistä on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton