• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hedelmien muumiotauti? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 23.01.2024
20234_81546.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Muumiotautia on nyt myös päärynöissä ja luumuissa, aikaisemmin oli vain Samo-omenassa. Onko löytynyt mitään estoainatta tautiin? Samo-omenasta sain sen viime vuonna aika hyvin loppuyksystä häviämään ihmisen virtsalla, lieneekö sattuma?

Olen vienyt aina muumio-omenat ynnä muut kaatopaikalle.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Muumiotauti (Monilinia fructigena) on hedelmätarhan ikävä vaiva, joka leviää hedelmästä ja puusta toiseen hyönteisten ja veden välityksellä sekä ilmateitse itiöinä. Tauti pääsee hedelmän sisään hyvinkin pienistä vioituksista, kuten ampiasten tai lintujen syöntijäljistä, hedelmäruven vioittamasta tai oksan hankaamasta kohdasta. Aluksi pieni ruskea laikku leviää vähitellen koko hedelmään ja pintaan ilmestyy vaaleita itiöpesäkkeitä, joista tauti edelleen leviää. Taudin hoitoon ei ole muuta keinoa kuin ennaltaehkäisy – ja kun muumiohedelmiä ilmaantuu, leviämisen rajoittaminen.

Joinakin kesinä muumiotautia esiintyy runsaasti, mutta onneksi tilanne ei silti seuraavana vuonna välttämättä ole yhtä paha, jos ehkäiseviin toimiin ryhdytään. Sateisina kesinä tautia esiintyy runsaasti, sillä kosteutta lehvästössä riittää tuomassa sopivia kasvuolosuhteita taudille. Siksi on tärkeää pitää puiden latvat ilmavina, jotta ne kuivuvat sateen ja kasteen jälkeen mahdollisimman nopeasti. Ilmavuutta voi lisätä oksia harventamalla.

Kuivana kesänä puu voi altistua muumiotaudille, koska kuivuus rasittaa sen elinvoimaa eikä se pysty torjumaan taudin hyökkäystä yhtä hyvin kuin hyväkuntoisena. Kuivuus voi vaikuttaa toisellakin tavalla. Kun vettä lopulta saadaan, hedelmät reagoivat muutokseen halkeilemalla. Halkeamat voivat olla selvästi nähtävillä olevia, mutta myös pieniä mikrohalkeamia. Tasainen kosteus juuristoalueella ehkäisee siis myös muumiotautia.

Keväällä tehty raakileharvennus on oivallinen keino vähentää tautia, sillä liian tiheässä kasvavat hedelmät hankaavat toisiaan. Hankaus aiheuttaa niihin pintavaurioita ja kosteus muhii pitkään hedelmien väleissä.

Tärkein toimi on kerätä kaikki muumiohedelmät pois puusta ja pudokkaat maasta niin pian kuin niitä havaitaan. Puutarhakompostiin niitä ei kannata laittaa, mutta kunnolla toimivassa lämpökompostorissa itiöt tuhoutuvat. Tauti-itiöt talvehtivat myös maahan varisseissa lehdissä, joten niiden haravoiminen syksyllä on tärkeää. Lehtien käsittelyssäkin kannattaa muistaa itiöiden talvehtiminen.

Urean eli virtsan teho perustunee lehtien nopeaan maatumiseen, jolloin itiöiden talvehtimisalusta ei ole niin otollinen. Urea sisältää kuitenkin paljon typpeä, joten sitä ei kannata syksyllä levitellä puun juurelle. Typpi voi heikentää puun talvehtimista. Keväällä sopivasta määrästä typpeä ei ole haittaa, sillä se siivittää uutta kasvua. Yliannostuksena se voi tappaa puun, joten sen käytössä ei kannata liioitella.

Jos keväällä puussa tai maassa huomaa koppuroituneita muumiohedelmiä, on niiden poistaminen silloinkin tärkeää. Itiöt ovat edelleen näissä "rusinoissa" elossa ja odottavat innokkaana valloilleen pääsyä.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton