TAKAISIN

Liljakukko

Päivitetty: 14.4.2022
Liljakukko on vähän alle sentin pituinen kuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiin osat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.

Munat löytyvät lehtien alapuolelta jonoihin munittuina. Toukat kuoriutuvat munista n. viikossa ja käyttävät ravinnokseen samoja kasvinosia kuin aikuisetkin. Toukat ovat n. sentin pituisia, pää on musta, keskiruumis on oranssinpunainen ja vartalon jaokkeissa on mustia pilkkuja. Toukat erittävät ympärilleen limaista ulostetta.

Ennaltaehkäisyn voi aloittaa jo keväällä, kun taimet ovat n. 5-10 cm eli mahdolliset talven yli talvehtineet yksilöt ovat vasta virkoamassa. Torjuntaan on ryhdyttävä viimeistään ensimmäisten liljakukkojen ilmaantuessa, ennenkuin ne ehtivät munia. Jos liljakukkoja on vähän, voi yrittää poimia ne käsin ja tappaa. Torjunta-aineiksi on hyväksytty pyretriinivalmisteet (näistä etenkin aerosolit tehoavat hyvin). Torjunta-ainekäsittelyä tehtäessä on tärkeätä ruiskuttaa myös lehtien alapinnat.

Käsittely voidaan joutua uusimaan n. viikon kuluttua, koska torjunta-aineet eivät tehoa muniin vaan vasta niistä kuoriutuviin toukkiin ja aikuisiin. Kukkivia kasvustoja ei saa ruiskuttaa, koska torjunta-ainekäsittelystä voi olla haittaa kukissa käyville mehiläisille. Liljakukot syövät nimensä mukaisesti liljoja, mutta niitä on löydetty myös tulppaaneista ja sormustinkukista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla lisävinkkejä tuholaisten torjuntaan

Tuholaisten ja tautien torjunta

LiljakukkoLiljakukko