• Etusivu
  • Hoitotyöt

Myyrien torjunta puutarhassa

Tiina Painokallio
Päivitetty 02.03.2025
Kontiainen AdobeStock_449417245

Kontiainen © Adobe Stock

Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?

Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.

Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.

Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.

Myyrän torjuntakeinot

Myyräntorjuntakeinoja on lähes yhtä monta kuin myyrääkin. Loukkujen ja pyydysten sijaan voi myyriä yrittää karkottaa puutarhasta. Karkottamiseen on monia kotikonsteja, joiden teho on vaihteleva. Monet vannovat valkosipulin nimeen, toiset luottavat kissoihin/koiriin, jotkut patterikäyttöisiin karkottimiin – joku pakokaasulla myrkyttämiseen, vedellä hukuttamiseen tai nestekaasulla kärventämiseen. Onneksi myyräkanta vaihtelee suuresti – kotikonstien tehosta kun ei ole täyttä takuuta.

Tärinä
Monien myyränkarkottimien teho perustuu sen aiheuttamaan tärinään maaperässä. Kotikonstina voi maahan upottaa pienillä kivillä täytetyn peltiämpärin ja pystyttää siihen propellilla varustetun "tuulimyllyn" lonksumaan. Pihalla kannattaa aina myös liikkua; askeltenkin tärinä auttaa.

Äänet
Myyrät kavahtavat tärinän ohella melua ja tömistelyä. Todella korkeat tai oikein matalat äänet toimivat parhaiten. Myös tuulessa pyörivät propellit ja suhisevat nauhat pitävät myyriä ärsyttävää ääntä.

Haju
Myyrillä on erittäin tarkka hajuaisti, joten myös erilaiset hajukarkottimet saattavat tehota. Voimakkaan hajuiset sipulikasvit (esimerkiksi keisarinpikarililja), narsissit, valkosipuli ja savun haju karkottavat myyriä. Valkosipulin kynsiä voi myös liottaa kuumaan veteen ja kaataa liuos suojeltavan kasvin ympärille. Myös minkin tai muun petoeläimen lanta puun juurella saanee myyrät peräytymään. Kotikonstien lisäksi kaupoissa on saatavilla erilaisia torjunta-aineita ja hajukarkotteita.

<p data-block-key="i3w2k">Kenttämyyrä (<i>Microtus arvalis</i>)</p>
Kenttämyyrä (Microtus arvalis)
© Adobe Stock
<p data-block-key="liz0v">Vesimyyrä (<i>Arvicola amphibius</i>)</p>
Vesimyyrä (Arvicola amphibius)
© Adobe Stock

Ansa

Kun olet kaikki edelliset keinot koittanut ja menettänyt muutaman puunalun, on aika siirtyä järeämpiin konsteihin. Jyrsijöiden kulkureiteille ja käytäväaukoille sijoitetaan loukkuja ja pyydyksiä. Syöttinä voi käyttää mausteista leipää, omenaa, porkkanaa sekä muita vihanneksia. Kaiva onkalon suu auki, sijoita siihen myrkky tai loukku ja peitä ansa vaikka laudan palalla ennen mullan laittoa. Myyrät hakeutuvat ruuan ja pesäpaikan etsinnöissään myös kellareihin ja autotalleihin, joihin loukkuja kannattaa myös asettaa. Loukut tulee käydä tyhjentämässä säännöllisesti.

Info

Info

Suositeltavaa on käyttää loukkuja, joissa eläintä ei tapeta. Jyrsijöistä osa on myös rauhoitettu, jolloin sellainen on päästettävä takaisin vapauteen. Rauhoitettuja ovat maamyyrän lisäksi esimerkiksi vaivaishiiri, päästäinen ja idänkenttämyyrä.

Muut keinot
Istutusten suojaaminen verkolla ja spiraaleilla auttaa aina – ja maan/lumen tiivistäminen kasvien ympäriltä. Myyrät pitävät myös lehti- ja heinäkasoista, joten niitä ei kannata jättää valmiiksi pesäpaikoiksi. Onkaloihin voi tietenkin sijoittaa myös myyränkarkoitetta.

Muista aina käyttää käsineitä, kun käsittelet myyrien mellastuskenttää – myyräkuume on ikävä tauti.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
tuholaiset
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton