• Etusivu
  • Hoitotyöt

Myyrien torjunta puutarhassa: älä altistu myyräkuumeelle

Tiina Painokallio
Päivitetty 06.05.2025
Kontiainen AdobeStock_449417245

Kontiainen © Adobe Stock

Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?

Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.

Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.

Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.

Myyrän torjuntakeinot

Myyräntorjuntakeinoja on lähes yhtä monta kuin myyrääkin. Loukkujen ja pyydysten sijaan voi myyriä yrittää karkottaa puutarhasta. Karkottamiseen on monia kotikonsteja, joiden teho on vaihteleva. Monet vannovat valkosipulin nimeen, toiset luottavat kissoihin/koiriin, jotkut patterikäyttöisiin karkottimiin – joku pakokaasulla myrkyttämiseen, vedellä hukuttamiseen tai nestekaasulla kärventämiseen. Onneksi myyräkanta vaihtelee suuresti – kotikonstien tehosta kun ei ole täyttä takuuta.

Tärinä

Monien myyränkarkottimien teho perustuu sen aiheuttamaan tärinään maaperässä. Kotikonstina voi maahan upottaa pienillä kivillä täytetyn peltiämpärin ja pystyttää siihen propellilla varustetun "tuulimyllyn" lonksumaan. Pihalla kannattaa aina myös liikkua; askeltenkin tärinä auttaa.

Äänet

Myyrät kavahtavat tärinän ohella melua ja tömistelyä. Todella korkeat tai oikein matalat äänet toimivat parhaiten. Myös tuulessa pyörivät propellit ja suhisevat nauhat pitävät myyriä ärsyttävää ääntä.

Haju

Myyrillä on erittäin tarkka hajuaisti, joten myös erilaiset hajukarkottimet saattavat tehota. Voimakkaan hajuiset sipulikasvit (esimerkiksi keisarinpikarililja), narsissit, valkosipuli ja savun haju karkottavat myyriä. Valkosipulin kynsiä voi myös liottaa kuumaan veteen ja kaataa liuos suojeltavan kasvin ympärille. Myös minkin tai muun petoeläimen lanta puun juurella saanee myyrät peräytymään. Kotikonstien lisäksi kaupoissa on saatavilla erilaisia torjunta-aineita ja hajukarkotteita.

<p data-block-key="i3w2k">Kenttämyyrä (<i>Microtus arvalis</i>)</p>
Kenttämyyrä (Microtus arvalis)
© Adobe Stock
<p data-block-key="liz0v">Vesimyyrä (<i>Arvicola amphibius</i>)</p>
Vesimyyrä (Arvicola amphibius)
© Adobe Stock

Ansa

Kun olet kaikki edelliset keinot koittanut ja menettänyt muutaman puunalun, on aika siirtyä järeämpiin konsteihin. Jyrsijöiden kulkureiteille ja käytäväaukoille sijoitetaan loukkuja ja pyydyksiä. Syöttinä voi käyttää mausteista leipää, omenaa, porkkanaa sekä muita vihanneksia. Kaiva onkalon suu auki, sijoita siihen myrkky tai loukku ja peitä ansa vaikka laudan palalla ennen mullan laittoa. Myyrät hakeutuvat ruuan ja pesäpaikan etsinnöissään myös kellareihin ja autotalleihin, joihin loukkuja kannattaa myös asettaa. Loukut tulee käydä tyhjentämässä säännöllisesti.

Info

Info

Suositeltavaa on käyttää loukkuja, joissa eläintä ei tapeta. Jyrsijöistä osa on myös rauhoitettu, jolloin sellainen on päästettävä takaisin vapauteen. Rauhoitettuja ovat maamyyrän lisäksi esimerkiksi vaivaishiiri, päästäinen ja idänkenttämyyrä.

Muut keinot

Istutusten suojaaminen verkolla ja spiraaleilla auttaa aina – ja maan/lumen tiivistäminen kasvien ympäriltä. Myyrät pitävät myös lehti- ja heinäkasoista, joten niitä ei kannata jättää valmiiksi pesäpaikoiksi. Onkaloihin voi tietenkin sijoittaa myös myyränkarkoitetta.

Muista aina käyttää käsineitä, kun käsittelet myyrien mellastuskenttää – myyräkuume on ikävä tauti.

Huomio

Huomio

Myyräkuume – näkymätön riski puutarhassa

Vaikka myyrät aiheuttavat näkyviä tuhoja puutarhassa, voivat ne myös levittää vakavaa tautia: myyräkuumetta. Kyseessä on Puumalavirus-nimisen hantaviruksen aiheuttama tauti. Tauti tunnetaan myös nimellä munuaisoireinen verenvuotokuume. Virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse, kun kuivuneesta myyrän ulosteesta, virtsasta tai syljestä peräisin olevat hiukkaset nousevat ilmaan esimerkiksi haravoinnin tai kompostin tyhjentämisen yhteydessä.

Tauti voi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä, selkäkipuja ja pahoinvointia – ja pahimmillaan munuaisvaurion, joka vaatii sairaalahoitoa. Myyräkuume on Suomessa yleisin luonnonvaraisen eläimen levittämä tartuntatauti eli zoonoosi.

Myyräkuumeen torjumiseksi on tärkeää käyttää hengityssuojainta ja käsineitä erityisesti vanhoja lehtikasoja, halkopinoja tai varastoja siivotessa. Ulosteita sisältävät pinnat kannattaa kostuttaa ennen puhdistusta, jotta pölyä ei pääse ilmaan. Puutarhatöissä huolellisuus on siis paitsi pihan, myös terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Vuosittain Suomessa todetaan arviolta 1 000–2 500 myyräkuumetapausta. Tautia esiintyy eniten loppukesän ja syksyn aikana.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
tuholaiset
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Hunajamarja kukkii
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta. Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä.Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.
20216_71372.jpg
Paarma-aika alkaa - tee itse ansa paarmoille
Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Omenapuun leikkaus kannattaa miettiä tarkoin
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
20236_59611.jpg
Tyrni on luonnon pioneerikasvi
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista.Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
202211_80270.jpg
Mikä pieni puu sopisi rivitalopihalle? Asiantuntija vastaa
Mitä pikkupuuta (mieluiten kukkivaa) suosittelette pienelle rivitalopihalle? Kyseisessä paikassa kasvoi noin 2,5 metriä korkea kataja, joka kaivettiin pois. Tarkoitus puulle on toimia koristeena ja tehdä näköestettä. Mieluiten sellainen, jota saa leikata ja muokata, jotta ei esimerkiksi kasva valtavan korkeaksi. Korkuus saisi olla noin 2–3 metriä, mutta mikäli on tosiaankin leikattava, voi mahdollinen kasvukorkeus olla enemmänkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton