Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla– ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovat valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.
Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; hyönteisiä ja matoja syövä maamyyrä eli kontiainen on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei alapuolella.
Tärinä
Monien myyränkarkottimien teho perustuu sen aiheuttamaan tärinään maaperässä. Kotikonstina voi maahan upottaa pienillä kivillä täytetyn peltiämpärin ja pystyttää siihen propellilla varustetun ”tuulimyllyn” lonksumaan. Pihalla kannattaa aina myös liikkua; askeltenkin tärinä auttaa.
Suositeltavaa on käyttää loukkuja, joissa eläintä ei tapeta. Jyrsijöistä osa on myös rauhoitettu, jolloin sellainen on päästettävä takaisin vapauteen. Rauhoitettuja ovat maamyyrän lisäksi esimerkiksi vaivaishiiri, päästäinen ja idänkenttämyyrä.