TAKAISIN

Myyrien torjunta puutarhassa

Päivitetty: 13.4.2022

Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?

Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla– ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovat valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.

Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; hyönteisiä ja matoja syövä maamyyrä eli kontiainen on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei alapuolella.

Peltomyyrä Kuva: James Lindsey at Ecology of CommansterPeltomyyrä Kuva: James Lindsey at Ecology of Commanster

Myyrän torjuntakeinot

Myyräntorjuntakeinoja on lähes yhtä monta kuin myyrääkin. Loukkujen ja pyydysten sijaan voi myyriä yrittää karkottaa puutarhasta. Karkottamiseen on monia kotikonsteja, joiden teho on vaihteleva. Monet vannovat valkosipulin nimeen, toiset luottavat kissoihin/koiriin, jotkut patterikäyttöisiin karkottimiin – joku pakokaasulla myrkyttämiseen, vedellä hukuttamiseen tai nestekaasulla kärventämiseen. No, onneksi myyräkanta vaihtelee suuresti – kotikonstien tehosta kun ei ole täyttä takuuta.

Tärinä
Monien myyränkarkottimien teho perustuu sen aiheuttamaan tärinään maaperässä. Kotikonstina voi maahan upottaa pienillä kivillä täytetyn peltiämpärin ja pystyttää siihen propellilla varustetun ”tuulimyllyn” lonksumaan. Pihalla kannattaa aina myös liikkua; askeltenkin tärinä auttaa.

Äänet
Myyrät kavahtavat tärinän ohella melua ja tömistelyä. Todella korkeat tai oikein matalat äänet toimivat parhaiten. Myös tuulessa pyörivät propellit ja suhisevat nauhat pitävät myyriä ärsyttävää ääntä.

Haju
Myös erilaiset hajukarkottimet saattavat tehota. Voimakkaan hajuiset sipulikasvit (esim. keisarinpikarililja), narsissit, valkosipuli ja savun haju karkottavat myyriä. Valkosipulin kynsiä voi myös liottaa kuumaan veteen ja kaataa liuos suojeltavan kasvin ympärille. Myös minkin tai muun petoeläimen lanta puun juurella saanee myyrät näkemään punaista. Kotikonstien lisäksi kaupoissa on saatavilla erilaisia torjunta-aineita ja hajukarkotteita.

Lisää ympäristöystävällisestä Myyräkarkotteesta
Kun sitten olet kaikki edelliset keinot koittanut ja menettänyt muutaman puunalun, on aika siirtyä järeämpiin konsteihin. Jyrsijöiden kulkureiteille ja käytäväaukoille sijoitetaan loukkuja ja pyydyksiä. Syöttinä voi käyttää mausteista leipää, omenaa, porkkanaa sekä muita vihanneksia. Kaiva onkalon suu auki, sijoita siihen myrkky tai loukku ja peitä ansa vaikka laudan palalla ennen mullan laittoa. Myyrät hakeutuvat ruuan ja pesäpaikan etsinnöissään myös kellareihin ja autotalleihin, joihin loukkuja kannattaa myös asettaa. Loukut tulee käydä tyhjentämässä säännöllisesti.

Suositeltavaa on käyttää loukkuja, joissa eläintä ei tapeta. Jyrsijöistä osa on myös rauhoitettu, jolloin sellainen on päästettävä takaisin vapauteen. Rauhoitettuja ovat maamyyrän lisäksi esimerkiksi vaivaishiiri, päästäinen ja idänkenttämyyrä.

Muut keinot
Istutusten suojaaminen verkolla ja spiraaleilla auttaa aina – ja maan/lumen tiivistäminen kasvien ympäriltä. Myyrät pitävät myös lehti- ja heinäkasoista, joten niitä ei kannata jättää valmiiksi pesäpaikoiksi. Onkaloihin voi tietenkin sijoittaa myös myyränkarkoitetta.

Muista aina käyttää käsineitä, kun käsittelet myyrien mellastuskenttää
– myyräkuume on ikävä tauti.