• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pahin paarma-aika alkaa heinäkuussa – tee itse helppo ansa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2024
20216_71372.jpg

Nautapaarma (Tabanus)

Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.

Suot, kosteikot ja rannat ovat pahimpia paarmapaikkoja. Hyvinä lentäjinä paarmoja tosin tavataan monenlaisissa ympäristöissä. Runsaimmin niitä on liikkeellä avomaastossa aurinkoisina iltapäivinä. Varjoisissa metsissä paarmoja on vähän.

Isot, kirkassiipiset hevos- tai nautapaarmat eivät juuri välitä ihmistä. Ne lentelevät ympärillä, mutta etsivät ravintonsa isoista eläimistä, kuten lehmistä ja hevosista. Ihmiselle kiusallisempia ovat huonekärpäsen kokoiset suppu- ja sokkopaarmat. Pääasiassa juuri niiden puremat aiheuttavat myös allergiareaktioita.

Purevan naaraspaarman kärsässä on veitsimäinen suuosa, jolla paarma leikkaa haavan ihoon jopa ohuen paidan läpi. Naaras tarvitsee verta muniensa kehittymiseen, mutta koiraspaarmat syövät vain mettä.

Paarmat löytävät saaliinsa lämpösäteilyn ja hiilidioksidin avulla. Metsätien varressa auton moottorin lämpö ja kuuma pelti vetävät paarmoja magneetin tavoin puoleensa. Sisälle autoon joutuneet paarmat ovat harmittomia, koska ne yrittävät päästä pakoon lentämällä ikkunoita kohti.

<p data-block-key="8edhx">Suppupaarma (Haematopota).</p>
Suppupaarma (Haematopota).

Paarma-ansa kahdella tavalla

Nimimerkki Temes76 Joutsenosta on kehittänyt kotitekoisen paarma-ansan ja jakaa siitä loistavan videon YouTubessa. Tarvikkeet paarma-ansalle: musta 12 l sanko, 3 harjaterästä tai muuta tankoa, pala hyttysverkkoa sekä vettä ja saippuaa.

Saippuavesi lämpenee mustassa sangossa auringossa ja houkuttelee lämmön avulla paarmat paikalle. Verkon alle jouduttuaan, paarmat suunnistavat ylöspäin ja jäävät jumiin verkon alle. Näännyttyään ne putoavat veteen, josta on saippualla vähennetty pintajännitystä ja ne hukkuvat. Erittäin helppo ja huokea valmistaa ja ilmeisen tehokas myös.

Se toinen versio

Uudempi versio paarma-ansasta on levittää kaupoista saatavaa paarmaliimaa mustalle sangolle, ripustaa se kolmijalkaiseen telineeseen ylösalaisin roikkumaan vapaasti. Musta, auringossa lämpiävä ja heiluva sanko muistuttaa paarman saalista ja sangolle istahtaessaan paarma jää kiinni liimaan. Liiman ja sangon ei pitäisi houkutella pölyttäjiä, joten sen pitäisi olla suurin piirtein turvallinen esimerkiksi perhosille.

Paarmoista vapaampaa kesää kaikille, toivottaa Puutarha.net -väki!

Hoitotyöt
kasvit
tuholaiset
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton