• Etusivu
  • Hoitotyöt

Miltä puutarhasi näyttää talvella?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2024
202212_45234.jpg

Talvella korostuvat muodot, värit ja pinnat. (Kuva: Adobe Stock)

Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.

Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.

Talvista maisemaa kannattaa katsella tarkemmin. Miltä puutarhasi näyttää lehdettömänä ja lumen peittäessä maan? Onko jokin näkymä talvisaikaan turhan avoin tai jokin kohta turhan tyhjä? Valkoinen lumi antaa myös erilaisen taustan kasveille kuin vaikkapa vihreä nurmikko. Talvella myös valo näyttäytyy kylmässä ja valkoisessa ympäristössä toisin kuin kesän vehreydessä. Auringonlaskun aikaan näkymät voivat olla henkeä salpaavia...

Lumi korostaa kasvien muotoja. Kuvitelkaapa vaikka peikonpähkinän käkkäräiset oksat, leikattujen pensasaitojen säännönmukaiset linjat tai muiden muotoonleikattujen pensaiden/puiden talviset risupallot. Lumi saa eri sävyiset ja muotoiset rungot, kaarnat ja oksankulmat erottumaan edukseen.

Lumi nostaa myös ikivihreät kasvit paremmin esille. Havupuut tuovat väriä ja runsautta lumiseen ja lehdettömään puutarhaan. Kasvivalinnoilla voi siis vaikuttaa paljonkin tilan tunnelmaan.

Kasvikortistostalöytyy tietoa ja kuvia yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvilajista ja lajikkeesta.

Miltä puutarha näyttää ikkunasta katsottuna?

Oletko huomannut, kuinka ikkunoista avautuva näkymä vaikuttaa koko kodin sisätilojen tunnelmaan? Luonnollisesti kasvillisuuden määrä ja laatu vaikuttavat myös sisätiloihin tulevan valon määrään ja laatuun. Mitä siis näet ikkunoistasi? Pysähtyykö katseesi heti ikkunan edessä olevaan rakennelmaan tai puuhun vai avautuuko puutarha avoimemmin eteesi? Tuleeko valo esteettä huoneeseen vai siivilöityykö se kasvillisuuden läpi? Onko näkymä ratkaisevasti erilainen kesällä kuin talvella?

Katso ikkunoistasi avautuvaa näkymää ja mieti miten voisit sitä parantaa. Jos joudut vaikkapa verhoilla peittämään suoran näkyvyyden vilkaalle autotielle, niin ympärivuotisen näkösuojan saisit suunnittelemalla sen peitoksi ikivihreitä havupensaita sisältävän pensasryhmän. Ruokailu- ja oleskelutilan ikkunoista olisi ehkä kiva nähdä avarammin puutarhaan, jolloin ikkunanäkymä kannattaisi jättää avoimemmaksi. Kylpyhuoneen ikkunasta voisi taas avautua vehreä viidakko, jossa keväisin kukkivat sipulikukat ja valkovuokot.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Myös puutarhan yksityiskohtia suunniteltaessa ja niiden sijoituspaikkoja mietittäessä kannattaa ikkunanäkymät ottaa huomioon. Sisätiloista tulee yllättävän usein katsottua ulos; miellyttävä näkymä rauhoittaa ja todellakin vaikuttaa myös sisätilojen viihtyvyyteen ja koko kodin tunnelmaan. Äänimaailmaakaan ei sovi unohtaa; tuuletusikkunasta kantautuva suihkulähteen solina ja linnunlaulu saavat unohtamaan arjen kiireet.

Tunnelmaan vaikutat myös valaistuksella

Käytön mukavuuden sekä turvallisuuden lisäksi valaistuksella voit vaikuttaa myös puutarhan tunnelmaan. Tunnelmaan voit vaikuttaa valaisimen tyylin sekä valon määrän, laadun sekä sijainnin avulla. Pihavalaisimet ovat näkyvillä ympäri vuoden, joten ristiriidassa muun ympäristön kanssa oleva, rikkinäinen tai vaikka vinossa oleva valaisin pistää oitis silmään romuttaen kenties muutoin viehättävän pihan tunnelman.

Välttämättömien kulkureittien sekä sisääntulojen ohella kannattaa pohtia, voisiko valaistuksen avulla tuoda esille jonkin yksityiskohdan; esimerkiksi puun, kiven tai vaikka talon julkisivun. Pimeään aikaan tällainen lisävalaistus toisi syvyyttä ja mielenkiintoa puutarhaan.

Valaistus luo tunnelmaa. (Kuva: Adobe Stock)
Valaistus luo tunnelmaa. (Kuva: Adobe Stock)

Jäästä ja lumesta

Talvella voi nauttia tekemisen ilosta vaikkapa lasten kanssa ja piristää samalla puutarhaa. Erilaiset jää- ja lumilyhdyt tuikkivat kauniisti pimeässä, lumiukot ja muut hahmot piristävät ja puihin ripustetut jääkoristeet säihkyvät vähäisessäkin päivänvalossa. Lyhdyillä, ulkotulilla ja tuikuilla voit myös tuoda valoa pimeään, mutta sijoita ne aina palamattomalle alustalle – äläkä jätä niitä valvomatta.

Lintujen ruokinta ja niiden seuraaminen on myös talvista huvia. Puutarhassa voi öiseen aikaan käydä myös metsän eläimiä ja lintuja. Tunnistatko sinä pihavieraasi? Entä lumijälkien perusteella?

Tiainen ja tikka, tunnistatko tarkemmin? (Kuva: Adobe Stock)
Tiainen ja tikka, tunnistatko tarkemmin? (Kuva: Adobe Stock)

Hyödynnä asiantuntijoiden osaaminen

Jos arvostat omaa puutarhaa, mutta taidot tai ideat eivät riitä sen suunnitteluun tai rakentamiseen, niin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä alan ammattilaisiin. Satsaus asiantuntijoihin säästää turhilta kokeiluilta ja niistä aiheutuvilta kuluilta ja lopputulos on varmasti laadukas, aikaa ja kulutusta kestävä sekä silmää miellyttävä. Juuri nyt, ennen kevään ruuhkia, onkin hyvä hetki ottaa yhteyttä niin valaistuksen kuin pihansuunnittelunkin ammattilaisiin.

Onko puutarhasi sopusoinnussa rakennuksen kanssa? (Kuva: Adobe Stock)
Onko puutarhasi sopusoinnussa rakennuksen kanssa? (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80934.jpg
Kuusiaidan leikkaaminen
Tuuhea ja hoidettu kuusiaita on ansaitusti omistajansa ylpeydenaihe, johon päästään vain vuosien säännöllisellä työllä. Hoitamaton kuusiaita sen sijaan voi olla kammotus, jonka tuuheuttaminen, nuorentaminen tai uudistaminen alasleikkauksella ei enää onnistu. Hoitoleikkaukset pitää aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Leikkaamisen tarkoituksena on saada kuusiaidasta tuuhea, tasapainoinen ja lumikuormia kestävä silmänilo.
20_P_130659_1.jpg
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta.Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä. Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
20238_73393.jpg
Allergiaa aiheuttavia huonekasveja
Huonekasvit luovat kotiin vehreyttä ja vaikuttavat yleensä positiivisesti ympäristöönsä. Useat huonekasvit vapauttavat happea ja puhdistavat ilmaa erilaisista epäpuhtauksista, jopa myrkyistä. Niillä on kuitenkin myös omat haittapuolensa: siitepöly, itiöt ja voimakkaat tuoksut voivat tehdä olon tukalaksi. Jotkut kasveista voivat aiheuttaa myös ihottumaa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus)
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja. Marjasadosta päästään nauttimaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja pohjoisessa pari kolme viikkoa myöhemmin. Kypsän marjan tunnistaa siitä, että se irtoaa helposti kannastaan.
20236_59611.jpg
Tyrnistä terveyttä
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton