• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
202212_80402.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?

Runsas kastelu

Runsaassa kastelussa multa todellakin pidetään märkänä, edes mullan pinta ei saa kuivahtaa. Vettä annetaan niin runsaasti, että sitä valuu pohjareiästä alusvadille. Vettä ei kuitenkaan saa jättää pitkäksi aikaa seisomaan, vaan se on kaadettava pois, sillä vain harvat kasvit sietävät seisovaa kylmää vettä. Märkyyttäkin vaativa kasvi voi kärsiä kohtuuttomasta kastelusta.

Runsaan kastelun voi hoitaa myös alusvadilta imeyttämällä. Alusvadille vettä kaadetaan pienissä erissä niin kauan, että mullan pinta tuntuu tuoreelta eikä paakku enää ime vettä. Liika vesi kaadetaan pois.

Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. (Kuva: Floradania)
Arabiankahvi (Coffea arabica) vaatii runsasta kastelua. (Kuva: Floradania)

Kohtuullinen kastelu

Kohtuullisessa kastelussa multapaakku saa kuivahtaa muutaman päivän ajan perusteellisen kostutuksen jälkeen. Kasville annetaan vettä vasta kun pintamulta on kolmen–neljän sentin syvyydeltä kuivahko. Vettä annetaan sen verran, että alusvadille vuotaa vain pieni vesitilkka.

Alusvadin kautta kasteltaessa vettä annetaan pieninä erinä sitä mukaa kuin vesi imeytyy multaan. Tosin kaikki mullat eivät ime vettä kunnolla, joten pintakastelu voi olla tarpeen.

Kohtuullisen kastelun ja tasaisen kosteuden ero on vaikeasti tulkittavissa.

Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. (Kuva: Adobe Stock)
Värinokkoselle eli isokirjopeipille (Solenostemon scutellarioides) tasainen kosteus on välttämätön. (Kuva: Adobe Stock)

Niukka kastelu

Niukassa kastelussa vettä ei valu alusvadille vaan se jää multapaakkuun. Niukalla kastelulla ei aina saada aikaan niukkaa tasatuoreutta, mikä ollisi monelle kasville tarpee lepokaudella. Pinnan kastelu päivittäin on väärä tapa, sillä veden tulee valua juuriin asti, jos sitä annetaan. Niukka tasatuoreus on helpointa saada aikaan, kun kasvin latvus ja juuristo ovat kohtuullisen kokoiset multamäärään verrattuna. Pieni multamäärä kuivuu liikaa, jos kasvi on iso siihen suhteutettuna. Yleensä on viisaampaa kastella liian vähän kuin turhan paljon.

Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. (Kuva: Floradania)
Adenia (Adenium obesum) pärjää niukalla kastelulla. (Kuva: Floradania)
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20226_46018.jpg
Olisiko tuijasta aidaksi?
Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan.Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.Istutusetäisyys riippuu siitä haluatteko tiiviin, leikatun aidan vai selkeästi eri yksilöistä rakentuvan tuija-aidanteen. Yleensä leikattava aita kasvatetaan pienemmistä taimista, jolloin saadaan tiheä ja tiivis kasvusto säännöllisin leikkauksin. Taimien koosta riippuen leikattavien aitataimien istutusetäisyys vaihtelee (1–3 kpl metrille). Isoja taimia on sääli lyhentää (ja se olisi rahan haaskaamistakin), joten sellaisia kannattaa hankkia vain yksilöpuiksi tai vapaasti kasvavaan aidanteeseen.Lannoittaa voidaan keväällä havukasveille sopivalla lannoitteella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton