• Etusivu
  • Kasvillisuus

Minkä kokoiset istutuskuopat tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 23.01.2024
20224_77963.jpg

Kuva: Shutterstock

Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Istutuskuopan kokoon vaikuttavat olemassa olevan maa-aineksen laatu, istutettavan kasvin koko ja sen koko täysikasvuisena. Istutuskuoppa kaivetaan suureksi, jotta kasvin alle ja sivuille saadaan lisättyä laadukasta multaa. Jos olemassa oleva maa on jo itsessään laadukasta ja istutukseen sopivaa, uuden mullan määrää voidaan vähentää sekoittamalla osa pois kaivetusta mullasta uuteen multaan.

Kaivuussa myös nähdään, millaista maata paikalla on. Jos pohjalla on tiivistä savikkoa, asettaa se aivan toisenlaiset vaatimukset kuopalle kuin ns. tavanomainen puutarhamaa. Samoin, jos pohjalla on kaiken läpäisevää soraa tai kivimursketta.

Oletusajatuksena esimerkkilaskelmassa on, ettei istutuspaikalla ole suuria haasteita ja istutuskuopan ulkopuolellakin on sellaista maata, johon puiden juuret pääsevät kasvamaan. Toisekseen oletetaan, että istutuksessa käytetään uutta multaa eikä uuden ja vanhan seosta.

Istutuskuopaksi tuijjille kaivetaan yhtenäinen oja, ei erillisiä istutuskuoppia. Jos erilliset kuopat näin tiheässä istutuksessa onnistuvat, ovat ne auttamattomasti liian pieniä. Ojan koko on 0,8 x 0,8 x 19 m. Sinne mahtuu multaa n. 12,2 kuutiota. Isoilla tuijilla on isot paakut, joiden koko vaihtelee kasvatustavasta ja pellosta nostotavasta riippuen. Oletuskoko on 35 l/puu. Yhteensä paakut vähentävät mullan tarvetta 875 l.

Mullan menekissä pitää ottaa huomioon, että multaa pitää tiivistää. Siksi sitä saattaa kulua enemmänkin, mikäli multa mitataan irtotilavuutena eli tiivistämättömänä. Ylimääräistä multaa kannattaa myös varata istutuksen viimeistelyyn ensimmäisten kastelujen jälkeen.

Summa summarum – tämä laskelma on vain suuntaa antava. Tarkempaa mullan menekkiä on arvioitava paikan päällä, kun kaikki muuttuvat tekijät ovat tiedossa. Ja vielä yksi nyrkkisääntö: multaa menee lähes aina enemmän kuin on arvioitu. Ja jos toisin käy, se on poikkeus, joka vahvistaa säännön.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80094.jpg
Viikon kysymys: Kuinka nuoren omenapuun voi leikata?
Istutin viime kesänä pienen perheomenapuun taimen. Puu on todella epäsuhta oksiltaan ja kysymys kuuluukin, kuinka minun kannattaa leikata se/ kuinka rankalla kädellä ensi keväänä?
202211_80198.jpg
Viikon kysymys: Miten eri yrttejä pitää leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä?
Minulla on kasvimaalla kirveliä, salviaa, rakuunaa ja lipstikkaa. Ne kaikki kasvavat hurjaa vauhtia ja maku muuttuu tietysti huonommaksi, mitä isommaksi kasvavat. Kuuluuko niitä leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Olen toki käyttänytkin niitä paljon, mutten ehdi siihen tahtiin, mitä kasvavat. Entä talvehtivatko ne vai otanko ne syksyllä maasta irti? Nimenomaan eri yrttien leikkaaminen ja uusiutuminen kiinnostaa, mutta tietoa ei vaan löydy.
202211_80183.jpg
Viikon kysymys: Mistä kyse, kun pikkuluumu­tomaatti kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja?
Idätin kaupan pikkuluumutomaattien siemeniä ja yksi niistä on erikoinen. Se kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja, joissa on satoja tomaatinalkuja kussakin. Koko kasvi on silkkaa kukkaa. Mistä on kyse?
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
18_P_130296_2.jpg
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton