• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhan syystoimia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.08.2022
20219_72731.jpg

Puutarha valmistautuu tulevaan kevääseen jo syksyllä


Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kostea maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.

Vaikka pitkä kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta tältä vuodelta suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä. Kevään ja alkukesän ylioppilas- ja rippijuhlat saavat näyttävät puitteet, kun perennat ja pensaat on kevään sijasta istutettu jo edellisenä syksynä.

Ruskaa ja loistoa syyspuutarhaan


Usein kasvivalinnoissa tulee osin tiedostamattakin suosineeksi sellaisia kasvilajeja, jotka ovat näyttävimmillään aikaisin keväällä ja kesällä tai juuri valintahetkellä. Ennen lumien tuloa syksyinen puutarha saattaa näyttää autiolta. Nyt syksyllä taimiostoksia tehdessä kannattaa erityistä huomiota kiinnittää kasvien syysväreihin. Kasvien syysväri vaihtelee yksilöittäin erityisesti puilla ja pensailla, joten valinta on viisasta tehdä nyt, kun värit ovat nähtävillä. Ruskaretki voimakkaissa väreissä kylpevään omaan pihaan on todellinen elämys. Pihaa voidaan piristää myöhään syksyllä kukkivilla tai koristeellisen värin saavilla kasveilla. Hyviä syyskukkijoita ovat punakukkainen

komeamaksaruoho

(

Sedum 'Herbstfreude'

) ja monet eriväriset pensashanhikit (

Dasiphora

). Koristeellisuutta lehdillään ja marjoillaan tuovat mm. pihlajat (

Sorbus

) ja aroniat (

Aronia

).

Aronian marjoja voidaan hyödyntää mm. mehuissa ja viineissä.
Aronian marjoja voidaan hyödyntää mm. mehuissa ja viineissä.

Syysistutuksella uusia kasveja myös tulevaa kevättä varten


Kesän vaihtuessa syksyyn voi puutarhuri jo kääntää katseensa ensi kevättä kohti. Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Taimia on tarjolla hyvä valikoima ja usein myös edullisesti. Nyt kannattaa kysyä myös niitä kasvilajeja, jotka keväällä ehtivät loppua.

Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin. Havukasveille ja perennoille on hyvä juurtuminen ennen talvea erityisen tärkeätä, joten ne on syytä istuttaa viimeistään syyskuun puolenvälin tienoilla.

Arkojen kasvien, menestymisensä äärirajoilla olevien sekä jaloruusujen, kärhöjen ja alppiruusujen istuttaminen kannattaa jättää kevääseen. Maa kunnostetaan ennen istutusta samalla tavalla kuin keväälläkin. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0-6.5. Maan pH-luvun saa selville teettämällä maa-analyysin.

Savisella pihamaalla on syytä parantaa maata. Savista maata voi parantaa sekoittamalla maahan hiekkaa. Maanparannusaineet sekoitetaan isommalle alalle kuin istutuskuopan alueelle. Vain istutuskuoppaan sekoitettaessa voi käydä niin, että kasvi ei lähdekään kunnolla kasvamaan, juurten pysytellessä paremmassa maassa istutuskuopan alueella.

Syksyllä istutettaessa lannoitetaan vähätyppisillä tai typettömillä lannoitteilla. Voimakas typpilannoitus ylläpitää kasvua ja hidastaa kasvin tuleentumista eli talvilepoon siirtymistä. Istutuskuoppa pensaita varten kaivetaan 40 - 80 cm syvyiseksi ja puita varten 60 - 120 cm syvyiseksi.
Syksyllä istutettaessa lannoitetaan vähätyppisillä tai typettömillä lannoitteilla. Voimakas typpilannoitus ylläpitää kasvua ja hidastaa kasvin tuleentumista eli talvilepoon siirtymistä. Istutuskuoppa pensaita varten kaivetaan 40 - 80 cm syvyiseksi ja puita varten 60 - 120 cm syvyiseksi.

Heikosti haaroittuneet pensaiden taimet voivat tarvita leikkausta haaroittuakseen. Istutusleikkaus syksyllä istutettavilla taimilla jätetään ensi kevääseen. Pensaiden peittäminen havuilla auttaa niitä suojautumaan kevätauringolta ja tuulelta.

Perennamaata voi uudistaa syksyllä jakamalla perennoja. Syksyllä jaetaan kevään ja alkukesän kukkijoita, joiden kukinta häiriintyisi keväällä jaettaessa: mm. kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), kevätvuohenjuuri (Doronicum orientale) ja saksankurjenmiekka (Iris germanica). Kuunliljat (Hosta) voidaan jakaa keväällä tai näin alkusyksyllä. Pioni (Paeonia) pitää kasvurauhasta, mutta jos sitä on tarve jakaa tai siirtää, voi sen tehdä nyt. Kuihtuneet perennanvarret on talvenkestävyyden kannalta viisainta poistaa vasta kevätsiivouksessa.

Sipulikukkien istutusaika on syksyllä, syys-lokakuussa. Hyasintit ja narsissien sipulit istutetaan syyskuussa. Tulppaanit ja pienet sipulikukat ehtivät vielä lokakuussakin. Krookuksilla saattaa esiintyä kukintahäiriöitä myöhäisestä istutusajankohdasta johtuen, joten hyvän juurtumisen varmistamiseksi ne on hyvä istuttaa jo syyskuussa.

Huolellisesti hoidettu nurmikko talvehtii hyvin

Viimeistään lokakuun alussa kannattaa nurmikolle suorittaa sen talvenkestävyyttä parantava ilmastointi. Käytännössä ilmastointi tapahtuu painamalla talikolla nurmikon pintaan reikiä. Ilmastointi on tärkeä varsinkin silloin, jos talveksi nurmikolle levitettävästä kompostista halutaan ravinteiden imeytyvän maahan mahdollisimman tehokkaasti. Liian paksu nurmenpohja voi edistää myös hometautien leviämistä roudattomina talvina.
Nurmikko saa jäädä syksyllä hieman kesän tasoa lyhyemmäksi. Se estää tautien, mm. lumihomeen muodostumista. Puhtaat lehdet ja ruohonjätteet voi levittää pensasalustoille katteeksi tai viedä kompostiin. Niitä voi myös kerätä talven varalle talteen kuivikeaineeksi talousjäte-kompostoriin.

Nurmikon talvivalmisteluihin kuuluu myös huolellinen leikkaus, haravointi sekä lannoitus kalkkipitoisella syyslannoitteella. Lehdet haravoidaan, jotta nurmen kasvu ei häiriintyisi, eivätkä taudit pääsisi lehtien alla leviämään ja myyrät rauhassa kaivamaan kolojaan.
Nurmikon talvivalmisteluihin kuuluu myös huolellinen leikkaus, haravointi sekä lannoitus kalkkipitoisella syyslannoitteella. Lehdet haravoidaan, jotta nurmen kasvu ei häiriintyisi, eivätkä taudit pääsisi lehtien alla leviämään ja myyrät rauhassa kaivamaan kolojaan.

Jos keväällä on tarkoitus perustaa uusi nurmikko, on maanparannustyöt hyvä aloittaa jo syksyllä lannoituksella ja kalkitusmuokkauksella. Näin voidaan varmistaa aikainen kylvö ja tasainen itämistulos vielä kevätkosteuden ollessa maassa. Keväällä kylvettävä nurmikko voidaan lannoittaa jo syksyllä fosforia ja kaliumia sisältävällä PK-syyslannoitteella.

Nurmikon voi perustaa vielä myöhään syksylläkin siirtonurmella.

Kaikki puutarhan syyssiivouksessa kertynyt terve kasvujäte kannattaa kompostoida. Komposti käännetään vielä ennen talven tuloa ilmavaksi.

Kalkitus ja syyslannoitus


Puutarhaa

kalkittaessa

on hyvä huomioida joidenkin kasvien, mm. alppiruusun, pensasmustikan ja havujen huono kalkinsietokyky.

Yksivuotisia kukkia lannoitetaan kukinnan jatkamiseksi aivan pakkasten tuloon saakka. Muiden kasvien syyslannoitus edistää kasvien talvenkestävyyttä, tulevan kevään silmujen muodostusta sekä varmistaa kasvun nopean käynnistymisen seuraavana keväänä. Fosfori (P) parantaa kukka-aiheiden muodostumista ja kalium (K) pakkasenkestävyyttä alentamalla solunesteen jäätymispistettä. Syyslannoite tulisi levittää elokuun puolivälin jälkeen, kun satokausi on päättynyt. Samaa syyslannoitetta voidaan käyttää koko puutarhaan; ruusupenkeille, nurmikolle, mansikka- ja kasvimaalle, marjapensaille ja puille.

Kasvimaa käännetään myöhäissyksyllä lapiolla mahdollisimman syvältä. Maa saa jäädä "krouvin" näköiseksi kasoiksi. Näin syksyn sateiden vesi pääsee imeytymään maahan ja pakkanen pääsee kunnolla parantamaan maan mururakennetta.

Sadonkorjuu ja varastointi

C-vitamiinipitoista syötävää pimeneviin iltoihin: ruusunmarjoista kannattaa valmistaa herkullista ja terveellistä keittoa tai kiisseliä. Marjoja voi säilöä myös talven varalle soseuttamalla tai kuivaamalla marjat. Käytä vioittuneet marjat heti ja valitse säilöntään vain ehjiä ja puhtaita marjoja. Säilö pestyt marjat siementen poistamisen jälkeen haluamallasi tavalla.

Vihannekset, hedelmät ja marjat kasvavat elo-syyskuussa ehkä eniten verrattuna koko kasvukauteen. Vaikka monet puutarhan tuotteet pyritään keräämään talteen varhaisessa vaiheessa, kannattaa talvisäilytykseen siirrettävät vihannekset pitää maassa mahdollisimman pitkään niiden säilyvyyden parantamiseksi. Mm. purjon, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. Sen sijaan kylmänarkojen vihannesten (kurkku, kurpitsa) päälle voi levittää harson auttamaan viimeisten yksilöiden kypsymistä.

Kylmänarkojen vihannesten viimeiset yksilöt odottamassa säilöön pääsyä.
Kylmänarkojen vihannesten viimeiset yksilöt odottamassa säilöön pääsyä.

Porkkanat, punajuuret, mukulasellerit ja nauriit kannattaa varastoida kellariin tai kylmiöön turpeen sekaan, jossa ne säilyvät paremmin nahistumattomina. Säilytysastian pohjalle levitetään turvetta, päälle kerros juureksia ja peitetään ohuella turvekerroksella. Turve hillitsee myös varastotautien leviämistä.

Huom!
Muumiotautiset omenat on kerättävä ja hävitettävä polttamalla, viemällä kaatopaikalle tai kaivamalla syvälle maahan. Muuten itiöt pääsevät talvehtimaan ensi kesää varten. Itiöt lentelevät tuulen mukana, joten torjuntaa kannattaa tehdä yhteistyössä yhdessä naapureiden kanssa.

Muumiotautinen omena
Muumiotautinen omena

Perennojen kypsiä siemeniä kannattaa myös kerätä. Ne voi istuttaa saman tien suoraan maahan tai ruukkuihin, jotka upotetaan multaan tai laitetaan pihalle suojaisaan paikkaan. Nimilappua ei kannata unohtaa, jotta keväällä tietää, mitä mistäkin kohdasta pitäisi nousta.

Ohje

Ohje

Louhisaaren juoma

Valmista maistuvaa ja raikasta juomaa mustaherukanlehdistä:
3 sitruunaa
n. 500g sokeria
5 l tuoreita mustaherukanlehtiä
6 l vettä
¼ tl hiivaa

Huuhtele mustaherukanlehdet. Pese ja kuori sitruunat. Poista sitruunoista valkoinen osa ja viipaloi. Lisää sankoon lehdet, sitruunat ja sokeri. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sankoon aineiden päälle. Anna jäähtyä pari tuntia ja lisää loppu vesi. Kun neste on kädenlämpöistä, lisää hiiva liotettuna pieneen nestetilkkaan. Anna seistä n. 1 vrk. Siivilöi juoma pulloihin ja pidä kylmässä noin viikko. Juoma on valmis nautittavaksi.

Muista nostaa myös huonekasvit turvaan sisätiloihin


Kesästä ulkona nauttineet viherkasvit on viimeistään nyt aika kiikuttaa takaisin sisälle. Sisälle tuotuja kasveja on syytä tarkkailla tuholaisten varalta, jotta torjuntaan voi ryhtyä heti ongelmia havaittuaan.

Arat kasvit kannattaa nostaa talveksi suojaan.
Arat kasvit kannattaa nostaa talveksi suojaan.
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
202311_83297.jpg
Puut puutarhassa
Kasvaako jossain puu, jonka isoisäsi istutti? Tai saitko itse syntymälahjaksesi pihapuun? Oletteko seuranneet näiden puiden kasvua ja komistumista vuodesta toiseen – tai murehtineet sen hyvinvoinnin puolesta? Puut ovat pihan komistuksia, näyttäviä ja pitkäikäisiä. Niiden valintaan ja taimien istuttamiseen kannattaakin paneutua huolella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton