• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78662.jpg

Tunnista eri hedelmäpuiden yleisimmät taudit ja tuholaiset.

Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.

Omenakemppi, päärynäkemppi

Kellanvihreällä kempillä on läpikuultavat siivet. Oranssit munat talvehtivat. Toukat ovat kellanvihreitä ja ne vahingoittavat silmuja sekä kukkanuppuja. Varhaiskevätruiskutus. Pahoin vioittuneet versot voidaan leikata.

Omenakääriäinen

Punertava parisenttinen toukka syö hedelmiin renkaanmuotoisia käytäviä jättäen pintaan purukasan. Kemiallinen torjunta.

Hedelmäpuupunkki

Hedelmäpunkki on tummanpunainen, noin puolen millin mittainen punkki. Se majailee lehtien alapinnoilla. Hedelmäpunkki heikentää puun kasvua ja lehdet ruskettuvat. Torjunta: varhaiskevätruiskutus.

Lehtikirvat

Lehtikirvat vaivaavat monia hedelmäpuita, etenkin nuoria versoja. Lehtikirvojen tuhotöiden vuoksi, lehdet käpristyvät ja versojen kasvu pysähtyy. Lehtikirvat talvehtivat munina, jotka kuoriutuvat aikaisin keväällä. Kirvoja torjutaan kylmävesi-, mäntysuopa- ja varhaiskevätruiskutuksilla. Lehtikirvojen munat tapetaan juuri ennen hedelmäpuiden silmujen puhkeamista varhaiskevätruiskutuksella.

Punkit

Punkkien vaikutuksesta hedelmäpuiden lehdet epämuodostuvat ja kellastuvat. Ei suositella kemiallista torjuntaa kotitalouksissa. Varhaiskevätruiskutus tehoaa punkin muniin talvella.

Pihlajanmarjakoi

Huonona pihlajanmarjavuotena pihlajanmarjakoi siirtyy omenapuihin. Tunnistat pihlajanmarjakoin käyneen omenapuussa, kun hedelmistä löytyy mutkittelevia käytäviä. Torjuntana käytetään kemiallista torjuntaa.

Varastolaikku

Varastoiduissa hedelmissä ilmenee vaaleanruskeita mätälaikkuja. Tautia voidaan välttää keräämällä sato oikeaan aikaan sekä leikkaamalla oksia. Valitse taudinkestäviä lajikkeita.

Hedelmärupi

Omenan, päärynän tai kirsikan hedelmässä tai lehdissä on tummia laikkuja. Ongelmaa esiintyy erityisesti sateisina kesinä. Valitse kotipuutarhaan ruven kestäviä lajikkeita ja pidä oksisto harvana, jotta se kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Hedelmiä voi syödä, vaikka rupea esiintyisikin.

Versomuumiotauti, muumiotauti

Muumiotaudin myötä omenan ja päärynän hedelmät ruskettuvat ja mädäntyvät. Pinnalla on pyöreitä itiöpesäkkeitä. Taudin vuoksi oksat ja kukat kuivettuvat. Muumioituneet hedelmät hävitetään välittömästi sekä kuivettuneet versot leikataan pois.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kukkaketo illalla
Nurmikko, niitty vai kuntta?
Alkaako talosi tai mökkisi olemaan jo valmis, mutta pihamaa odottaa tekijää? Mitä jos etenisit luonnon ehdoilla ja miettisit muita vaihtoehtoja perinteisen kylvönurmikon sijasta.
20231_80727.jpg
Perhosorkidean hoitaminen
Perhosorkidea (Phalaenopsis) on useimmiten se orkidea, josta innostus orkideoihin alkaa. Jopa niin, että kaupat mainostavat myyvänsä "orkideoita", aivan kuin perhosorkidea olisi se ainoa orkidea. Kuitenkin orkideasukuja on noin 800, luonnonlajeja yli 20 000 ja koska orkideat risteytyvät helposti keskenään, on ihminen innostunut tuottamaan niitä satoja tuhansia – perhosorkideoitakin tuhansittain.
20213_69181.jpg
Puutarha.Netin kotikeittiö testaa: saaristolaisleipä
Tämä testi otti paikkansa sellaiseen ajankohtaan, kun joulu kolkutteli ovella. Tarkoitus oli kerääntyä joulupöydän ääreen syömään hyvää ruokaa ja nauttimaan lähimpien seurasta. Leipä on aina ollut yksi kysymysmerkki, vaaleaa vai tummaa – mitä leipää haluttaisiin nauttia ruoan kanssa? Jotain erilaistakin teki mieli kokeilla. Tästä syntyi idea testata, onnistuisiko tällaiselta harrastajaleipurilta perinteinen saaristolaisleipä. Reseptien etsiminen johdatteli K-ruoka.fi-sivustolle, josta löytyikin kokeilemisen arvoinen resepti.
20231_80637.jpg
Leikkokukat ja -vihreät itse kasvatettuna
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat ruukkukasvit? Osaatko hoitaa niitä? Toisessa osassa keskitytään kausikasveihin, jotka vaativat talvettamisen tai hävitetään kukinnan jälkeen.
20237_82667.jpg
Pikakompostorissa keittiöjäte kompostoituu
Biolan Pikakompostori 220eco:n hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.Reilu 220 litran tilavuus riittää suurenkin perheen keittiöjätteelle. Kompostorin sisällä kulkeva ilmanjakoputkisto tuo ilman kompostimassan keskelle. Näin palaminen on tehokasta, eivätkä kompostin reunaosat kuivu liiallisen ilmastuksen vuoksi. Se myös estää maatumattoman jätteen valumista alaspäin tyhjennyksen aikana. Umpinainen pohja sekä kumitiivistein tiivistetty kansi ja alaluukku estävät haittaeläinten pääsyn kompostoriin.
20215_70779.jpg
Luonnollista tuholaistorjuntaa
Yleensä tuholaiset käyvät aina jollakin tavalla jo ennestään heikon kimppuun. Luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa pyritään lisäämään kasvien vastustuskykyä. Tuholaishaitat rajoitetaan siedettävälle tasolle, yrittämättäkään tappaa kaikkea mikä liikkuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton