TAKAISIN

Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia

Päivitetty: 28.12.2021


Omenakemppi, päärynäkemppi
Kellanvihreällä kempillä on läpikuultavat siivet. Oranssit munat talvehtivat. Toukat ovat kellanvihreitä ja ne vahingoittavat silmuja sekä kukkanuppuja. Varhaiskevätruiskutus. Pahoin vioittuneet versot voidaan leikata.


Omenakääriäinen
Punertava parisenttinen toukka syö hedelmiin renkaanmuotoisia käytäviä jättäen pintaan purukasan. Kemiallinen torjunta.


Pihlajanmarjakoi
Huonona pihlajanmarjavuotena koi siirtyy omenapuihin. Hedelmässä on mutkittelevia käytäviä, ei purua pinnassa. Kemiallinen torjunta.


Hedelmäpuupunkki
Tummanpunainen, vajaa puolen millin mittainen. Tavataan lehtien alapinnoilta. Heikentää puun kasvua ja lehdet ruskettuvat. Varhaiskevätruiskutus.


Lehtikirvat
Vaivaavat monia hedelmäpuita, etenkin nuoria versoja. Lehdet käpristyvät ja versojen kasvu pysähtyy. Talvehtii munina, jotka kuoriutuvat aikaisin keväällä. Kirvoja torjutaan kylmävesi-, mäntysuopa- ja varhaiskevätruiskutuksilla. Munat tapetaan juuri ennen silmujen puhkeamista varhaiskevätruiskutuksella.

Punkit
Lehdet epämuodostuvat ja kellastuvat. Ei suositella kemiallista torjuntaa kotitalouksissa. Varhaiskevätruiskutus tehoaa talvimuniin.


Varastolaikku
Varastoiduissa hedelmissä ilmenee vaaleanruskeita mätälaikkuja. Valitse taudinkestäviä lajikkeita. Tautia voidaan välttää keräämällä sato oikeaan aikaan sekä leikkaamalla oksia.


Hedelmärupi
Omenan, päärynän tai kirsikan hedelmässä tai lehdissä on tummia laikkuja. Ongelmaa esiintyy erityisesti sateisina kesinä. Valitse kotipuutarhaan ruven kestäviä lajikkeita ja pidä oksisto harvana, jotta se kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Hedelmiä voi syödä, vaikka rupea esiintyisikin.


Versomuumiotauti, muumiotauti
Omenan ja päärynän hedelmät ruskettuvat ja mädäntyvät. Pinnalla on pyöreitä itiöpesäkkeitä. Oksat ja kukat kuivettuvat. Muumioituneet hedelmät hävitetään välittömästi sekä kuivettuneet versot leikataan pois.

Tuholaisten ja tautien torjunta