TAKAISIN

Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia

Päivitetty: 8.6.2022

Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole. 

Tunnista eri hedelmäpuiden yleisimmät taudit ja tuholaiset.Tunnista eri hedelmäpuiden yleisimmät taudit ja tuholaiset.

Omenakemppi, päärynäkemppi

Kellanvihreällä kempillä on läpikuultavat siivet. Oranssit munat talvehtivat. Toukat ovat kellanvihreitä ja ne vahingoittavat silmuja sekä kukkanuppuja. Varhaiskevätruiskutus. Pahoin vioittuneet versot voidaan leikata.

Omenakääriäinen

Punertava parisenttinen toukka syö hedelmiin renkaanmuotoisia käytäviä jättäen pintaan purukasan. Kemiallinen torjunta.

Hedelmäpuupunkki

Hedelmäpunkki on tummanpunainen, noin puolen millin mittainen punkki. Se majailee lehtien alapinnoilla. Hedelmäpunkki heikentää puun kasvua ja lehdet ruskettuvat. Torjunta: varhaiskevätruiskutus.

Lehtikirvat

Lehtikirvat vaivaavat monia hedelmäpuita, etenkin nuoria versoja. Lehtikirvojen tuhotöiden vuoksi, lehdet käpristyvät ja versojen kasvu pysähtyy. Lehtikirvat talvehtivat munina, jotka kuoriutuvat aikaisin keväällä. Kirvoja torjutaan kylmävesi-, mäntysuopa- ja varhaiskevätruiskutuksilla. Lehtikirvojen munat tapetaan juuri ennen hedelmäpuiden silmujen puhkeamista varhaiskevätruiskutuksella.

Punkit

Punkkien vaikutuksesta hedelmäpuiden lehdet epämuodostuvat ja kellastuvat. Ei suositella kemiallista torjuntaa kotitalouksissa. Varhaiskevätruiskutus tehoaa punkin muniin talvella.

Pihlajanmarjakoi

Huonona pihlajanmarjavuotena pihlajanmarjakoi siirtyy omenapuihin. Tunnistat pihlajanmarjakoin käyneen omenapuussa, kun hedelmistä löytyy mutkittelevia käytäviä. Torjuntana käytetään kemiallista torjuntaa. 

Varastolaikku

Varastoiduissa hedelmissä ilmenee vaaleanruskeita mätälaikkuja. Tautia voidaan välttää keräämällä sato oikeaan aikaan sekä leikkaamalla oksia. Valitse taudinkestäviä lajikkeita.

Hedelmärupi

Omenan, päärynän tai kirsikan hedelmässä tai lehdissä on tummia laikkuja. Ongelmaa esiintyy erityisesti sateisina kesinä. Valitse kotipuutarhaan ruven kestäviä lajikkeita ja pidä oksisto harvana, jotta se kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Hedelmiä voi syödä, vaikka rupea esiintyisikin.

Versomuumiotauti, muumiotauti

Muumiotaudin myötä omenan ja päärynän hedelmät ruskettuvat ja mädäntyvät. Pinnalla on pyöreitä itiöpesäkkeitä. Taudin vuoksi oksat ja kukat kuivettuvat. Muumioituneet hedelmät hävitetään välittömästi sekä kuivettuneet versot leikataan pois.