• Etusivu
  • Kasvillisuus

Menestyisivätkö kärhöt kotipihassa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.08.2013
20_P_56146.jpg

Taimimyymälöissä on tarjouksessa erilaisia kärhöjä – Menestyisivätkö nämä köynnökset kotipihassa? T: Kärhöjen lumoissa

Kärhöt lukuisine lajeineen ja lajikkeineen ovat hyvin monikäyttöisiä (luonnonkärhöjen ja jalokärhöjen lisäksi löytyy perennakärhöjä) ja niitä voit kasvattaa luonnon ympäristössä (kivien päälle, puiden ympärille tms.), istutuksissa ja vaikka astiassa terassilla tai parvekkeilla. Ne kasvavat kesän aikana yli 2 metrisiksi; astiassa koko jää hieman pienemmäksi.

Pienikukalliset luonnonkärhöt ovat kestäviä, kasvutavaltaan reheviä ja niiden kukinta on runsas ja kestää pitkään. Kukinnot ovat kuihduttuaan koristeellisia tupsuja. Talvenkestävyys on hyvä (erityisesti alppi- ja lumikärhöillä). Näiden kärhöjen lehdistö on ilmava ja siro.

Jalokärhöissä on isot, näyttävät kukat. Yleensä niitä suositellaan vain I – II -vyöhykkeille; III-vyöhykkeellä köynnös talvehtii lähinnä suojaisessa paikassa juuristo hyvin peitettynä. Jalokärhöjen lehdistö on runsas ja peittäväkin.

Kärhöt eivät ole vaativia kasveja; ne kukkivat runsaasti vuodesta toiseen aurinkoisella tai puolivarjoisella, suojaisella paikalla. Niiden tyviosa ja juuristo tulee olla paahteelta suojattuna, kasvualustan mieluummin kevyttä ja hiekansekaista (vesi ei saa jäädä seisomaan tyvelle) ja etenkin jalokärhöt kannattaa istuttaa 25-30 cm entistä syvemmälle. Kärhöjä voit istuttaa mainiosti myös kesäkukkien kaveriksi!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20081_8478.jpg
Versoista uunipunajuuriin - borssista rösteihin
Syvän punainen punajuuri, oikeammin punajuurikas, on suomalaisille vanhastaan tuttu. Ruoan ammattilaiset ja ruokaa harrastavat osaavat punajuurta edelleen arvostaa. He puhuvat mielellään punajuuren puolesta ja pitävät punajuurta inspiroivana ja monikäyttöisenä raaka-aineena.
20238_82934.jpg
Viikon kysymys: Miksi keltavuohenkuusamat toimivat eri tavoin?
Olen tykännyt yhdestä keltavuohenkuusamastani ja sen vierellä kasvavista rusokuusamistani, koska ne ovat pörriäisten ja perhosten ykkössuosikit pihallani. Nyt heräsin ihmettelemään, miksi vanhempi keltavuohenkuusamana ostamani pensas ei toimi samoin: se ei kuki samaan aikaan kuin nuo mainitut. Muistini mukaan se kukkii paljon aikaisemmin. Lehdet ja olemus ovat kyllä samaa. Lehti on hiukan tummempi ja leveämpi kuin keltavuohenkuusamalla. Onko kyseessä joku muunnos? Kuvassa vasemmalla tämä outolainen, keskellä ruso- ja oikeall alla keltavuohenkuusama.
20231_24338.jpg
Orkideat - tropiikin kuningattaret
Orkidean eli kämmekän herkkä kauneus lumoaa ja saa pauloihinsa, vaikka varsinaiseksi viherpeukaloksi ei tunnustautuisikaan. Orkideoita pidetään kuitenkin vaikeasti kasvatettavina, vaativina ja vain asiaan vihkiytyneiden kasvatettavina kaunottarina. Onneksi asia ei ole aivan näin; orchidaceae-heimon yli 20 000 lajista ja yli 80 000 risteymästä löytyy myös vähään tyytyväisiä, aloittelijallekin sopivia lajeja. Tällaisia ovat mm. monet venuksenkengät (Paphiopedilum) sekä perhoskämmekät (Phalaenopsis) – ja näiden lajien edustajia voit löytää muun muassa marketin kukkatiskiltä tai jopa rautakaupan tarjoustuotteista!
202210_73683.jpg
Tunnetko maalajit?
Maalajit jaetaan kivennäismaalajeihin ja eloperäisiin maalajeihin. Kivennäismaalajit ovat muodostuneet kallioperästä. Eloperäiset maalajit ovat syntyneet kasvien ja pieneliöiden jäänteistä.
20219_72373.jpg
Nurmikkokin kaipaa syyshuoltoa
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen ja helpottavat kevättöiden tekemistä. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Vaikka kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta jo suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä.
202211_80121.jpg
Sirotuomipihlaja ei kasva? Asiantuntija vastaa
Meillä on 3 vuotta sitten istutettu sirotuomipihlaja. Sille kaivettiin iso kuoppa ja lisättiin pussimultaa koska maa on erittäin savista. Se kukkii joka vuosi kauniisti ja viime vuonna teki myös muutaman marjan. Tänä vuonna lehdet ovat ruskistuneet ja edelleen varsi pysyy heikkona ja se ei juuri tee uutta kasvua. Mikä avuksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton