• Etusivu
  • Kasvillisuus

Menestyisivätkö kärhöt kotipihassa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.08.2013
20_P_56146.jpg

Taimimyymälöissä on tarjouksessa erilaisia kärhöjä – Menestyisivätkö nämä köynnökset kotipihassa? T: Kärhöjen lumoissa

Kärhöt lukuisine lajeineen ja lajikkeineen ovat hyvin monikäyttöisiä (luonnonkärhöjen ja jalokärhöjen lisäksi löytyy perennakärhöjä) ja niitä voit kasvattaa luonnon ympäristössä (kivien päälle, puiden ympärille tms.), istutuksissa ja vaikka astiassa terassilla tai parvekkeilla. Ne kasvavat kesän aikana yli 2 metrisiksi; astiassa koko jää hieman pienemmäksi.

Pienikukalliset luonnonkärhöt ovat kestäviä, kasvutavaltaan reheviä ja niiden kukinta on runsas ja kestää pitkään. Kukinnot ovat kuihduttuaan koristeellisia tupsuja. Talvenkestävyys on hyvä (erityisesti alppi- ja lumikärhöillä). Näiden kärhöjen lehdistö on ilmava ja siro.

Jalokärhöissä on isot, näyttävät kukat. Yleensä niitä suositellaan vain I – II -vyöhykkeille; III-vyöhykkeellä köynnös talvehtii lähinnä suojaisessa paikassa juuristo hyvin peitettynä. Jalokärhöjen lehdistö on runsas ja peittäväkin.

Kärhöt eivät ole vaativia kasveja; ne kukkivat runsaasti vuodesta toiseen aurinkoisella tai puolivarjoisella, suojaisella paikalla. Niiden tyviosa ja juuristo tulee olla paahteelta suojattuna, kasvualustan mieluummin kevyttä ja hiekansekaista (vesi ei saa jäädä seisomaan tyvelle) ja etenkin jalokärhöt kannattaa istuttaa 25-30 cm entistä syvemmälle. Kärhöjä voit istuttaa mainiosti myös kesäkukkien kaveriksi!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78841.jpg
Heinäkuussa kukkivat nukkeruusu ja ritarinkannukset
Nukkeruusu ja ritarinkannukset kukkivat keskikesällä ja suosivat aurinkoista kasvupaikkaa. Pienimpiin ruusupensaisiin lukeutuva nukkeruusu sopii yhtä hyvin puistoihin kuin kotipihoille. Se on matala, terve ja helppohoitoinen. Yksinkertaiset vaaleanpunaiset kukat kestävät paahdetta ja sadetta.Jaloritarinkannukset ovat perinteisiä perennoja, jotka tekevät kukkapenkistä huomion keskipisteen. Toista metriä korkeat kukinnot ovat täynnä sinisiä, valkoisia tai vaaleanpunaisia kukkia. Sähkönsinisenä kukkiva kiinanritarinkannus sen sijaan on hento, alle puolen metrin korkuinen kivikkokasvi.
20085_10965.jpg
Iloa ja hyvää oloa tomaatista
Kesällä tomaatti maistuu aivan sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös grillattavaksi ja erilaisiin ruokiin. Tomaatti mehevöittää ja maustaa. Se saostaa ja antaa houkuttavaa väriä. Tomaatista saat raikasta juomaa ja kylmää tai kuumaa keittoa. Salaateissa, risotoissa ja kastikkeissa tomaatti on oleellinen aines.Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Tomaatin happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin kavereita ovat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Yhdistä tomaattiruokiin myös erilaisia sipuleita. Sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina.
20209_66492.jpg
Monimuotoinen puutarha on pörriäisten paratiisi
Hyönteisillä on merkittävä rooli maailman ruuan tuotannossa. Jopa 2/3 maailman ruokasadosta tulee hyönteispölytteisistä tai merkittävästi pölyttäjähyönteistä hyötyvistä kasveista. Tämän lisäksi hyönteisillä on välillistä vaikutusta muihin eläinlajeihin, erityisesti hyönteisiä ravintonaan käyttäviin lintuihin ja lepakoihin. Hyönteiset osallistuvat luonnonkiertokulussa ravinteiden kierrättämiseen ja toimivat haitallisten tuhoeläinten luontaisina vihollisina.
20228_79390.jpg
Kevään ensimmäiset kukkijat istutetaan syksyllä
Panosta varhaiskevään sipulikukkiin. Ne ilahduttavat pitkän talven jälkeen ja ovat tärkeää ravintoa ensimmäisille perhosille ja kimalaiskuningattarille. Sipulikukat sopivat pihaan ja parvekkeelle. Lue Puutarhamyymälä Muhevaisen vinkit sipulien valintaan ja istutukseen.
202310_83201.jpg
Syysistutus-aika on käsillä
Kesän vaihtuessa alkusyksyyn alkavat kotipuutarhurit jo kääntämään ajatuksiaan kohti ensi kevättä ja tulevaa kasvukautta.
20237_82683.jpg
Kompostorilla on väliä
Hyvä komposti ei synny vahingossa. Hajottajaeliöillä on kompostin olosuhteiden osalta tarkat vaatimukset. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Kompostointi on tehtävä asiallisesti, eikä siitä saa aiheutua haittaa ympäristölle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton