• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.05.2022
202111_73615.jpg

Paju (kuva: Shutterstock)

Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?
Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?
Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"

Asiantuntijan vastaus:

Pajuja voitte leikata myös näin syksyllä. Ne lähtevät yleensä hyvin leikkauksen jälkeen kasvuun keväällä. Voitte ruiskuttaa ne halutessanne keväällä Roundupilla, kunhan versot ovat ensin lähteneet hyvään kasvuun. Leikkaisin kasvit mahdollisimman matalaksi näin syksyllä, jotta ruiskutuksen jälkeen keväällä ei jää pitkiä tappeja maahan.

Voitte leikata ja karsia myös pihlajia vielä näin syksyllä. Pihlajat voi leikata maata myöten pois. Niille voi tehdä keväällä samanlaisen käsittelyn Roundupilla kuin pajuillekin.

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20099_18524.jpg
Oksasilppuri mukaan syystöihin
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Bosch on uudistanut oksasilppuri-mallistonsa: Innovatiivinen Turbine Cut -leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle.
20067_342.jpg
Elokuussa kerätään siemenet talteen
Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton