• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_44479.jpg

Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. (Kuva: Biolan)

Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.

– Aloita puutarhakompostin rakentaminen laittamalla pohjalle haketta, oksasilppua, kuoriketta tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaanti. Kasaa komposti kerroksittain: vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Puolivalmis talousjätekomposti on hyvä lisä puutarhakompostiin ja sitä voidaan laittaa ohuina kerroksina muun jätteen kanssa vuorotellen, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Muista kastella puutarhakompostia

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Puutarhajätteessä on itsessään hajotustyötä tekeviä bakteereja, sieniä ja sädesieniä. Lisäksi hajotustyössä on mukana lieroja ja runsas joukko erilaisia pieneliöitä. Pieneliöiden hajottaessa puutarhajätettä muodostuu vesihöyryä, hiilidioksidia, ravinteita, lämpöenergiaa ja maan viljavuudelle tärkeää humusta.

Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Etenkin kuivat lehdet, oljet ja muu lehtivihreätön materiaali vaativat kompostoituakseen lisäravinteita.

Puutarhajäte voi olla kuivaa, jolloin se kaipaa kastelua. (Kuva: Biolan)
Puutarhajäte voi olla kuivaa, jolloin se kaipaa kastelua. (Kuva: Biolan)

Toiminnallaan pieneliöt tuottavat kompostiin lämpöä. Mitä lämpimämpi komposti on, sitä nopeammin puutarhajäte hajoaa. Pieneliöiden tuottama lämpö saadaan säilymään kompostissa paremmin, jos kompostoidaan kompostorissa. Mitä paksumpi eriste kompostorissa on, sitä tasaisemmin kompostimassa lämpenee eikä ulkoilman lämpötila vaikuta kompostin lämpötilaan.

Kastelemalla varmistetaan, että kompostista tulee sopivan kostea. Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä. Oikea kosteus voidaan todeta, kun 10–20 cm syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä. Kompostimassasta tulisi irrota muutama tippa vettä.

Puutarhajätteen muhiminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Kompostointia helpottaa, jos käytössä on kaksi kompostoria; toista täytetään ja toinen saa muhia rauhassa.

Tautiset kasvinosat laitetaan lämpökompostoriin

Kasvinosat, joissa on havaittavissa kasvitauteja tai tuholaisia, on turvallisinta kompostoida puutarhakompostorin sijaan lämpökompostorissa. Näin varmistutaan, että taudinaiheuttajat ja tuholaiset tuhoutuvat eivätkä leviä syntyvän kompostimullan kautta uudelleen puutarhaan.

Toimivaan lämpökompostoriin saa laittaa:

  • muumiotautisia omenoita
  • rupisia perunan mukuloita
  • ruostetautisia herukan ja pihlajan lehtiä
  • lehtilaikkutautisia ja harmaahomeisia kasveja
  • herukan ja karviaisen toukkia ja kirvaisia versoja ja lehtiä
  • nukkaäkämäpunkin vioittamia lehtiä
  • äkämäpunkkisia herukan oksia
  • punkkisia mansikkapensaita ja rönsyjä
  • härmäisiä lehtiä ja versoja
  • ruttoisia ja viroottisia perunan mukuloita

– On tärkeää, että kasvitautien ja tuhoeläinten vaivaamat kasvinosat laitetaan nimenomaan lämpökompostoriin. Silppua ja peitä ne kompostimassaan, jotta hajoaminen lähtee nopeasti käyntiin, kiteyttää Kerttula.

Biolan kompostiheräte nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa syntyvän mullan laatua. Kuvassa Biolan Pikakompostori 220eco. Lämpökompostoriin voi laittaa myös osan sellaisesta puutarhajätteestä, joka ei puutarhakompostoriin sovellu. (Kuva: Biolan)
Biolan kompostiheräte nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa syntyvän mullan laatua. Kuvassa Biolan Pikakompostori 220eco. Lämpökompostoriin voi laittaa myös osan sellaisesta puutarhajätteestä, joka ei puutarhakompostoriin sovellu. (Kuva: Biolan)
  • möhöjuurisia juuria tai multaa
  • kaali-, sipuli-, tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
  • peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
  • pahkamätäisiä sipuleita
  • rengasmätäisiä perunoita
  • juureskellarin jätteitä keväällä
  • juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä
Ohje

Ohje

Älä laita kompostoriin

  • möhöjuurisia juuria tai multaa
  • kaali-, sipuli-, tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
  • peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
  • pahkamätäisiä sipuleita
  • rengasmätäisiä perunoita
  • juureskellarin jätteitä keväällä
  • juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20078_6160.jpg
Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.
202110_72805.jpg
Heijastinliivin käyttö voi pelastaa henkesi syyspimeällä
Heijastinliivien heijastavuus todettiin hyväksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) vuonna 2021 teettämissä testeissä. Iltojen pimetessä heijastinliivi antaa sinulle hyvän turvan lenkkeillessäsi tai pyöräillessäsi. Muista myös pukea heijastinliivi lapselle tai lemmikille. Heijastinliivi voi pelastaa sinun tai läheisesi hengen liikenteessä.
20236_78660.jpg
Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.
20217_27599.jpg
Tee näyttävä ja kestävä istutus
Syksy on erinomaista istutusaikaa!Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.
20149_40853.jpg
Suppilovahvero
Suppilovahverot viihtyvät nuorissa kuusikoissaTämä herkullinen sieni on nimittäin kuusen aisapari. Varsinkin nuorehkot ja kosteat sekametsät ovat suppilovahveron kasvupaikkoja. Sieni viihtyy kuusen läheisyydessä ja kun sieniesiintymän löytää, niin esiintymä on tavallisesti laaja. Myös hirvien asuinalueilla näitä maukkaita luonnon ihmeitä esiintyy, sillä ne ovat hirvien suosiossa.Suppilovahvero kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Niitä löytää melko myöhään syksyllä syyskuusta marraskuuhun. Hyvinä satovuosina sitä esiintyy selvästi enemmän kuin lähisukulaista kantarellia.Ps. Sientä on hankala paikallistaa, sillä ne kasvavat sammaleeseen syvälle uponneina. Mutta kun silmä on tottunut maastoon ja ensimmäinen suppilovahvero on löytynyt, niin sen jälkeen vahveroita näkee joka puolella!
202310_83213.jpg
Pakkanen tuo haasteita kasveille
Kasvit kasvavat ja kehittyvät omaan tahtiinsa vaihe vaiheelta. Ne reagoivat valon määrään, säähän ja vuodenaikoihin. Useimmat kasvit pitävät vuodenkierron jossakin vaiheessa lepotauon. Lämpimissä ja kuivissa maissa tämä sijoittuu kuivaan kauteen. Maapallon pohjoisosissa, jossa lämpötilavaihtelut vuoden aikana ovat suuria, lepojakso sijoittuu alhaisen lämpötilan jaksoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton