• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78662.jpg

Tunnista eri hedelmäpuiden yleisimmät taudit ja tuholaiset.

Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.

Omenakemppi, päärynäkemppi

Kellanvihreällä kempillä on läpikuultavat siivet. Oranssit munat talvehtivat. Toukat ovat kellanvihreitä ja ne vahingoittavat silmuja sekä kukkanuppuja. Varhaiskevätruiskutus. Pahoin vioittuneet versot voidaan leikata.

Omenakääriäinen

Punertava parisenttinen toukka syö hedelmiin renkaanmuotoisia käytäviä jättäen pintaan purukasan. Kemiallinen torjunta.

Hedelmäpuupunkki

Hedelmäpunkki on tummanpunainen, noin puolen millin mittainen punkki. Se majailee lehtien alapinnoilla. Hedelmäpunkki heikentää puun kasvua ja lehdet ruskettuvat. Torjunta: varhaiskevätruiskutus.

Lehtikirvat

Lehtikirvat vaivaavat monia hedelmäpuita, etenkin nuoria versoja. Lehtikirvojen tuhotöiden vuoksi, lehdet käpristyvät ja versojen kasvu pysähtyy. Lehtikirvat talvehtivat munina, jotka kuoriutuvat aikaisin keväällä. Kirvoja torjutaan kylmävesi-, mäntysuopa- ja varhaiskevätruiskutuksilla. Lehtikirvojen munat tapetaan juuri ennen hedelmäpuiden silmujen puhkeamista varhaiskevätruiskutuksella.

Punkit

Punkkien vaikutuksesta hedelmäpuiden lehdet epämuodostuvat ja kellastuvat. Ei suositella kemiallista torjuntaa kotitalouksissa. Varhaiskevätruiskutus tehoaa punkin muniin talvella.

Pihlajanmarjakoi

Huonona pihlajanmarjavuotena pihlajanmarjakoi siirtyy omenapuihin. Tunnistat pihlajanmarjakoin käyneen omenapuussa, kun hedelmistä löytyy mutkittelevia käytäviä. Torjuntana käytetään kemiallista torjuntaa.

Varastolaikku

Varastoiduissa hedelmissä ilmenee vaaleanruskeita mätälaikkuja. Tautia voidaan välttää keräämällä sato oikeaan aikaan sekä leikkaamalla oksia. Valitse taudinkestäviä lajikkeita.

Hedelmärupi

Omenan, päärynän tai kirsikan hedelmässä tai lehdissä on tummia laikkuja. Ongelmaa esiintyy erityisesti sateisina kesinä. Valitse kotipuutarhaan ruven kestäviä lajikkeita ja pidä oksisto harvana, jotta se kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Hedelmiä voi syödä, vaikka rupea esiintyisikin.

Versomuumiotauti, muumiotauti

Muumiotaudin myötä omenan ja päärynän hedelmät ruskettuvat ja mädäntyvät. Pinnalla on pyöreitä itiöpesäkkeitä. Taudin vuoksi oksat ja kukat kuivettuvat. Muumioituneet hedelmät hävitetään välittömästi sekä kuivettuneet versot leikataan pois.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202010_67175.jpg
Minä olen poppeli - Mikä puu sinä olet?
Monet suomalaiset ovat tänä vuonna menneet kirjaimellisesti metsään ja nauttineet luonnon antimista eri intensiteetillä kuin viime vuosina. Luonto on aina ollut lähellä sydäntä ja jo muinaisista ajoista lähtien moni on ansainnut elantonsa metsistä. Metsät ovat täynnä mystiikkaa ja jos ajattelemme astrologisesta näkökulmasta, puut kuvastavat meitä. Puilla on oma luonteensa, kuten ihmisilläkin.
20238_61376.jpg
Kärsimyspassio, monivuotinen köynnöskasvi
Tutummin kärsimyskukkana tunnettu kärsimyspassio (Passiflora caerulea) on monivuotinen köynnöskasvi. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka löydettiin 1500-luvulla Perusta, josta se kulkeutui vähitellen Eurooppaan.
20214_69882.jpg
Mitä löytyy 10-vuotiaan toivepihasta?
Luonnonläheinen kalastajan piha on täynnä monenlaisia tarkkaan harkittuja osa-alueita. Tärkeimpänä kuitenkin kalapaja, jossa voisi puuhastella. Toivepihassa on myös trampoliini, poreamme (jossa voisi uitella myös vieheitä), grilli ja saunakota. Omasta kasvimaasta saisi herkullista syötävää ja tunnelmaa toisivat erilaiset puut ja kuntta.
20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.
202111_73884.jpg
Vuoden 2021 viljasato on 2000-luvun pienin
Luonnonvarakeskus kertoi tiedotteessaan 24.11.2021, että tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato. Sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992. Heikko sato huolettaa.
20225_78335.jpg
Kasvien menestyminen alkaa mullasta – Mikä on mullan luonnollinen koostumus?
Mineraalien eli kemiallisesti valmistettujen lannoitteiden käyttö on horjuttanut mullan luonnollisten järjestelmien tasapainoa. Maaperän lisääntynyt riippuvuus kemiallisista lannoitteista, kemiallisista tuholaisten torjunta-aineista ja keinotekoisesta kastelusta johtaa suolojen liialliseen keräytymiseen. Mikrobien elinolosuhteet muuttuvat epäsuotuisiksi ja niiden lukumäärä sekä toiminta vähenee romahdusmaisesti. Seurauksena on mullassa olevien ravintoaineiden sitoutuminen, eivätkä kasvit pysty enää käyttämään niitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton