• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78662.jpg

Tunnista eri hedelmäpuiden yleisimmät taudit ja tuholaiset.

Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.

Omenakemppi, päärynäkemppi

Kellanvihreällä kempillä on läpikuultavat siivet. Oranssit munat talvehtivat. Toukat ovat kellanvihreitä ja ne vahingoittavat silmuja sekä kukkanuppuja. Varhaiskevätruiskutus. Pahoin vioittuneet versot voidaan leikata.

Omenakääriäinen

Punertava parisenttinen toukka syö hedelmiin renkaanmuotoisia käytäviä jättäen pintaan purukasan. Kemiallinen torjunta.

Hedelmäpuupunkki

Hedelmäpunkki on tummanpunainen, noin puolen millin mittainen punkki. Se majailee lehtien alapinnoilla. Hedelmäpunkki heikentää puun kasvua ja lehdet ruskettuvat. Torjunta: varhaiskevätruiskutus.

Lehtikirvat

Lehtikirvat vaivaavat monia hedelmäpuita, etenkin nuoria versoja. Lehtikirvojen tuhotöiden vuoksi, lehdet käpristyvät ja versojen kasvu pysähtyy. Lehtikirvat talvehtivat munina, jotka kuoriutuvat aikaisin keväällä. Kirvoja torjutaan kylmävesi-, mäntysuopa- ja varhaiskevätruiskutuksilla. Lehtikirvojen munat tapetaan juuri ennen hedelmäpuiden silmujen puhkeamista varhaiskevätruiskutuksella.

Punkit

Punkkien vaikutuksesta hedelmäpuiden lehdet epämuodostuvat ja kellastuvat. Ei suositella kemiallista torjuntaa kotitalouksissa. Varhaiskevätruiskutus tehoaa punkin muniin talvella.

Pihlajanmarjakoi

Huonona pihlajanmarjavuotena pihlajanmarjakoi siirtyy omenapuihin. Tunnistat pihlajanmarjakoin käyneen omenapuussa, kun hedelmistä löytyy mutkittelevia käytäviä. Torjuntana käytetään kemiallista torjuntaa.

Varastolaikku

Varastoiduissa hedelmissä ilmenee vaaleanruskeita mätälaikkuja. Tautia voidaan välttää keräämällä sato oikeaan aikaan sekä leikkaamalla oksia. Valitse taudinkestäviä lajikkeita.

Hedelmärupi

Omenan, päärynän tai kirsikan hedelmässä tai lehdissä on tummia laikkuja. Ongelmaa esiintyy erityisesti sateisina kesinä. Valitse kotipuutarhaan ruven kestäviä lajikkeita ja pidä oksisto harvana, jotta se kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Hedelmiä voi syödä, vaikka rupea esiintyisikin.

Versomuumiotauti, muumiotauti

Muumiotaudin myötä omenan ja päärynän hedelmät ruskettuvat ja mädäntyvät. Pinnalla on pyöreitä itiöpesäkkeitä. Taudin vuoksi oksat ja kukat kuivettuvat. Muumioituneet hedelmät hävitetään välittömästi sekä kuivettuneet versot leikataan pois.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20208_66094.jpg
Villiintyivätkö etanat puutarhassa tänä vuonna?
Kaikki eivät ole tyytymättömiä kosteina ja sateisina kesinä. Märkä ja kostea kesä mahdollistavat tappajaetanoiden eli espanjansiruetanoiden joukkoesiintymisen. Ne syövät lähes kaiken mitä puutarhassa vastaan tulee. Sille kelpaa yhtä hyvin mansikat, kaalit ja perennat, syövätpä ne lopulta vaikkapa havupuita. Tämä kesä on valitettavasti ollut monin paikoin Etanoille ja kotiloille hyvin suotuisa.
20237_82619.jpg
Viikon kysymys: Miten estetään mullan valuminen?
Minulla on angervopensas kadun laidalla. Se on pienen (noin 1 m) rinteen päällä. Mullat valuvat kadulle ja pensaiden juuret paljastuvat ja osa jo kuivunut/katkennut. Miten saisin "sidottua" mullan? Joku helpompi niksi, en voi eläkeläisenä sijoittaa suuria summia.
20074_4728.jpg
Siemenvesalta kukkaloistoa kesään
Avomaanfreesia (Freesia x hybrida)Kiinnostaisiko kaunis värisekoitus tuoksuvia freesioita? Ne sopivat sekä esikasvatukseen että suoraan avomaalle istutettavaksi.Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.
20236_82369.jpg
Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa!
Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Biolan Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Tämä tarkoittaa, että voit aloittaa kompostoinnin vaikka joulun välipäivinä. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.
202212_52264.jpg
Nukkumatti (Maranta)
Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.
20222_76802.jpg
Kylvä kesäkukkia!
Kesäkukat kasvatetaan yleensä yksivuotisina koristekasveina. Näihin lasketaan kylvökukat, sekä esikasvatettavat että suoraan maahan kylvettävät, mutta myös mukulasta kasvatettavat, kuivakukat, koristeheinät ja yksivuotiset köynnökset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton