• Etusivu
  • Rakentaminen

Saako vielä ampua raketteja?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
201912_61701.jpg

Nykyään voimassa olevat rajoitteet eivät ole ehkäisseet silmävammoja täysin.

Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on saanut päätöksensä talousvaliokunnassa ja käsittely on päättynyt. Lakialoitteella pyrittiin saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön.

Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.

Lakialoitteessa luokkien F2 ja F3 raketit sisältävät kaikki taivaalle ammuttavat ilotulitteet, padat ja suihkut. Ennestään jo kiellettyjä ovat paukkupommit, pienet roomalaiset kynttilät ja pienet tähtipommit. Jäljelle olisivat jääneet jäisivät ainoastaan luokan F1 ilotulitteet, joihin kuuluvat tähtisädetikut, paukkuserpentiinit ja kakkusuihkut.

Kansalaisaloitteeseen sisältyvän täyskiellon talousvaliokunta katsoi olevan vaikutusarvioltaan suppea. Kielto olisi saattanut talousvaliokunnan mukaan edesauttaa pyrkimyksiä kiellon kiertämiseen, jolloin ilotulitteita olisi saatettu tilata naapurimaista tai ulkomaalaisista verkkokauposta. Lisäksi täyskielto voisi aiheuttaa myös lisääntynyttä laitonta kuluttajailotulitteiden määrää, kuin myös niiden laitonta käyttöä sekä hallussapitoa.

Voit lukea koko Talousvaliokunnan mietinnön tästä

Vain ammattilaisille

Lakiehdotuksen tavoitteena oli, että rakettien ampuminen jää vain ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaisiksi lasketaan yritykset, joilla on TUKES:in myöntämä lupa järjestää ilotulitusnäytöksiä. Kuluttajille ei siis tämän jälkeen myytäisi enää taivaalle ammuttavia raketteja laisinkaan.

Useat tahot, kuten Lääkäriliitto, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, SEY Suomen eläinsuojelu ja monet muut ovat vuosien mittaan esittäneet pyyntöjä ilotulitteiden kieltämiseksi. Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastojen mukaan vuosi sitten, uudenvuoden aikaan 2022, sattui 20 silmävammaa ilotulitteesta.

Eläinsuojelujärjestöt ovat muistuttaneet joka vuosi eläimille ilotulitteista aiheutuvasta stressistä. Ilotulitteista eivät kärsi vain kotieläimet ja lemmikit, vaan myös luonnoneläimet, jotka voivat vauhkoontuessaan esimerkiksi juosta ajotielle. Paloviranomaiset ovat olleet huolissaan ilotulitteista aiheutuneista tulipaloista. Rakennuspalojen ja muiden tulipalojen vahingot ovat mitattavissa miljoonissa. Rakettien kieltämisellä jäisi moni vahinko ja onnettomuus tulematta.

Tyypillisimmin palavat etenkin roskikset

Pelastusopiston Pronto-rekisterin tietojen mukaan viime vuodenvaihteessa pelastuslaitoksen ympäri Suomen saivat yhteensä noin 80 hälytystä tulipaloista, joiden syttymissyyksi arvioitiin ilotulite. Määrällisesti paloja oli vähemmän kuin edellisessä vuodenvaihteessa. Eniten hälytyksiä aiheuttivat palavat roskikset.

Info

Info

– Raketteja ei saa jättää ympäristöön, vaan roskat tulee viedä viimeistään seuraavana päivänä roskiin. Jos roskat on tarve siivota heti, kastelu on hyvä tapa varmistaa, ettei esimerkiksi ilotulitepata jää kytemään.

– Rakettiroskat saa laittaa vasta jäähtyneinä jäteastiaan, jotta ne eivät pääse kuumina sytyttämään ympärillä olevia roskia tai rakenteita.

– Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ohjeistaa odottamaan vähintään kymmenen minuuttia laukaisuyrityksen jälkeen, ennen kuin ilotulitteelle tekee mitään. Sitten sen voi upottaa esimerkiksi vesiämpäriin, mikä tekee sen vaarattomaksi. Suutaria ei saa yrittää sytyttää uudestaan.

Lähde: Lähi Tapiolan tiedote, Palopäällikkö Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta

Paukuttele turvallisesti

Ilotulitteiden ampuminen on siis edelleen tiettyjen sääntöjen puitteissa sallittua. Muista kuitenkin olla varovainen ja noudattaa turvallisuussääntöjä. Muista myös, että olet vastuussa seurauksista tilanteesta riippumatta. Olemme koonneet hyvät ohjeet rakettien ampumiseen artikkeliin "Pian pamahtaa!"

Ilotulitus on sallittua ainoastaan alkaen uudenvuodenaattona klo 18.00 ja päättyen uudenvuodenpäivänä klo 02.00. KIITOS KUN ILOTULITAT VASTUULLISESTI!

201912_61702.jpg
<p data-block-key="qhgmt">Lähde: TUKES</p>
Lähde: TUKES
Rakentaminen
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
minitalo talo varjon julkisivukuva. Mustalla laudalla vuorattu merikontin kokoinen ja muotoinen minitalo. Julkisivussa on yksi pitkä ja matala ikkuna
Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon
Talo Varjo on pieni omakotitalo, joka on rakennettu kierrätetyistä ja uusiokäytetyistä materiaaleista. Se on osa Tiny Homes -tutkimusprojektia, jota johtaa arkkitehti ja professori Matti Kuittinen. Kuittinen haluaa tutkimuksella osoittaa muun muassa, miten omakotiasuminen voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja resurssitehokkaaksi. Haastattelussa Kuittinen kertoo näkemyksiään minitalo-konseptista sekä kiertotalouden lisääntyvästä tärkeydestä rakennusalalla.
20241_83395.jpg
Linné kehitti hauskan kasvikellon
Ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linné (1707–1778) teki tutkimusretkiä Ruotsissa, etenkin Uppsalan ympäristössä, ja ympäri Eurooppaa. Hän perusti oppinsa eliökunnan systemaattisesta nimeämisestä näiden tutkimusten varaan. Linné onkin tieteellisen luokitusjärjestelmän perustaja ja luoja. Hänen kaksinimijärjestelmässään kasville annettiin kaksiosainen eli binomiaalinen nimi (sukunimi sekä lajinimi). Linnén järjestelmä ei kuitenkaan ilmennä kasvien todellisia sukulaisuussuhteita, mutta silti se antoi kuitenkin voimakkaan sysäyksen kansainvälisen kasvisystematiikan kehitykselle. Hänen merkityksestään kertoo sanonta "Luoja loi, mutta Linné järjesti".
20232_70500.jpg
Valitse haudalle helppohoitoisia kasveja
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.
200612_2254.jpg
Vuoden vihannes 2007: Salaatit
Salaatit valittiin vuoden 2007 vihannekseksi. Meillä tunnetuimpia ja käytetyimpiä salaatteja ovat pehmeä keräsalaatti ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti. Tarjonta on kuitenkin huomattavasti tätä laajempi. Useimmista myyntipisteistä löytyy nykyään ainakin punaista ja vihreää tammenlehtisalaattia, jääsalaattia, lollo rosso -salaattia ja sidesalaattia.Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt ja asiantuntijat. Tavoitteena on vihannesten käytön ja tuntemuksen monipuolistaminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton