• Etusivu
  • Rakentaminen

Saako vielä ampua raketteja?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2022
201912_61701.jpg

Nykyään voimassa olevat rajoitteet eivät ole ehkäisseet silmävammoja täysin.

Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on saanut päätöksensä talousvaliokunnassa ja käsittely on päättynyt. Lakialoitteella pyrittiin saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön.

Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.

Lakialoitteessa luokkien F2 ja F3 raketit sisältävät kaikki taivaalle ammuttavat ilotulitteet, padat ja suihkut. Ennestään jo kiellettyjä ovat paukkupommit, pienet roomalaiset kynttilät ja pienet tähtipommit. Jäljelle olisivat jääneet jäisivät ainoastaan luokan F1 ilotulitteet, joihin kuuluvat tähtisädetikut, paukkuserpentiinit ja kakkusuihkut.

Kansalaisaloitteeseen sisältyvän täyskiellon talousvaliokunta katsoi olevan vaikutusarvioltaan suppea. Kielto olisi saattanut talousvaliokunnan mukaan edesauttaa pyrkimyksiä kiellon kiertämiseen, jolloin ilotulitteita olisi saatettu tilata naapurimaista tai ulkomaalaisista verkkokauposta. Lisäksi täyskielto voisi aiheuttaa myös lisääntynyttä laitonta kuluttajailotulitteiden määrää, kuin myös niiden laitonta käyttöä sekä hallussapitoa.

Voit lukea koko Talousvaliokunnan mietinnön tästä

Vain ammattilaisille

Lakiehdotuksen tavoitteena oli, että rakettien ampuminen jää vain ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaisiksi lasketaan yritykset, joilla on TUKES:in myöntämä lupa järjestää ilotulitusnäytöksiä. Kuluttajille ei siis tämän jälkeen myytäisi enää taivaalle ammuttavia raketteja laisinkaan.

Useat tahot, kuten Lääkäriliitto, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, SEY Suomen eläinsuojelu ja monet muut ovat vuosien mittaan esittäneet pyyntöjä ilotulitteiden kieltämiseksi. Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastojen mukaan vuosi sitten, uudenvuoden aikaan 2022, sattui 20 silmävammaa ilotulitteesta.

Eläinsuojelujärjestöt ovat muistuttaneet joka vuosi eläimille ilotulitteista aiheutuvasta stressistä. Ilotulitteista eivät kärsi vain kotieläimet ja lemmikit, vaan myös luonnoneläimet, jotka voivat vauhkoontuessaan esimerkiksi juosta ajotielle. Paloviranomaiset ovat olleet huolissaan ilotulitteista aiheutuneista tulipaloista. Rakennuspalojen ja muiden tulipalojen vahingot ovat mitattavissa miljoonissa. Rakettien kieltämisellä jäisi moni vahinko ja onnettomuus tulematta.

Tyypillisimmin palavat etenkin roskikset

Pelastusopiston Pronto-rekisterin tietojen mukaan viime vuodenvaihteessa pelastuslaitoksen ympäri Suomen saivat yhteensä noin 80 hälytystä tulipaloista, joiden syttymissyyksi arvioitiin ilotulite. Määrällisesti paloja oli vähemmän kuin edellisessä vuodenvaihteessa. Eniten hälytyksiä aiheuttivat palavat roskikset.

Info

Info

– Raketteja ei saa jättää ympäristöön, vaan roskat tulee viedä viimeistään seuraavana päivänä roskiin. Jos roskat on tarve siivota heti, kastelu on hyvä tapa varmistaa, ettei esimerkiksi ilotulitepata jää kytemään.

– Rakettiroskat saa laittaa vasta jäähtyneinä jäteastiaan, jotta ne eivät pääse kuumina sytyttämään ympärillä olevia roskia tai rakenteita.

– Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ohjeistaa odottamaan vähintään kymmenen minuuttia laukaisuyrityksen jälkeen, ennen kuin ilotulitteelle tekee mitään. Sitten sen voi upottaa esimerkiksi vesiämpäriin, mikä tekee sen vaarattomaksi. Suutaria ei saa yrittää sytyttää uudestaan.

Lähde: Lähi Tapiolan tiedote, Palopäällikkö Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta

Paukuttele turvallisesti

Ilotulitteiden ampuminen on siis edelleen tiettyjen sääntöjen puitteissa sallittua. Muista kuitenkin olla varovainen ja noudattaa turvallisuussääntöjä. Muista myös, että olet vastuussa seurauksista tilanteesta riippumatta. Olemme koonneet hyvät ohjeet rakettien ampumiseen artikkeliin "Pian pamahtaa!"

Ilotulitus on sallittua ainoastaan alkaen uudenvuodenaattona klo 18.00 ja päättyen uudenvuodenpäivänä klo 02.00. KIITOS KUN ILOTULITAT VASTUULLISESTI!

201912_61702.jpg
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_74399.jpg
Haahkakanta vähenee - haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä
Helsingin yliopiston tutkimusten mukaan haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä, sillä lisääntyneet petomäärät vaikuttavat lajin pesintään entistä voimakkaammin. Tämä selittää haahkakannan viimeaikaista dramaattista vähenemistä.
20213_69590.jpg
Muokkaa pihasi muurikivillä: ohjeita onnistumiseen
Pihoja on erilaisia ja kahta täysin samanlaista pihaa ei oikeastaan edes ole. Piha voi olla suuri, pieni, tasainen tai siinä voi olla suuriakin korkeuseroja. Koosta riippumatta, toimiva piha kaipaa suunnitelmallista alueiden jakamista esimerkiksi erilaisten pihan pinnoitteiden avulla. Muurikivillä voi hallita pihan korkeuseroja tai tasaisella piha-alueella muurikivien avulla voit luoda korkeuseroja. Muurikivet myös tekevät pihasta näyttävän, mielenkiintoisen ja turvallisen.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20206_65632.jpg
Palsternakka on vaatelias kasvi
(Pastinaca sativa)Palsternakka on vaatelias kasvi, joka on kulkenut pitkän tien luonnonkasvista viljellyksi hyötykasviksi. Vielä nykyäänkin sitä tapaa villinä Etelä-Euroopasta aina eteläisiin osiin Pohjolaa. Hyötykasvina palsternakkaa on käytetty vuosituhanten ajan niin lääkkeeksi kuin ruoaksikin. Keskiajalla palsternakalla oli vielä arvostettu asemansa, kunnes peruna ja porkkana sen syrjäyttivät.Nimenä palsternakka viittaa latinan ruokaa tarkoittavaan sanaan pastus, mikä kertoo palsternakan merkityksestä jo antikin aikaan. Suomessa palsternakkaa on kutsuttu ennen vanhaan nimillä morajuuri, pastinakka ja pasternakka.Yhä tänä päivänä palsternakkaa suositaan saksankielisissä maissa, samoin Englannissa rapeaksi paahdetut palsternakat ovat tuttu juttu, mutta meillä tuskin tunnistetaan enää koko juuresta muuta kuin liemiaineksena ja keitoissa. Liemijuureksena palsternakka onkin eräs hienoimmista porkkanan, purjon, sellerin ja persiljan rinnalla. Palsternakkaa on kuitenkin alkanut näkyä ravintolaruoissa ja se on saanut innokkaimpien kotikokkaajien suosiota. Se on monen kasvisruokailijan tai kasvisvoittoisesti syövän mieliherkkua.Palsternakka kehittää hieman porkkanaa suuremman kellanvalkoisen mehevämaltoisen pääjuuren. Palsternakan juuri ja siemenet sisältävät furanokumariinia, jota käytetään ihosairauksien hoidossa ja aurinkovoiteissa.Palsternakasta lisää Puutarha.netin Keskustelupalstalla
20137_35626.jpg
Joko pihassasi on pökkelö?
Jos jäärästä tulee mieleen vain tapoihinsa kangistunut ihminen, kannattaa kurkistaa puunkuoren alle. Jäärien toukat näet elävät kirjaimellisesti puun ja kuoren välissä ja syövät puuta. Aikuisena jäärät ovat värikkäitä ja kauniita niittyjen kukissa ruokailevia kovakuoriaisia. Nämä niittyjen kaunokaiset tarvitsevat toukkavaiheessa mieluiten ison lahoavan lehtipuun tai rungonpätkän lähelle kukkaniittyä. Samaa runkoa asuttavat myös mesipistiäisten toukat. Ne ovat aikuisena tärkeitä pölyttäjiä.
202211_79999.jpg
Maanpeittokasvi nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Olen tekemässä rivitalon pihan muutostöitä ja meillä on jostain tullut nurmikolle matala kasvi, joka leviää versoilla maata pitkin. Pitäisikö poistaa koko nurmialue, sitä on n. 2 neliötä, vai annetaanko sen vain levitä? Kasvi tuli 2 vuotta sitten kukkien sekaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton