• Etusivu
  • Rakentaminen

Saako vielä ampua raketteja?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2022
201912_61701.jpg

Nykyään voimassa olevat rajoitteet eivät ole ehkäisseet silmävammoja täysin.

Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on saanut päätöksensä talousvaliokunnassa ja käsittely on päättynyt. Lakialoitteella pyrittiin saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön.

Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.

Lakialoitteessa luokkien F2 ja F3 raketit sisältävät kaikki taivaalle ammuttavat ilotulitteet, padat ja suihkut. Ennestään jo kiellettyjä ovat paukkupommit, pienet roomalaiset kynttilät ja pienet tähtipommit. Jäljelle olisivat jääneet jäisivät ainoastaan luokan F1 ilotulitteet, joihin kuuluvat tähtisädetikut, paukkuserpentiinit ja kakkusuihkut.

Kansalaisaloitteeseen sisältyvän täyskiellon talousvaliokunta katsoi olevan vaikutusarvioltaan suppea. Kielto olisi saattanut talousvaliokunnan mukaan edesauttaa pyrkimyksiä kiellon kiertämiseen, jolloin ilotulitteita olisi saatettu tilata naapurimaista tai ulkomaalaisista verkkokauposta. Lisäksi täyskielto voisi aiheuttaa myös lisääntynyttä laitonta kuluttajailotulitteiden määrää, kuin myös niiden laitonta käyttöä sekä hallussapitoa.

Voit lukea koko Talousvaliokunnan mietinnön tästä

Vain ammattilaisille

Lakiehdotuksen tavoitteena oli, että rakettien ampuminen jää vain ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaisiksi lasketaan yritykset, joilla on TUKES:in myöntämä lupa järjestää ilotulitusnäytöksiä. Kuluttajille ei siis tämän jälkeen myytäisi enää taivaalle ammuttavia raketteja laisinkaan.

Useat tahot, kuten Lääkäriliitto, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, SEY Suomen eläinsuojelu ja monet muut ovat vuosien mittaan esittäneet pyyntöjä ilotulitteiden kieltämiseksi. Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastojen mukaan vuosi sitten, uudenvuoden aikaan 2022, sattui 20 silmävammaa ilotulitteesta.

Eläinsuojelujärjestöt ovat muistuttaneet joka vuosi eläimille ilotulitteista aiheutuvasta stressistä. Ilotulitteista eivät kärsi vain kotieläimet ja lemmikit, vaan myös luonnoneläimet, jotka voivat vauhkoontuessaan esimerkiksi juosta ajotielle. Paloviranomaiset ovat olleet huolissaan ilotulitteista aiheutuneista tulipaloista. Rakennuspalojen ja muiden tulipalojen vahingot ovat mitattavissa miljoonissa. Rakettien kieltämisellä jäisi moni vahinko ja onnettomuus tulematta.

Tyypillisimmin palavat etenkin roskikset

Pelastusopiston Pronto-rekisterin tietojen mukaan viime vuodenvaihteessa pelastuslaitoksen ympäri Suomen saivat yhteensä noin 80 hälytystä tulipaloista, joiden syttymissyyksi arvioitiin ilotulite. Määrällisesti paloja oli vähemmän kuin edellisessä vuodenvaihteessa. Eniten hälytyksiä aiheuttivat palavat roskikset.

Info

Info

– Raketteja ei saa jättää ympäristöön, vaan roskat tulee viedä viimeistään seuraavana päivänä roskiin. Jos roskat on tarve siivota heti, kastelu on hyvä tapa varmistaa, ettei esimerkiksi ilotulitepata jää kytemään.

– Rakettiroskat saa laittaa vasta jäähtyneinä jäteastiaan, jotta ne eivät pääse kuumina sytyttämään ympärillä olevia roskia tai rakenteita.

– Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ohjeistaa odottamaan vähintään kymmenen minuuttia laukaisuyrityksen jälkeen, ennen kuin ilotulitteelle tekee mitään. Sitten sen voi upottaa esimerkiksi vesiämpäriin, mikä tekee sen vaarattomaksi. Suutaria ei saa yrittää sytyttää uudestaan.

Lähde: Lähi Tapiolan tiedote, Palopäällikkö Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta

Paukuttele turvallisesti

Ilotulitteiden ampuminen on siis edelleen tiettyjen sääntöjen puitteissa sallittua. Muista kuitenkin olla varovainen ja noudattaa turvallisuussääntöjä. Muista myös, että olet vastuussa seurauksista tilanteesta riippumatta. Olemme koonneet hyvät ohjeet rakettien ampumiseen artikkeliin "Pian pamahtaa!"

Ilotulitus on sallittua ainoastaan alkaen uudenvuodenaattona klo 18.00 ja päättyen uudenvuodenpäivänä klo 02.00. KIITOS KUN ILOTULITAT VASTUULLISESTI!

201912_61702.jpg
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_65842.jpg
Sadonkorjuu on parasta - kitkeminen tylsää
Kotipuutarhoissa mansikat ovat punaisia ja herneet pullean kypsiä, sadonkorjuuaika on alkanut. Kiinnostus syötäviin kasveihin on ollut huimassa nousussa. Biolanin tekemän kuluttajakyselyn mukaan sadonkorjuu onkin kotipuutarhureiden lempipuuhaa. Sadonkorjuun ohella kukkien istuttaminen ja kompostointi ovat puutarhan suosikkipuuhia. Sen sijaan kasvimaan kitkeminen ja nurmikon kastelu sekä leikkaaminen eivät kotipuutarhureita innosta. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.
20227_79061.jpg
Ryhmäruusut
Ryhmäruusut ovat arvokkaiden paikkojen katseenvangitsijoita, jotka kukkivat heinäkuusta pitkälle syksyyn. Ne ovat melko vaativia kasvupaikan ja hoidon suhteen, mutta palkitsevat huolellisen hoidon. Ryhmäruusut muistuttavat kaupassa myytäviä leikkoruusuja ja ovatkin näyttävimmillään ryhmään istutettuina.
20196_58819.jpg
Valitse sopiva pensasleikkuri
Olipa kyse kesävihannoista lehtipensaista tai ainavihannoista lehti- tai havupensaista, jokaista pensasta täytyy hoitaa. Sopivaa pensasleikkuria hankittaessa tulee huomioida määrätyt kriteerit: pensaan korkeus, oksan vahvuus ja laitteen virtalähde. Boschin kattavasta pensasleikkurivalikoimasta löydät verkkovirta- sekä akkukäyttöiset pensasleikkurit, jotka tarjoavat paljon etuja ja takaavat erinomaisen suorituskyvyn.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kriikuna
(Prunus domestica subsp. insititia)Kriikuna on luumun (Prunus domestica) alalaji.Kriikunalla on hienoinen nukka sinisen hedelmän pinnassa. Hedelmäliha puolestaan on kellanvihreää ja sitä on luumuun verrattuna vähän. Kriikuna on luumua pienempi ja sen kivi on pyöreähkö, kun taas luumun kivi on soikea ja siinä on terävä pää. Kriikunat pysyvät syksyllä pitkään happamina ja muuttuvat makeiksi yleensä vasta ensimmäisen kunnon pakkasyön jälkeen. Jos pakkasta ei tule, niin viimeistäänkin kypsät, maahan pudonneet kriikunat ovat melko makeita ja herkullisia. Siksi sitä käytetäänkin yleensä keitettynä hilloissa ja hyytelöissä. Mehumaijassa voi valmistaa kriikunoista mehua.Hyvin kylminä talvina kriikunapensaat saattavat paleltua ja kuivua. Juuristossa on kuitenkin syksyllä varastoituja ravinteita, ja tavallisesti ne toipuvat keväällä, ja muutamassa vuodessa kasvavat entiselleen tuottaen taas hyvän sadon.Linnut eivät erityisemmin piittaa kriikunoista, mutta ainakin supikoirat ja mäyrät syövät niitä.Uskotaan, että kriikunoita on viljelty jo antiikin ajan Damaskoksessa. On pystytty todistamaan, että roomalaiset toivat sen mukanaan Englantiin, sillä sieltä on löydetty arkeologisissa kaivauksissa kriikunoiden jäännöksiä. Englantilaiset puolestaan veivät kasvin Amerikkaan.Kriikunan ja myös luumun tuholaisina Suomessa esiintyy luumukirvaa (Hyalopterus pruni) ja luumunäkämäpunkkia (Eriophyes similis).Katso mitä kriikunasta sanotaan Puutarha.netin Kasvikortistossa - siellä myös kuvia kriikunasta!Puutarha.netin Keskustelupalstalla sivutaan luumu-ketjussa myös kriikunaa...
20235_81926.jpg
Mikä sieni tämä on? Asiantuntija vastaa
Kuivan puunoksan pinnalla on musta hyllyvä sieni. Mikä se on?
20237_82612.jpg
Saako jäniksen syömän päärynäpuun pelastettua? Asiantuntija vastaa
Talvella jänis söi päärynäpuun rungon. Vaikka laitoin haavanhoitoaineen yms syötyyn kohtaan, ei yläpuoli selvinnyt. Nyt syödyn kohdan alapuolella on uusia vihreitä oksia. Saako tästä vielä päärynäpuun, vaikka päärunko on yläpuolelta kuollut?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton