• Etusivu
  • Piha

Pian pamahtaa!

Uusi vuosi vaihtuu pamahtaen, rätisten, vinkuen ja välähdellen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2023
202112_74133.jpg

Ilotulitus on kaunista katseltavaa. (Kuva: Shutterstock)

Ilotulitteita; raketteja, patoja, suihkuja ja vaikka mitä muita, ammutaan vuoden vaihtuessa miljoonia kappaleita meillä Suomessakin. Loistavat raketit takaavat vuoden vaihtumisen juhlavissa tunnelmissa – vaikka niitä ei itse lähettäisikään.

Ilotulitteiden myynnistä ja ampumisesta

  • Sallituissa ilotulitteissa on CE-merkintä eli Euroopan unionin turvallisuusmerkintä.
  • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta, myöntää luvat ilotulitusnäytösten järjestäjille ja ilotulitteiden maahantuojille sekä kannustaa yrityksiä ja ilotulitteiden käyttäjiä vastuullisuuteen. Ilotulitteiden valvonnan painopiste on maahantuojien valvonnassa, jolla varmennetaan, että maahantuojien toimenpiteet ilotulitteiden laadun varmistamiseksi ovat riittävät.
  • Ilotulitteita saa myydä ja luovuttaa vain yli 18-vuotiaille. Vain täysi-ikäiset saavat ostaa ja ampua ilotulitteita, alaikäiset eivät niitä saa lähettää.
  • Ilotulitteiden ampumisaika on rajattu. Ilotulitteita saa ampua pääsääntöisesti vain uudenvuodenyönä. Ampumisaika alkaa 31.12. kello 18.00 ja päättyy 1.1. kello 2.00. Joillakin paikkakunnilla ilotulitteiden ampuminen on kielletty esimerkiksi keskusta-alueella.
  • Tarkistathan oman alueesi kiellot ennen kuin päätät pamautella raketteja taivaalle.
Huomio

Huomio

Muista turvaohjeet

Vuoden vaihtuminen tuo valitettavan usein ylimääräistä kiirettä niin poliiseille kuin terveydenhuollon henkilökunnallekin. Toivotaan, että tänä vuonna vältyttäisiin vakavilta silmävaurioilta, käsien vahingoittumisilta ja monilta muilta vammoilta.

Seuraavien ohjeiden noudattaminen ainakin auttaa:

  • Säilytä ilotulitteet lukitussa paikassa, josta lapset eivät saa niitä käsiinsä.
    Älä säilytä ilotulitteita esimerkiksi autossa tai taloyhtiön yhteisessä kellarissa.

  • Noudata ilotulitteen käyttöohjeita.

  • Älä käsittele ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena.

  • Käytä suojalaseja.

  • Käytä raketeille ammuntatelineitä; tue ilotulitepadat ja vastaavat ilotulitteet hyvin.

  • Sytytä ilotulite sytytyspuikolla.

  • Älä seiso ilotulitteen tiellä, kun sytytät sen. Äläkä sytytä ilotulitetta kädessä. Varo, ettei ilotulite ei räjähdä päällesi.

Eli ole aina varovainen käsitellessäsi ilotulitteita, ettet huolimattomuudellasi aiheuta vaaratilanteita itsellesi, muille tai ympäristösi rakenteille. Kaikki ilotulitteet ovat voimakkaita räjähteitä. Niiden varomaton käsittely voi aiheuttaa vammoja erityisesti käsiin ja silmiin.


Nähdään myös ensi vuonna!

Muistakaa, että kaikki eivät pamahteluista ja ruudin kärystä nauti – esimerkiksi monet koirat pelkäävät kovia ääniä ja välähdyksiä, eikä niitä silloin tule väkisin raahata ulos pahimpaan paukkeeseen.

Mukavaa ja turvallista uutta vuotta!

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.
20225_78025.jpg
Anna vuohenputkelle kyytiä
Sehän näyttää oikeastaan hyvin harmittomalta ja kukinta-aikaan suorastaan viehättävältä. Älä tuudittaudu väärään turvallisuuden tunteeseen: kun vuohenputki kerran on päässyt puutarhaan, se leviää täysin häikäilemättömästi. Nämä kasvit ovat niin salakavalia siksi, että ne lisääntyvät sekä siemenistä että juurirönsyistä ja vieläpä äärettömän nopeasti. Ongelmarikkaruohon torjumiseksi on erilaisia vaihtoehtoja. Parasta luonnollisesti on, jos tätä epätoivottua vierasta ei ole ollenkaan pihallasi.
20202_62827.jpg
Ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat näkyä
Tänä vuonna viimeistään on monelle käynyt selväksi, etteivät puheet ilmastonmuutoksesta olekaan ihan "hölynpölyä". Monessa kaupungissa on nyt eletty lähes täysin talvetonta talvea, tai ainakin se on ollut melko huono talvi siinä määrin, että Suomen tapoihin kuuluvat pakkaset ovat jääneet paukkumatta ja maa on pysynyt liian kuivana – tai liian märkänä.
20084_9973.jpg
Kurkkuherkkuja keväisesti ja raikkaasti
Kurkku kuuluu samaan sukuun melonien, kurpitsojen ja eksoottisen hedelmän kivanon kanssa. Se on kotoisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta. Nykyisin viljeltävät miedot kurkkulajit on jalostettu siellä kasvavista villikurkuista.Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista, joten sen energiapitoisuus on pieni, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku on mitä mainioin valinta painonhallintaan. Kurkusta ruoka saa volyymiä ja vatsa kylläisyyden tunnetta. Kurkku keventää ja raikastaa ruokavalion.Kurkku on maukasta ja virkistävää vettä pureskeltavassa muodossa. Lisäksi se sisältää jonkin verran vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.
20095_16800.jpg
Värivoimaa tomaateista
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.Nykyään tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.Ruoasta nauttimisen kannalta on pelastavaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa kuinka. Pikemminkin päinvastoin. Lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista. Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella. Kesällä tomaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta myös grillissä paahdettuna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton