• Etusivu
  • Kasvillisuus

Koiranheisi ja lumipalloheisi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2023
20228_79456.jpg

Koiranheisi (kuva: Shutterstock)

Koiranheisi

(

Viburnum opulus

), kansanomaisesti myös koiranheisipuu, on puuvartinen pensas, joka kuuluu tesmayrttikasvien heimoon ja heisien sukuun. Mutta moniko tietää, että koristekasvina viljelty lumipallopensas eli

lumipalloheisi

on sen lajike?

Koiranheisi (Viburnum opulus)

Koiranheittä tavataan Pohjois-Pohjanmaalla saakka luonnonvaraisena lehtometsissä. Pensas kasvaa melko nopeasti ja sopii suojaistutuksiin ja aidanteeseen – siitä saa myös komean yksittäispensaan.

Korkeus: 200–400 cm
Lehdistö: Liuskainen, avautuessaan punertava lehdistö saa varhain komean punaisen ruska-asun.
Kukinta: Leveät, lumivalkoiset kukinnot avautuvat juhannuksen aikoihin.
Marjat: Loppukesällä oksilla nuokkuvat koristeellisen punaiset marjat.
Kasvupaikka: Puolivarjo–varjo, tuore–kostea ja runsasravinteinen.
Vyöhykkeet: I–VI
Taimiväli: 100 cm
Leikkaus: Pensas nuorennetaan harventamalla varhaiskeväällä vanhimpia ja heikoimpia oksia.

Koiranheisi (Kuva: Puutarha.net)
Koiranheisi (Kuva: Puutarha.net)

Lumipalloheisi ’Pohjan Neito’ (Viburnum opulus 'Pohjan Neito')

Koiranheidestä jalostettu, rehevä ja tuuhea lajike ’Pohjan Neito’ suosii siimestä ja menestyy hyvinkin pohjoisessa. Lumipalloheisi sopii rakennettuun ympäristöön yksittäispensaaksi tai pensasryhmäksi. Se on laadukasta FinE-kantaa. Iso, pallomainen, valkoinen kukinto on täynnä neuvottomia kukkia. Kaukaa katsottuna näyttää kuin pensaassa tosiaan kasvaisi lumipalloja!

Korkeus: 200–400 cm.
Lehdistö: Liuskainen, avautuessaan punertava lehdistö saa varhain ruskeanpunaisen ruska-asun.
Kukinta: Kesäkuun puolivälissä alkaen noin 3 viikkoa. Pallomaiset kukinnot koostuvat steriileistä, siitepölyttömistä kukista.
Marjat: Ei muodostu.
Kasvupaikka: Puolivarjo–varjo, tuore–kostea, runsasravinteinen. Pensas ei pidä kuivasta ja paahteisesta paikasta.
Vyöhykkeet: I–VI
Taimiväli: 100 cm
Leikkaus: Nuorennetaan harventamalla vanhimpia ja heikoimpia oksia.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Muita, puutarhoissakin tuttuja heisikasveja ovat mm. Kiiltoheisi(Viburnum lentago), tuoksuheisi(Viburnum carlesii) sekä villaheisi(Viburnum lantana) – näistä lisää tietoa Puutarha.netinKasvikortistosta.

Heisistä löytyy asiaa ja kuvia myösPuutarha.netin Keskustelupalstalta – lue, katso ja kommentoi.

Lumipalloheisi (Kuva: Puutarha.net)
Lumipalloheisi (Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton