• Etusivu
  • Piha

Elämysmatka omaan puutarhaan - tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin

Kaupallinen yhteistyö Plantagen
Päivitetty 15.04.2024
Klassinen puutarha

Klassinen puutarha © Plantagen

Plantagen esittelee tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptin, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.

Koronan aikaan ihmiset kaipasivat matkoille ja trendi lomakohteiden tunnelman luomisesta omaan kotiin lisääntyi. Ilmiö näkyi jo Plantagenin Kasvitrendit 2022 -raportissa. Matkailu on jälleen mahdollista ja muista kulttuureista inspiroituminen viedään nykypäivän puutarhasuunnittelussa entistäkin pidemmälle.

– Puutarhakierros omalla pihalla voi olla kuin maailmanympärimatka. Plantagenin uuden konseptin keskeisenä ajatuksena on herätellä puutarhaunelmia ja tuoda inspiraatiota, sanoo Plantagenin kategoriajohtaja ja Puutarhojen maailma -konseptin kehittäjä Julia Romberg-Stenersen.

– On jännittävää nähdä miten suomalaiset ottavat vastaan nämä erilaiset teemat. Mukana on tuttua ja turvallista, mutta myös uutta kokeilunhaluisille. Tai eri tyylejä voi vaikka yhdistellä oman maun mukaan, Plantagen Jyväskylän myymäläpäällikkö Pirjo Uuttana kuvailee.

Kuusi erilaista, kokonaisvaltaista tyyliä

Plantagen on valinnut kuusi erilaista tyylisuuntaa, jotka ovat saaneet inspiraationsa eri puolilta maailmaa:

<p data-block-key="x3fxx">Romanttinen puutarha</p>
Romanttinen puutarha
© Plantagen

Romanttinen puutarha on tuoksuva, rehevä ja täynnä kukkia. Siinä on vaikutteita englantilaisesta cottage gardenista, upeaa väriloistoa, romanttisia ruusuja ja rennosti kiipeileviä köynnöksiä. Romanttisessa puutarhassa käyskennellään suloisia polkuja pitkin tai istuskellaan mukavasti puutarhan sohvaryhmällä ja nautitaan kesäillan tuoksuista ja lintujen laulusta sekä ihastellaan runsaissa kukkaistutuksissa viihtyviä perhosia ja muita hyönteisiä.

– Englannissa suosittuja ovat myös erilaiset ruukkupuutarhat, joissa kasveja asetellaan mielenkiintoisiksi kokoonpanoiksi ruukkuihin. Ruukkupuutarhalla voi luoda runsaan romanttista tunnelmaa myös pieneen pihaan tai vaikka parvekkeelle, Pirjo Uuttana suosittelee.

– Meille tulee tarjolle tähän tyylisuuntaan liittyen upeita uutuuksia, jotka henkivät suorastaan siniveristä tunnelmaa. Muun muassa uusi tuotesarjamme King & Caroline sopii täydellisesti romanttiseen puutarhaan, Julia Romberg-Stenersen kertoo.

Klassinen puutarha on harmoninen, runsas ja idyllinen. Sen vaikutteet tulevat perinteisestä mökkikulttuurista ja hyggestä. Luonnonmateriaalit, kuten puu ja rottinki, kotoisen perinteinen tunnelma ja helppohoitoisuus ovat teeman avainelementtejä. Rauhallista tunnelmaa luodaan yhteisellä muotokielellä tai värikoordinaatiolla.

– Tämä tyylisuunta tuo mieleeni ranta- tai vuoristomajat Norjassa ja punamultaiset mökit Ruotsissa ja Suomessa, mutta kuitenkin nykyaikaisella otteella. Tässä tyylisuunnassa sinivalkoiset kalusteet ja koristeet yhdistyvät puun lämpimiin sävyihin ja kasvien vehreyteen, Julia Romberg-Stenersen sanoo.

– Tähän teemaan voi yhdistellä myös mummolasta perittyjä rakkaita tavaroita ja perinnekasveja, kuten esimerkiksi pelargonioita, tiikerinliljoja, pioneita, päivänkakkaroita, harjaneilikoita ja akileijoja, Pirjo Uuttana vinkkaa.

<p data-block-key="x3fxx">Pohjoismainen puutarha</p>
Pohjoismainen puutarha
© Plantagen

Pohjoismainen puutarha on trendikäs, tyylikäs ja linjakas. Sen vaikutteet tulevat Pohjolan ajattomasta tyylitajusta ja tasapainoisesta elämästä. Tyylisuunnassa puutarhaan luodaan minimalistinen rauhan tyyssija, jossa siistit linjat ja tasapainoinen vihreän ja valkoisen väripaletti korostavat puhdaslinjaista tyyliä ja kauneutta. Särmää tyyliin saadaan myös väri- ja materiaalikontrasteista – musta tai painepesty puu kohtaa teräksen ja ruosteisen metallin sekä täydellisesti trimmatun klassisen nurmikentän.

– Nurmikon hoidossa avainasioita ovat lannoitus, kastelu, ruohonleikkuu ja maaperän ilmavuus. Kaikkein pahimmilla helteillä nurmikko kannattaa jättää hieman pitkäksi, sillä aivan lyhyeksi ajeltu nurmikko palaa paahteessa pidempää herkemmin, Uuttana neuvoo.

– Pohjoismainen puutarha on myös hyvin käytännönläheinen ja pohjoista ilmastoa kestävä, joten sitä ei tarvitse olla joka vuosi uusimassa, Romberg-Stenersen korostaa.

<p data-block-key="x3fxx">Maanläheinen puutarha</p>
Maanläheinen puutarha
© Plantagen

Maanläheinen puutarha on kotoisa, toiminnallinen ja pölyttäjäystävällinen. Puutarhassa on tilaa niin syötäville kuin luonnon monimuotoisuutta edistäville kasveille. Tyylisuunnassa pohditaan vastuullisuuden eri näkökulmia, pyritään hyödyntämään paikallisia kasveja ja välttämään keinotekoisia tuhohyönteisten torjuntamenetelmiä. Puutarhassa nautitaan luovista DIY-projekteista ja esimerkiksi kasvien kasvattamisesta aina siemenestä asti itse.

– Innokkaana puutarhaharrastajana kasvatan itsekin paitsi vihanneksia, myös esimerkiksi pölyttäjäystävällisiä kukkia. Kasvisten kasvatukseen voi valita käytössä olevan tilan mukaan joko ison kasvimaan, lavakauluksia tai pieneenkin tilaan mahtuvia ruukkuja. Vihanneksia ja kukkia voi hyvin kasvattaa myös rinnakkain samassa tilassa, Romberg-Stenersen neuvoo.

– Maanläheisen puutarhan yksi kulmakivistä on komposti. Mikäli kotona ei ole tilaa isolle kompostille, suosittelen lämpimästi kokeilemaan bokashia, Uuttana sanoo.

<p data-block-key="x3fxx">Välimerellinen puutarha</p>
Välimerellinen puutarha
© Plantagen

Välimerellinen puutarha on rento, lämmin ja valoisa. Puutarhaa koristavat paahdetta ja kuivuutta kestävät kasvit, terrakottaruukut ja rentoon yhdessäoloon kutsuvat kalusteet. Lämpimät ja puuteriset sävyt sekä kivi- ja puupinnat vievät ajatukset Välimeren maissa vietettyjen lomapäivien raukeisiin iltapäiviin. Kasveista esimerkiksi sitrukset, ihmeköynnöksen ja oliivipuun voi istuttaa ruukkuihin, jolloin ne on helppo nostaa suojaan pohjoisen kylmien talvien tieltä. Välimerellisille kasveille voi myös hakea paremmin pohjoisen oloihin sopeutuneita näköislajeja.

– Aivan ehdoton suosikkini kaikista uutuustuotteistamme tänä vuonna ovat aidot italialaiset terrakottaruukut. Tehtaalla vieraillessani näin, että ruukut valmistetaan todella laadukkaasti, Romberg-Stenersen kertoo.

– Jos sinulla on etelään suuntautuva paahteinen parveke tai terassi, mielellään lasituksella, tämä tyylisuunta on sinulle täydellinen! Myös Suomen harjumaastojen etelärinteet tarjoavat otollisen ympäristön monille välimerellisille kasveille, vaikkakin osa kasveista täytyy talvettaa sisällä. Kokeile esimerkiksi laventelia ja murattia, Uuttana vinkkaa.

<p data-block-key="x3fxx">Japandi-tyylinen puutarha</p>
Japandi-tyylinen puutarha
© Plantagen

Japandi-tyylinen puutarha on minimalistinen, rauhallinen ja tasapainoinen. Japandissa japanilainen minimalismi kohtaa skandinaavisen suunnittelun. Harmoniset värit ja niukka väriskaala ovat keskeinen osa tätä tyyliä. Erilaiset muodot ja kasvien sekä muiden elementtien korkeuksien hyödyntäminen luovat puutarhaan mielenkiintoa ja moniulotteisuutta. Päätavoitteena on yhdistää helppohoitoisuus ja pelkistetty ilme. Japandi-henkisen tyylin keskeisimpiin elementteihin kuuluu vesi esimerkiksi pienen altaan, puron tai suihkulähteen muodossa. Tyyliä täydentävät kivielementit ja erilaiset Aasia-henkiset koristeet.

– Japandi-puutarhassa esteettisyys ja toiminnallisuus kulkevat käsi kädessä ja tilat vaihtuvat toisiksi sulavasti kuin veden virtaus. Japanilaiset ovat tilankäytössä todellisia mestareita ja skandinaavinen näkökulma tuo tyyliin hieman rentoutta, Romberg-Stenersen kuvailee.

– Pienen kivipuutarhan voi rakentaa myös ruukkuun! Yhdistele esimerkiksi mieleisiäsi pienikokoisia heiniä, sammalta ja mehikasveja kivien ja hiekan kanssa. Japanilaisen tyylin inspiroimaan tunnelmaan kuuluu vähän, mutta mietittyjä yksityiskohtia, joita voidaan tutkia myös läheltä, Uuttana neuvoo.

Tutustu teemoihin tarkemmin Plantagenin sivuilla

Plantagen
Piha
kasvit
pihasuunnittelu
suunnittelu
pensaat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
20224_77894.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Hoidettu ja siisti taloyhtiön piha nostaa asuntojen arvoa. Puutarhamyymälä Muhevainen tarjoaa apua pihojen suunnitteluun, toteutukseen ja hoitoon. Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät myös kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton