• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sirotuomipihlaja ei kasva? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 15.11.2022Päivitetty 23.01.2024
202211_80121.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Meillä on 3 vuotta sitten istutettu sirotuomipihlaja. Sille kaivettiin iso kuoppa ja lisättiin pussimultaa koska maa on erittäin savista. Se kukkii joka vuosi kauniisti ja viime vuonna teki myös muutaman marjan. Tänä vuonna lehdet ovat ruskistuneet ja edelleen varsi pysyy heikkona ja se ei juuri tee uutta kasvua. Mikä avuksi?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Jos pensaan lehdet ruskistuivat pian puhkeamisensa jälkeen, voi syynä huonoon kuntoon olla talven aikana tullut juuristovaurio. Silmut puhkeavat lehdiksi, mutta juuristolla ei ole voimaa ylläpitää niitä eikä voimaa uuteen kasvuun. Juuristovaurion alkusyynä on voinut olla jäätyminen, jos juurialueella on vesi seisonut tai lämpötila sahannut ylös ja alas, kuten monin paikoin viime talvena kävi. Jyrsijätuhot aiheuttavat myös juuristovaurioita. Tällaisissa vaurioissa pensaan toipuminen ei ole todennäköistä, ellei se jo tähän menneessä ole osoittanut toipumisen merkkejä.

Jos lehdet ruskettuivat vasta kesemmällä, on syynä voinut olla kuivuus. Tai joskus jopa pitkäaikainen märkyys, sillä oireet kummassakin saattavat olla erehdyttävän samankaltaisia. Maan kosteustilannetta voi tunnustella sormin pensaan juuriston vierestä kuopaisemalla lapiolla maata hieman pintaa syvemmältä. Tosin jos maa on aiemmasta kuivuudesta sateiden myötä jo kostunut, ei tunnustelu tietenkään kerro aikaisemmasta tilanteesta. Rutikuiva maa imee huonosti vettä, joten sateista huolimatta maa voi syvemmältä olla edelleen kuiva.

Jos on lannoitettu liian voimakkaasti, voivat lehdet ruskettua, sillä liika lannoite polttaa juuristoa. Oire alkaa lehtien reunoista ja leviää lehden keskelle. Liikalannoitus voi hyvinkin tappaa koko kasvin.

Ruostesieni saattaa runsaana esiintyessään peittää lähes koko lehden estäen yhteyttämisen. Voimakkaassa tartunnassa lehdet voivat kokonaankin ruskettua, mutta yleisemmin lehdet vain näyttävät ruskettuneilta, jos ruoste peittää ne lähes kauttaaltaan. Tartunta alkaa pistemäisinä, ruosteen värisinä laikkuina. Ruoste harvoin tappaa koko pensasta, mutta se voi loppukauden olla ikävän näköinen. Ruosteen tartuttamia lehtiä ei pidä syksyllä jättää maahan eikä kompostoida.

Tietämättä tarkemmin pensaalle tehdyistä tai tekemättä jätetyistä hoitotoimista tai siitä, miten ja milloin oireet alkoivat ja etenivät, voi vain arvailla syytä. Mutta oli syy mikä tahansa, kasvia voi auttaa ainoastaan pitämällä huolta sen kosteustasapainosta. Lannoittaa ei saa, sillä huonovointinen kasvi ei kykene vastaanottamaan lisäravinteita. Ne voivat jopa huonontaa edelleen sen vointia. Jos kokonaisia oksia on kuollut, ne voi leikata pois. Jos kaikki lehdet ovat ruskettuneet, mutta versot ovat edelleet elävät, voi kasvia auttaa lyhentämällä oksistoa myöhemmin syksyllä tai vasta keväällä. Näin sen ei tarvitse kasvattaa niin paljon uusia lehtiä, kun sen aika tulee. Elävän oksan tunnistaa kuoren alla olevasta vihreästä nilakerroksesta. Sen saa esille kuorta varovasti raaputtamalla.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
202211_80108.jpg
Pajuruoste? Asiantuntija vastaa
Olemme asuneet jokivarressa useita kymmeniä vuosia ja tänäkesänä kaikki rannan pajukot ovat ruskettuneet jo kesäkuun lopulla syksyn väreihin. Lähes kaikki lehdet ovat "ruosteessa". Mistä voisi johtua?
20239_83116.jpg
Viikon kysymys: Mikä päärynäpuuta vaivaa?
Mikä mahtaa vaivata päärynäpuuta, jossa lehdet ovat tummanpunaisia? Sellasia hieman purppuran värisiä. Tänä kesänä alkanut värjääntyä sellaiseksi ja vaikuttaa aika kuivuneelta, vaikka on saanut normaalisti vettä.
202211_80248.jpg
Juurekset eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen, johon on vuosien varrella sekoitettu kompostia, hiekkaa ja hevosen lantaa. Keväisin laitan vähän kevätlannotetta, kanankakkaa tms. biolannoitetta, kalkkia ja viime keväänä myös luujauhoa. Tilli, salaatti, persilja ja herne kasvavat hyvin. Sipulin hyvin kasvunsa alkaneet varret happanevat, porkkanat ovat korkeintan pikkurillin kokoisia ja punajuuren kannan suoraan kompostiin, kun niistä ei mitään tule. Mikä avuksi?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton