• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miksi sirotuomipihlaja ei kasva?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 26.03.2025
202211_80121.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Meillä on 3 vuotta sitten istutettu sirotuomipihlaja. Sille kaivettiin iso kuoppa ja lisättiin pussimultaa koska maa on erittäin savista. Se kukkii joka vuosi kauniisti ja viime vuonna teki myös muutaman marjan. Tänä vuonna lehdet ovat ruskistuneet ja edelleen varsi pysyy heikkona ja se ei juuri tee uutta kasvua. Mikä avuksi?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Jos pensaan lehdet ruskistuivat pian puhkeamisensa jälkeen, voi syynä huonoon kuntoon olla talven aikana tullut juuristovaurio. Silmut puhkeavat lehdiksi, mutta juuristolla ei ole voimaa ylläpitää niitä eikä voimaa uuteen kasvuun. Juuristovaurion alkusyynä on voinut olla jäätyminen, jos juurialueella on vesi seisonut tai lämpötila sahannut ylös ja alas, kuten monin paikoin viime talvena kävi. Jyrsijätuhot aiheuttavat myös juuristovaurioita. Tällaisissa vaurioissa pensaan toipuminen ei ole todennäköistä, ellei se jo tähän menneessä ole osoittanut toipumisen merkkejä.

Jos lehdet ruskettuivat vasta kesemmällä, on syynä voinut olla kuivuus. Tai joskus jopa pitkäaikainen märkyys, sillä oireet kummassakin saattavat olla erehdyttävän samankaltaisia. Maan kosteustilannetta voi tunnustella sormin pensaan juuriston vierestä kuopaisemalla lapiolla maata hieman pintaa syvemmältä. Tosin jos maa on aiemmasta kuivuudesta sateiden myötä jo kostunut, ei tunnustelu tietenkään kerro aikaisemmasta tilanteesta. Rutikuiva maa imee huonosti vettä, joten sateista huolimatta maa voi syvemmältä olla edelleen kuiva.

Jos on lannoitettu liian voimakkaasti, voivat lehdet ruskettua, sillä liika lannoite polttaa juuristoa. Oire alkaa lehtien reunoista ja leviää lehden keskelle. Liikalannoitus voi hyvinkin tappaa koko kasvin.

Ruostesieni saattaa runsaana esiintyessään peittää lähes koko lehden estäen yhteyttämisen. Voimakkaassa tartunnassa lehdet voivat kokonaankin ruskettua, mutta yleisemmin lehdet vain näyttävät ruskettuneilta, jos ruoste peittää ne lähes kauttaaltaan. Tartunta alkaa pistemäisinä, ruosteen värisinä laikkuina. Ruoste harvoin tappaa koko pensasta, mutta se voi loppukauden olla ikävän näköinen. Ruosteen tartuttamia lehtiä ei pidä syksyllä jättää maahan eikä kompostoida.

Tietämättä tarkemmin pensaalle tehdyistä tai tekemättä jätetyistä hoitotoimista tai siitä, miten ja milloin oireet alkoivat ja etenivät, voi vain arvailla syytä. Mutta oli syy mikä tahansa, kasvia voi auttaa ainoastaan pitämällä huolta sen kosteustasapainosta. Lannoittaa ei saa, sillä huonovointinen kasvi ei kykene vastaanottamaan lisäravinteita. Ne voivat jopa huonontaa edelleen sen vointia. Jos kokonaisia oksia on kuollut, ne voi leikata pois. Jos kaikki lehdet ovat ruskettuneet, mutta versot ovat edelleet elävät, voi kasvia auttaa lyhentämällä oksistoa myöhemmin syksyllä tai vasta keväällä. Näin sen ei tarvitse kasvattaa niin paljon uusia lehtiä, kun sen aika tulee. Elävän oksan tunnistaa kuoren alla olevasta vihreästä nilakerroksesta. Sen saa esille kuorta varovasti raaputtamalla.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80094.jpg
Kuinka nuoren omenapuun voi leikata? Asiantuntija vastaa
Istutin viime kesänä pienen perheomenapuun taimen. Puu on todella epäsuhta oksiltaan ja kysymys kuuluukin, kuinka minun kannattaa leikata se/ kuinka rankalla kädellä ensi keväänä?
20219_72787.jpg
Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton