• Etusivu
  • Hoitotyöt

Auta siiliä talvehtimaan

Mitä ruokaa ja juomaa siilille voi antaa?

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
20238_69204.jpg

Siili tarvitsee reilusti ravintoa ennen talvipesään siirtymistä. (Kuva: Adobe Stock)

Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.

Siili on rauhoitettu eläin. Sitä saa kutenkin ruokkia ja sille saa rakentaa horrosta varten talvimajan. Kotieläimeksi siiliä ei saa ottaa esimerkiksi pihalle rakennettuun aitaukseen ja kotiin sen voi tuoda vain, jos kysymyksessä on väliaikainen siirto: esimerkkinä voidaan pitää tapausta, jossa siili on silminnähden sairastunut ja sitä ollaan toimittamassa asianmukaiseen hoitoon.

Muista siilin asianmukainen käsittely, jos olet toimittamassa sitä hoidettavaksi. Käytä nahkaisia käsineitä suojaamaan itseäsi sekä siiliä ja vältä turhaa siirtämistä. Toimita siili jatkohoitoon mahdollisimman pian.

Siilin ruokinta on tarkkaa

Ennen talvipesään siirtymistä siilien on saatava riittävästi ravintoa. Luonnosta sitä ei oikein enää löydy, joten siilien on lähdettävä sitä etsimään laajemmalta alueelta. Valitettavan usein kaupunkialueella niitä näkeekin auton alle jääneinä.

Jos tutussa pihapiirissä on tarjolla maukasta ruokaa ja sopiva talvehtimispaikka, niin voit saada siilin asettumaan taloksi pihapiiriisi. Silloin hiiret, myyrät, kotilot ja tuhohyönteiset saavat sieltä kyytiä! Siili on kaikkiruokainen ja sille maistuukin miltei kaikki sopivankokoinen ruoka hyönteisistä pieniin selkärankaisiin. Siilille kelpaavat elävien eläinten, kuten linnun- ja hiirenpoikasten, lisäksi raadot. Pääravintona toimivat erilaiset hyönteiset.

Mitä ruokaa siilille voi antaa?

Pihasiileille voi tarjota esimerkiksi kissanruokaa, sekä kuiva- että märkäruokaa. Ota huomioon, että raaka kala sekä kala- ja viljapitoiset ruokavalmisteet eivät ole siilin luonnollista ruokaa ja liiallinen kalan- ja viljansaanti voikin aiheuttaa siilille ongelmia. Ruokinnassa tulee olla hyvin tarkkana. Valitse viljattomat, sokerittomat sekä kalattomat märkä- ja kuivaruoat. Muista kuivaruokien liotus! Hyönteissyöjänä siilin hampaat eivät sovellu jyrsimiseen, joten kova ruoka kannattaa liottaa vedessä ennen tarjoamista.

Juotavaksi siileille tarjotaan matalista astioista puhdasta vettä. Siilien elimistöstä puuttuu laktoosia hajottava entsyymi laktaasi, eli ne ovat laktoosi-intolerantteja. Myöskään pieniä määriä laktoositonta piimää tai laktoositonta ja rasvatonta maitoa niille ei kannata tarjota. Pysyttele siis raikkaassa vedessä.

<p data-block-key="er0ig">Siili on laktoosi-intolerantti, joten tarjoa juomiseksi vain raikasta vettä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Siili on laktoosi-intolerantti, joten tarjoa juomiseksi vain raikasta vettä. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Sijoita ruoka sateelta suojattuun paikkaan, mahdollisen talvipesän läheisyyteen. Pidä ruokinta-alue sekä -kulhot siistinä ja puhtaana, jotta mahdolliset sairaudet eivät leviä siilien keskuudessa. Muista käyttää kertakäyttökäsineitä käsitellessäsi ruokintapaikkaa sekä astioita.

Älä anna näitä siilille

Luonnossa asustavana eläimenä siilin ruokavalioon eivät kuulu makkarat eivätkä grilliherkkujen jämät. Onkin hyvin tärkeää pitää mielessä, mitä tälle herkälle luontokappaleelle voi tarjota tukiruokinnan muodossa.

Älä siis tarjoa siilille esimerkiksi lehmänmaidosta valmistettuja tuotteita, ei edes hapanmaito- tai laktoosittomia tuotteita. Maitotuotteet aiheuttavat siilille laktoosi-intoleranssioireita, suoraan sanottuna ripulia sekä vatsakipuja, jotka pitkittyessään saavat siilin heikkoon kuntoon ja altistavat sen samalla erilaisille loisille sekä taudeille.

Erilaisten pähkinöiden sekä auringonkukansiemenien voisi kuvitella kuuluvan siilin ruokavalioon; näiden tuotteiden ongelmana on kuitenkin niiden sisältämä fosfori. Liiallinen fosfori aiheuttaa siilille luusairauksia. Jotta ruoasta saatava fosfori ei aiheuttaisi ongelmia, tulisi siilin saada vastapainoksi kalsiumia.

Mikäli ravinnosta saatavan kalsiumin määrä on riittämätön, käyttää siilin elimistö sitä siilin omasta kalsiumvarastosta – tämä tarkoittaa kalsiumin vähenemistä luista ja hampaista.

Jos tarjoat siilille kissojen märkäruokaa, tarkista, että märkäruoassa ei ole sokeria, kalaa eikä viljaa. Mikään edellä mainituista ei kuulu siilin luonnolliseen ruokavalioon. Vältä myöskin raa'an jauhelihan antamista, sillä myös se voi aiheuttaa siilille turhaa ripulointia. Älä tarjoile raakaa kalaa.

Älä tarjoa siilille teollisesti käsiteltyä ruokaa, eli tämä tarkoittaa oman ruokapöytäsi tähteitä. Ihmisille tarkoitetut ruoat sisältävät suolaa, mausteita sekä erilaisia lisäaineita, jotka aiheuttavat siilille lisää ongelmia.

<p data-block-key="clttu">Siili rakennustöissään. (Kuva: Pixabay)</p>
Siili rakennustöissään. (Kuva: Pixabay)

Milloin on ruokinnan aika?

Helppona muistisääntönä voidaan pitää siilin valveillaolorytmiä. Keväällä horroksesta heräilevät siilit ovat nälkäisiä ja kaipaavat itselleen naposteltavaa. Mikäli luonnossa on tarjolla runsaasti ötököitä, älä turhaan aloita ruokintaa. Seuraile hetki ja sen jälkeen tarjoa niin kutsuttua tukiruokintaa. Lopeta tukiruokinta kesän ajaksi, jolloin siileillä on luonnostaan buffet-pöytä tarjolla. Toki, jos kesä on kylmä ja sateinen tai vastaavasti hyvin helteinen ja kuiva, voi poikkeuksellisesti tarjota siilille jotain suuhunpantavaa. Tarjoa ruokaa vain poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa.

Syksyllä ennen siilien horrokseen menemistä voi aloitella uudelleen tukiruokintaa, jolloin siili saa kerättyä itselleen riittävästi ruskeaa rasvaa pärjätäkseen jälleen talven yli. Suomessa monet siilit kuolevat talvella, jos niiden keräämä rasvakerros ei ole riittävän paksu tai niiden pesät vaurioituvat tai kastuvat.

Myös leudot talvet harventavat siilikantoja, sillä siilit saattavat herätä talvihorroksesta liian aikaisin ja uudet pakkaset koituvat niiden kohtaloksi. Vähälumisuus on myös haitallista; läpi talven kestävät paksut lumikerrokset pesien ympärillä pitävät pesän lämpötilan sopivana ja parantavat siilin selviytymismahdollisuuksia. Siilille voi myös ihminen rakentaa talvipesän.

Rakenna siilille talvipesä

Perinteisesti siili tekee pesänsä lehti- ja risukasoihin. Siili voi myös rakentaa talvipesänsä rakennuksen alle, jos se löytää sinne kulkureitin. Voit omalla toiminnallasi auttaa siiliä talvehtimaan helposti nikkaroitavan talvipesän avulla. Pesän rakennusmateriaaliksi soveltuu käsittelemätön lauta. Vanerin on huomattu aiheuttavan kosteuden tiivistymistä pesään, joten hengittämätöntä vaneria ei kannata käyttää rakennusmateriaalina. Huomioi rakentaessasi, että siilin pesä koostuu vain seinistä ja katosta, joten lattiaa ei rakenneta.

Vaikka siili on kooltaan pieni, on sen pesän hyvä olla vähintään 40 cm leveä, syvä sekä korkea, jotta pesään mahtuu tarpeeksi eristemateriaalia talven pakkasia varten. Jotta petoeläimet eivät pääse häiritsemään nukkuvaa siiliä, tulee kulkuaukko vastaavasti jättää pieneksi, noin 10 x 15 cm kokoiseksi. Jos olet näppärä käsistäsi, voit tehdä kulkuaukon suulle pienen tunnelin, jolloin petojen pääsy vaikeutuu vielä lisää – muista eristää myös tunneli. Tee myös pieni tuuletusaukko pesän tuulettumista sekä maakosteuden haihtumista varten. Kattomateriaaliksi pesään soveltuu huopakate.

<p data-block-key="bofwu">Jos kotisi ympäristössä asustaa siilejä, auta niitä rakentamalla niille turvallinen talvipesä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Jos kotisi ympäristössä asustaa siilejä, auta niitä rakentamalla niille turvallinen talvipesä. (Kuva: Adobe Stock)

Siilipesän rakennustyylejä on useita ja pesä voi olla monen näköinen – eikä sen tarvitse olla kaunis. Tärkeintä, että se on kunnollinen ja auttaa siiliä selviytymään talven yli. Myös keväisin siilit etsivät sopivaa paikkaa, jossa voivat poikia ja alkaa kasvattamaan pentuettaan. Löydettyään sopivan pesäpaikan sama siili voi palata sinne talveksi horrostamaan. Muista keväisin pesän puhdistus.

Sijoita pesälaatikko rauhalliseen ja kuivaan paikkaan, johon talvella suojasään sattuessa ei pääse pinta- tai sulamisvesiä. Myöskään suora aurinkonpaiste tai tuulinen paikka ei ole hyväksi. Vältä katujen sekä ajoratojen läheisyyttä. Huomioi kuitenkin pesää paikoilleen asentaessasi, että pesään tarkoitettu eristetila ei saa madaltua liikaa, vaan kaiva ennemmin pesäkolon alle syvennys, johon sijoitat tarvittavan sora- (5–10 cm) ja multakerroksen (5 cm) estämään kosteuden nousun maaperästä pesään. Tämän päälle voit asettaa esimerkiksi sammalta ja lopuksi kuivia lehtiä sekä pitkää, kuivattua leveälehtistä heinää.

Lisää tietoa siilin talvipesästä ja tarkemmat ohjeet sen rakentamisesta löydät muun muassa:
Kaupunkisiilin talvi

Käytettyjä lähteitä:

Siili kiikarissa -sivusto: tukituokinta ja ravinto
Suomen eläinsuojelu – siili
Suomen luonnonsuojeluliitto

Hoitotyöt
ohjeet
eläimet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202210_74053.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
Sokkelin pinnoitusta weberin kivipinnoitteella
Miten sokkelin voisi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
Mies istuu tietokoneella tutkien poroton-harkkorakenteiden suunnitteluohjetta.
Poroton-kennoharkko: ratkaisu moneen
Poroton-suunnitteluohje päivitettyMassiivitiilisten Poroton-harkkorakenteiden suunnitteluohje on päivitetty ja löytyy nyt suunnittelijoiden suosimasta ProdLib-tuotekirjastosta. Kaikki esitetyt ulkoseinäratkaisut täyttävät 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen. Palvelusta löytyvät myös tyypillisimmät rakennedetaljit.
miehen käsi ojennettuna kohti puupinoa.
Tee se itse -Puukatos
Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan. Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt
20232_80822.jpg
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Rakentaminen on suuri projekti, joka alkaa tontin valinnasta. Tontin valinta on kriittinen vaihe, joka määrittää monia tulevia päätöksiä, kuten talon suunnittelun, rakennusmateriaalien valinnan ja jopa elämäntavan. Miten arkkitehti voi auttaa sinua oikean tontin valinnassa?Arkkitehdin asiantuntemus ja kokemus voivat olla korvaamattomia tontin valinnassa. He ymmärtävät, kuinka maaston muodot, valon suunta, näkymät ja muut tekijät vaikuttavat lopulliseen rakennukseen. Arkkitehti voi myös auttaa sinua ymmärtämään kaavoitusmääräykset, ympäristövaikutukset ja muut tekniset seikat, jotka voivat vaikuttaa tontin valintaan.Doventus Oy:n arkkitehti SAFA Tero Seppänen opastaa sinut läpi prosessin ja antaa vinkkejä siitä, kuinka tehdä parhaat mahdolliset päätökset tonttikauppojen osalta.
202110_45673.jpg
Suojaa kotisi seinärakenteet säältä
Tuulensuojalevyjä käytetään rakennusten ulkoseinissä tuulensuojaukseen. Samanaikaisesti tuulensuojalevyt suojaavat rakennusaikana eristeitä sekä runkorakenteita myös kosteudelta. Ulkoseinärakenteen tulee olla tuulitiivis. Seinärakenteen ollessa riittävän tiivis, tuulenpaine ei pääse heikentämään seinärakenteen sisällä seinän lämmöneristyskykyä. Samalla lämpöhäviöt pysyvät pieninä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton