• Etusivu
  • Hoitotyöt

Auta siiliä talvehtimaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.08.2023
20238_69204.jpg

Siili tarvitsee reilusti ravintoa ennen talvipesään siirtymistä. (Kuva: Adobe Stock)

Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.

Siili on rauhoitettu eläin. Sitä saa kutenkin ruokkia ja sille saa rakentaa horrosta varten talvimajan. Kotieläimeksi siiliä ei saa ottaa esimerkiksi pihalle rakennettuun aitaukseen ja kotiin sen voi tuoda vain, jos kysymyksessä on väliaikainen siirto: esimerkkinä voidaan pitää tapausta, jossa siili on silminnähden sairastunut ja sitä ollaan toimittamassa asianmukaiseen hoitoon.

Muista siilin asianmukainen käsittely, jos olet toimittamassa sitä hoidettavaksi. Käytä nahkaisia käsineitä suojaamaan itseäsi sekä siiliä ja vältä turhaa siirtämistä. Toimita siili jatkohoitoon mahdollisimman pian.

Siilin ruokinta on tarkkaa

Ennen talvipesään siirtymistä siilien on saatava riittävästi ravintoa. Luonnosta sitä ei oikein enää löydy, joten siilien on lähdettävä sitä etsimään laajemmalta alueelta. Valitettavan usein kaupunkialueella niitä näkeekin auton alle jääneinä.

Jos tutussa pihapiirissä on tarjolla maukasta ruokaa ja sopiva talvehtimispaikka, niin voit saada siilin asettumaan taloksi pihapiiriisi. Silloin hiiret, myyrät, kotilot ja tuhohyönteiset saavat sieltä kyytiä! Siili on kaikkiruokainen ja sille maistuukin miltei kaikki sopivankokoinen ruoka hyönteisistä pieniin selkärankaisiin. Siilille kelpaavat elävien eläinten, kuten linnun- ja hiirenpoikasten, lisäksi raadot. Pääravintona toimivat erilaiset hyönteiset.

Mitä ruokaa voi antaa siilille:

Pihasiileille voi tarjota esimerkiksi kissanruokaa, sekä kuiva- että märkäruokaa. Ota huomioon, että raaka kala sekä kala- ja viljapitoiset ruokavalmisteet eivät ole siilin luonnollista ruokaa ja liiallinen kalan- ja viljansaanti voikin aiheuttaa siilille ongelmia. Ruokinnassa tulee olla hyvin tarkkana. Valitse viljattomat, sokerittomat sekä kalattomat märkä- ja kuivaruoat. Muista kuivaruokien liotus! Hyönteissyöjänä siilin hampaat eivät sovellu jyrsimiseen, joten kova ruoka kannattaa liottaa vedessä ennen tarjoamista.

Juotavaksi siileille tarjotaan matalista astioista puhdasta vettä. Siilien elimistöstä puuttuu laktoosia hajottava entsyymi laktaasi, eli ne ovat laktoosi-intolerantteja. Myöskään pieniä määriä laktoositonta piimää tai laktoositonta ja rasvatonta maitoa niille ei kannata tarjota. Pysyttele siis raikkaassa vedessä.

Sijoita ruoka sateelta suojattuun paikkaan, mahdollisen talvipesän läheisyyteen. Pidä ruokinta-alue sekä -kulhot siistinä ja puhtaana, jotta mahdolliset sairaudet eivät leviä siilien keskuudessa. Muista käyttää kertakäyttökäsineitä käsitellessäsi ruokintapaikkaa sekä astioita.

Siili on laktoosi-intolerantti, joten tarjoa juomiseksi vain raikasta vettä. (Kuva: Adobe Stock)
Siili on laktoosi-intolerantti, joten tarjoa juomiseksi vain raikasta vettä. (Kuva: Adobe Stock)

Älä anna siilille:

Luonnossa asustavana eläimenä siilin ruokavalioon eivät kuulu makkarat eivätkä grilliherkkujen jämät. Onkin hyvin tärkeää pitää mielessä, mitä tälle herkälle luontokappaleelle voi tarjota tukiruokinnan muodossa.
Älä siis tarjoa siilille esimerkiksi lehmänmaidosta valmistettuja tuotteita, ei edes hapanmaito- tai laktoosittomia tuotteita. Maitotuotteet aiheuttavat siilille laktoosi-intoleranssioireita, suoraan sanottuna ripulia sekä vatsakipuja, jotka pitkittyessään saavat siilin heikkoon kuntoon ja altistavat sen samalla erilaisille loisille sekä taudeille.

Erilaisten pähkinöiden sekä auringonkukansiemenien voisi kuvitella kuuluvan siilin ruokavalioon; näiden tuotteiden ongelmana on kuitenkin niiden sisältämä fosfori. Liiallinen fosfori aiheuttaa siilille luusairauksia. Jotta ruoasta saatava fosfori ei aiheuttaisi ongelmia, tulisi siilin saada vastapainoksi kalsiumia. Mikäli ravinnosta saatavan kalsiumin määrä on riittämätön, käyttää siilin elimistö sitä siilin omasta kalsiumvarastosta – tämä tarkoittaa kalsiumin vähenemistä luista ja hampaista.

Mikäli tarjoat siilille kissojen märkäruokaa, tarkista, että märkäruoassa ei ole sokeria, kalaa eikä viljaa. Mikään edellä mainituista ei kuulu siilin luonnolliseen ruokavalioon. Vältä myöskin raa'an jauhelihan antamista, sillä myös se voi aiheuttaa siilille turhaa ripulointia. Älä tarjoile raakaa kalaa.

Älä tarjoa siilille teollisesti käsiteltyä ruokaa, eli tämä tarkoittaa oman ruokapöytäsi tähteitä. Ihmisille tarkoitetut ruoat sisältävät suolaa, mausteita sekä erilaisia lisäaineita, jotka aiheuttavat siilille lisää ongelmia.

Siili rakennustöissään. (Kuva: Pixabay)
Siili rakennustöissään. (Kuva: Pixabay)

Milloin on ruokinnan aika?

Helppona muistisääntönä voidaan pitää siilin valveillaolorytmiä. Keväällä horroksesta heräilevät siilit ovat nälkäisiä ja kaipaavat itselleen naposteltavaa. Mikäli luonnossa on tarjolla runsaasti ötököitä, älä turhaan aloita ruokintaa. Seuraile hetki ja sen jälkeen tarjoa niin kutsuttua tukiruokintaa. Lopeta tukiruokinta kesän ajaksi, jolloin siileillä on luonnostaan buffet-pöytä tarjolla. Toki, jos kesä on kylmä ja sateinen tai vastaavasti hyvin helteinen ja kuiva, voi poikkeuksellisesti tarjota siilille jotain suuhunpantavaa. Tarjoa ruokaa vain poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa.

Syksyllä ennen siilien horrokseen menemistä voi aloitella uudelleen tukiruokintaa, jolloin siili saa kerättyä itselleen riittävästi ruskeaa rasvaa pärjätäkseen jälleen talven yli.

Rakenna siilille talvipesä

Suomessa monet siilit kuolevat talvella, jos niiden keräämä rasvakerros ei ole riittävän paksu tai niiden pesät vaurioituvat tai kastuvat. Myös leudot talvet harventavat siilikantoja, sillä siilit saattavat herätä talvihorroksesta liian aikaisin ja uudet pakkaset koituvat niiden kohtaloksi. Vähälumisuus on myös haitallista; läpi talven kestävät paksut lumikerrokset pesien ympärillä pitävät pesän lämpötilan sopivana ja parantavat siilin selviytymismahdollisuuksia. Siilille voi myös ihminen rakentaa talvipesän.

Perinteisesti siili tekee pesänsä lehti- ja risukasoihin. Siili voi myös rakentaa talvipesänsä rakennuksen alle, jos se löytää sinne kulkureitin. Voit omalla toiminnallasi auttaa siiliä talvehtimaan helposti nikkaroitavan talvipesän avulla. Pesän rakennusmateriaaliksi soveltuu käsittelemätön lauta. Vanerin on huomattu aiheuttavan kosteuden tiivistymistä pesään, joten hengittämätöntä vaneria ei kannata käyttää rakennusmateriaalina. Huomioi rakentaessasi, että siilin pesä koostuu vain seinistä ja katosta, joten lattiaa ei rakenneta.

Vaikka siili on kooltaan pieni, on sen pesän hyvä olla vähintään 40 cm leveä, syvä sekä korkea, jotta pesään mahtuu tarpeeksi eristemateriaalia talven pakkasia varten. Jotta petoeläimet eivät pääse häiritsemään nukkuvaa siiliä, tulee kulkuaukko vastaavasti jättää pieneksi, noin 10 x 15 cm kokoiseksi. Jos olet näppärä käsistäsi, voit tehdä kulkuaukon suulle pienen tunnelin, jolloin petojen pääsy vaikeutuu vielä lisää – muista eristää myös tunneli. Tee myös pieni tuuletusaukko pesän tuulettumista sekä maakosteuden haihtumista varten. Kattomateriaaliksi pesään soveltuu huopakate.

Siilipesän rakennustyylejä on useita ja pesä voi olla monen näköinen – eikä sen tarvitse olla kaunis. Tärkeintä, että se on kunnollinen ja auttaa siiliä selviytymään talven yli. Myös keväisin siilit etsivät sopivaa paikkaa, jossa voivat poikia ja alkaa kasvattamaan pentuettaan. Löydettyään sopivan pesäpaikan sama siili voi palata sinne talveksi horrostamaan. Muista keväisin pesän puhdistus.


Sijoita pesälaatikko rauhalliseen ja kuivaan paikkaan, johon talvella suojasään sattuessa ei pääse pinta- tai sulamisvesiä. Myöskään suora aurinkonpaiste tai tuulinen paikka ei ole hyväksi. Vältä katujen sekä ajoratojen läheisyyttä. Huomioi kuitenkin pesää paikoilleen asentaessasi, että pesään tarkoitettu eristetila ei saa madaltua liikaa, vaan kaiva ennemmin pesäkolon alle syvennys, johon sijoitat tarvittavan sora- (5–10 cm) ja multakerroksen (5 cm) estämään kosteuden nousun maaperästä pesään. Tämän päälle voit asettaa esimerkiksi sammalta ja lopuksi kuivia lehtiä sekä pitkää, kuivattua leveälehtistä heinää.

Lisää tietoa siilin talvipesästä ja tarkemmat ohjeet sen rakentamisesta löydät muun muassa:
Rakenna siilille talvipesä
Kaupunkisiilin talvi

Jos kotisi ympäristössä asustaa siilejä, auta niitä rakentamalla niille turvallinen talvipesä. (Kuva: Adobe Stock)
Jos kotisi ympäristössä asustaa siilejä, auta niitä rakentamalla niille turvallinen talvipesä. (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_73905.jpg
Amaryllis - joulun upea jaloritarinkukka
Etelä-Amerikasta kotoisin olevia Hippeastrum-suvun lajeja, eli ritarinkukkia kutsutaan arkikielessä amarylliksiksi vaikka ne eivät virallisesti olekaan Amaryllis-suvun kasveja. Amaryllikset ovat lisänneet meillä 1980-luvulta lähtien jatkuvasti suosiotaan.Markkinoilla on nykyisin huima määrä erilaisia amarylliksiä ja jokaiselle löytyy varmasti mieluinen lajike. Amarylliksen lajikkeet eroavat toisistaan muun muassa kukan värin, koon ja lukumäärän sekä kerrannaisuuden mukaan.
20238_82801.jpg
Kompostoi lehdet ja ruohonleikkuujätteet tehokkaasti
Moni saattaakin odottaa kesän loppua, jotta pääsisi haravoimaan lehtiä. Se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Kuitenkin lehdet on jossain vaiheessa käsiteltävä tai kompostoitava. Tässä tulee avuksi BioProffan Lehtikompostori Lehto, joka on jokaisen puutarhurin oiva apulainen. Samalla huolehdit naapurisovusta, kun lehdet pysyvät omalla puolellasi aidasta.
20194_57441.jpg
Kevyet ja ketterät akkuruohonleikkurit
Boschin ergonomisia Rotak-akkuruohonleikkureita on kevyt ja ketterä käsitellä. Samalla ne ovat tehokkaita, helppokäyttöisiä ja päästöttömiä.Boschin Rotak-akkuruohonleikkureissa on ainutlaatuinen ergonominen Ergo-Flex-kahva, jonka ansiosta työskentelyasento pysyy hyvänä, eivätkä kädet rasitu tai selkä kipeydy ruohonleikkuusta. Ruohonleikkuu vaatii huomattavasti vähemmän lihasvoivaa kuin perinteisillä ruohonleikkureilla leikkaaminen. Ergo-Flex-kahvajärjestelmä mahdollistaa oikea- ja vasenkätisen käytön sekä paremman käyttömukavuuden. Uudet Rotak-akkuruohonleikkurit ovat saaneet ensimmäisenä puutarhatyökaluna arvostetun saksalaisen Aktion Gesunder Rücken -sertifikaatin hyvästä ergonomiasta.
20237_80483.jpg
Katso vinkit talvikompostointiin
Kompostin lämpö syntyy kompostin pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Kauttaaltaan hyvin lämpöeristetyssä kompostorissa pieneliöiden tuottama lämpö säilyy vuoden ympäri. Muutama vinkki auttaa pitämään kompostoitumisen vauhdissa pakkasessakin.
20207_65892.jpg
Etanadynamitti toimii myös viileällä
Kesä on jo ohitse mutta pihalla on edelleen häiritseviä kiviä, kalliota tai betonirakenteita? Murtolaastilla eli etanadynamiitillä rikot ja murrat häirikkökivet pois helposti - myös viileällä ilmalla.
202310_83266.jpg
Biojätteet hyötykäyttöön
Kierrätetystä biojätteestä valmistetaan etanolia polttoaineeksi, metaania kaukolämpöön ja sähköön sekä multatuotetta maanparannukseen. Ennen kierrättämistä voit kuitenkin hyödyntää joitain biojätteitä terveyden ja kodin siisteyden ylläpitämiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton