• Etusivu
 • Varusteet

Näin kompostoit lehdet ja ruohonleikkuujätteen tehokkaasti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Esbau Oy
Julkaistu 11.08.2023Päivitetty 13.02.2024
20238_82801.jpg

BioProffan Lehtikompostori Lehtoon mahtuu isommankin pihan puunlehdet.

Moni saattaakin odottaa kesän loppua, jotta pääsisi haravoimaan lehtiä. Se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Kuitenkin lehdet on jossain vaiheessa käsiteltävä tai kompostoitava. Tässä tulee avuksi BioProffan Lehtikompostori Lehto, joka on jokaisen puutarhurin oiva apulainen. Samalla huolehdit naapurisovusta, kun lehdet pysyvät omalla puolellasi aidasta.

Puutarhajätteen kompostointi

Puutarhajätteiden kompostointi on ympäristöystävällinen ja tehokas tapa käsitellä puutarhasta tulevaa orgaanista materiaalia ja muuttaa se ravinteikkaaksi maaperänparannusaineeksi. Kerää kompostiin puutarhalehtiä ja muita puutarhajätteitä, kuten ruohosilppua, oksia, varpuja ja pieniä risuja. Vältä kompostoitavassa aineksessa olevia tautisia kasveja tai niitä, joissa on voimakkaita torjunta-ainejäämiä.

Voit käyttää avointa kompostikasaa, kompostointilaitetta tai kompostoriastiaa. Lehtien ja ruohonleikkuujätteen kompostointiin ei kannata käyttää ja täyttää lämpökompostoria. Se täyttyy muutenkin helposti. Pieniä määriä lehtiä voi laittaa lämpökompostoriin muun jätteen sekaan, mutta suurin osa kannattaa kompostoida erillisessä kompostissa.

Ohje

Ohje

VINKKI! Vaahteranlehdet kannattaa ajaa ensi yli ruohonleikkurilla, jotta ne silppuuntuvat helpommin maatuvaksi.

Jos pihallasi on paljon lehtipuita ja -pensaita, voi lehtien määrä yllättää. Lehdet voivat muodostaa suuren tilavuuden kompostissa, joten varmista, että sinulla on riittävästi tilaa ja mahdollisuus sekoittaa kompostia.

BioProffan Lehto Lehtikompostoreita on helppo kasata ja laittaa vierekkäin pihan perälle, ja niihin saat mahtumaan kuutioittain kompostoitavaa. Niitä on myös helppo huoltaa aina tarvittaessa.

Lehtikompostori Lehto on:

 • vaivaton koota
 • helppo siirtää
 • tarpeeksi tilava (200–800 litraa)
 • sen kokoa pystyy muuttamaan
 • sopii myös tyylikkääksi kohopenkin muotiksi.

Kompostorin halkaisijan voi säätää paketissa mukana tulevien kiinnikkeiden avulla puolesta metristä aina metriin saakka. Pienet reiät seinämässä parantavat toimivuutta sekä ilmanvaihtoa ja auttavat hyvän kompostimullan kehittymistä.

<p data-block-key="clz5e">Bioproffa Lehto Lehtikompostorissa kompostoituvat niin lehdet kuin ruohonleikkuujäte.</p>
Bioproffa Lehto Lehtikompostorissa kompostoituvat niin lehdet kuin ruohonleikkuujäte.
Ohje

Ohje

VINKKI! Sekoita puiden lehtiä ja ruohosilppua sekä BioProffa Em-Active Emmaa saadaksesi vauhtia mullan muodostumiseen. Syntyvää multaa voi käyttää maanparannukseen, maanpinnan katteena sekä kasvualustana. Mitään ei tarvitse viedä pois eikä ostaa tilalle.

Kompostointi on helppo ja ympäristöystävällinen tapa käsitellä puutarhajätteitä ja samalla luoda arvokasta materiaalia omaan puutarhaasi. Se auttaa vähentämään jätteen määrää, säästää rahaa ja edistää terveellisempää ja ravinteikkaampaa maaperää.

BioProffa Lehto Lehtikompostorin kokoaminen

 1. Avaa paketti ja rullalla oleva kompostorin kehikko.
 2. Liitä reunat osittain päällekkäin. Jätä ensimmäinen reikärivi vapaaksi. Näin kompostorista tulee tukevampi.
 3. Aseta kiinnike kahden päällekkäisen reiän läpi ja käännä kiinnikettä lukitaksesi sen. Aseta loput kiinnikkeet peräkkäin.
 4. Kompostorin tilavuutta voi säätää tarpeen mukaan.
 5. Aseta tukipilarit ylläpitämään kompostorin muotoa.
 6. Kompostori on valmis käytettäväksi.
<p data-block-key="tu5mb">Lehto Lehtikompostorin tukikepin kiinnitys.</p>
Lehto Lehtikompostorin tukikepin kiinnitys.
<p data-block-key="38g6v">Lehto Lehtikompostorin kiinnike.</p>
Lehto Lehtikompostorin kiinnike.
Esbau Oy
Varusteet
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
hyönteishotelli
Hotelli hyönteisille?
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
20185_53219.jpg
Kätevä keittiökompostori joka kotiin!
Asut sitten omakoti-, rivi- tai kerrostalossa, niin kompostointi on aina mahdollista. Bokashi -kompostorin voit ottaa myös vaikka mukaan asuntovaunuun, mökille tai veneeseen; Bokashi kulkee helposti mukana!
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton