• Etusivu
  • Piha

Hyönteishotelli puutarhan hyvinvointiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Esbau Oy
Julkaistu 28.02.2012Päivitetty 13.02.2024
hyönteishotelli

Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.

Hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet vuosi vuodelta ihmisen pihanhoidollisten töiden tuloksena. Eliökantaan on vaikuttanut heikentävästi myös ilmaston lämpeneminen. Pölyttävien hyönteisten kannan negatiiviseen kehitykseen kiinnitettiin viime vuonna erityistä huomiota Keski-Euroopassa, eritoten Saksassa. Vastaus oli luonnonmateriaaleista käsityönä valmistettu Hyönteishotelli, joka tarjoaa hyötyhyönteisille pesintätilan ja turvallisen talvehtimismahdollisuuden. Toimintarajoitteisten käsityönä rakentamat uniikit Hyönteishotellit ovat oiva keino palauttaa puutarhan, pihamaan, terassin tai parvekkeen ekologinen tasapaino.

- Hyönteishotellit on valmistettu täysin puusta, ja niiden myynnillä tuetaan toimintarajoitteisten toimintaa. Hyönteishotelleiden kysyntä oli viime kesänä yllättävän suurta Saksassa ja Keski-Euroopassa, ja uskomme niiden kiinnostavan myös Suomessa. Hyönteiskannan hyvinvointihan heijastuu suoraan sadon määrään ja laatuun, sanoo Hyönteishotellia maahantuovan Esbau Oy:n Esa Jussila.

Lue lisää hyönteishotellista

Kuusi erilaista "huonetta" hyötyläisille

Hyönteishotellin luonnonmukaiset "huoneet" jakautuvat kuuteen erilaiseen osastoon, joissa on elintilaa monille hyötylajeille. Ylimmässä kerroksessa viihtyvät leppäkertut. Ne säätelevät tehokkaasti puutarhan lehtikirvakantaa. Alapuolen puiset kolot houkuttelevat asukeikseen muurimehiläisiä tarjoten ihanteellisen paikan jälkeläisten kasvattamiseen. Muurimehiläiset ja niiden toukat käyttävät ravinnokseen siitepölyä ja mettä ympäristön varhain kukkivista kasveista. Keskikerros tarjoaa suojapaikan petopistiäisille, villimehiläisille ja päiväperhosille. Alimman kerroksen kävyt sopivat niin leppäkerttujen kuin esimerkiksi harsokorentojen majapaikaksi. Hyönteishotelli toimii hyötyhyönteisille suojapaikkana ympäri vuoden.

- Vaikka omistaisi vain parvekkeen, hyötyhyönteisille voi silti tarjota mukavan majoituksen ja ylläpidon. Perheen pienimmätkin seuraavat mielenkiinnolla hyönteisten elämää läheltä, Jussila kertoo.

Oiva lahja luontoihmiselle

<p data-block-key="ovb3k">Hyönteishotellissa riittää tilaa.</p>
Hyönteishotellissa riittää tilaa.

Koska puutarhat ja pihat halutaan pitää siistinä, ihmiset jättävät hyönteisille pesimätilaksi sopivia risuja, lehtikasoja ja muita kuolleita kasoja ja luonnonmateriaaleja liian vähän. Lehtiroskatkin kuljetetaan pois sen sijaan, että käytettäisiin lehtikompostia.

- Hyönteishotelli sopii etenkin kaupunkiympäristöihin ja siisteihin lähiöihin, joissa puutarhat ovat usein suhteellisen pieniä tai sitten liian hyvin hoidettuja. Hyönteishotellilla voidaan korvata "roskien" puuttuminen pihapiiristä ja lisätä hyödyllisten pölyttäjien määrää ja monimuotoisuutta. Idea on hauska ja hyödyllinen, ja varsinkin kaupunkien parvekepuutarhureita hotelli varmasti innostaa.

Tuote on myös ekologinen ja luonnonsuojelun kannalta hyödyllinen. Hyönteishotelli on varmasti kiinnostava ja arvostettu tuliainen luontoa arvostavalle niin kaupungissa, mökillä kuin maalla, sanoo biologian tutkija Salla-Riikka Vesterlund (FM) Turun yliopistosta.

Katso kaikkiEsbaun luontoystävälliset tuotteet!

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Esa Jussila, puh 0400 210 310 Esbau Oy Bio-Garden, Tähdenlennontie 7 02240 Espoo, esbau@co.inet.fi

Tuotetiedot: Hyönteishotelli
Mitat: 56 x 36 x 10 cm (H x B x D), Paino: 4 kg
Rakennusaineina käytetyistä luonnonmateriaaleista johtuen Hyönteishotellin mitat ja paino saattavat poiketa jonkin verran edellä mainituista.

Ohje

Ohje

Iloa ja hyötyä ötököistä

- Muistathan että pihan siistiminen lehdistä, kuivuneista kasvustoista ja risuista vie hyviltäkin hyönteisiltä suoja- ja pesäpaikat. Näiden puutetta voit paikata hankimalla tai tekemällä itse hyönteishotelleja; ne sopivat etenkin kaupunkialueiden siistittyyn ympäristöön.
- Puutarhan hyviksiä ovat mm. leppäkertut, päiväperhoset, harsokorennot ja mehiläiset.
- Toivotut hyönteiset pitävät yllä luonnon tasapainoa rajoittaessaan puutarhan tuholaisten hyökkäyksiä.
- Pörisijät auttavat mm. hedelmäpuiden ja marjapensaiden pölytyksessä.
- Ötökkähotellien elämän tarkkailu voi olla etenkin lapsille mieluisaa puuhaa!

Esbau Oy
Piha
pensaat
kasvimaa
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20185_53219.jpg
Kätevä keittiökompostori joka kotiin!
Asut sitten omakoti-, rivi- tai kerrostalossa, niin kompostointi on aina mahdollista. Bokashi -kompostorin voit ottaa myös vaikka mukaan asuntovaunuun, mökille tai veneeseen; Bokashi kulkee helposti mukana!
sininen biokeruuastia
Kerää biojätteet omaan astiaansa
BioProffa Keruuastia on joka kodin ja mökin hyödyllinen keittiön apuväline, joka estää ikävät hajut ja pörräävät banaanikärpäset!BioProffa Keruuastia on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja metallista. Se on kestävä, erinomainen astia, minne voit laittaa vihannesten ja hedelmien kuoret - sekä kaikki ruokajätteet aterian jälkeen. Voit antaa jätteiden kertyä sinne useankin päivän ajan ilman, että tarvitsee huolehtia kärpäsistä tai epämiellyttävistä hajuista kodissasi. Kannessa oleva aktiivihiilisuodatin pitää hajut kurissa!Tutustu ja tilaa BioProffa Keruuastia
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
20162_45333.jpg
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20232_57236.jpg
Kylvönurmikon perustaminen ja nurmikon hoito
Nurmikko vaatii hoitoa säilyäkseen kauniina. Säännöllinen leikkaus, lannoitus ja kalkitus takaavat nurmen hyvinvoinnin. Odota, että nurmikko kuivuu lumen sulamisen jälkeen, ja anna sen jälkeen kevätlannoitus. Pian on aika korjata myös talvivauriot.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton