• Etusivu
  • Kasvillisuus

Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella: oma sato maistuu aina parhaalta

Tiina Painokallio
Päivitetty 23.05.2025
20235_78182.jpg

Kasvihuone tarjoaa vihreän keitaan omalla pihalla – suunnittelu ja sijainti ratkaisevat onnistumisen. (Kuva: Adobe Stock)

Naapurin vihreyttä ja punaisia tomaatteja pursuava kasvihuone saa haaveilemaan omasta kasvihuoneesta. Ennen huoneen hankkimista kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja suunnitella kasvihuoneelle sopiva paikka tontilla. Kasvihuoneen rakentamisesta ja sijoittamisesta on olemassa rakennusvalvontaan liittyviä määräyksiä.

Kasvihuoneen rakentaminen

Maaseudulla kasvihuoneen rakentaminen on melko vapaata, mutta taajamissa ja etenkin suurehkoissa kaupungeissa asiasta on olemassa tarkempia määräyksiä. Käyttöiältään pidempi-ikäiset lasi- ja kennolevyhuoneet voivat joissakin kaupungeissa tarvita rakennusluvan ja toisissa kaupungeissa riittää kirjallinen ilmoitus.

Muovihuoneen saa rakentaa yleensä ilman rakennuslupaa, mutta kaupungeissa suositellaan sen sijoittamista sisäpihalle. Kasvihuoneen rakentamista koskee sama sääntö kuin muutakin tontille rakentamista. Sitä ei saa sijoittaa 5 metriä naapurin rajaa lähemmäksi ilman naapurin suostumusta.

Tarkempia rakentamista ohjaavia määräyksiä on syytä kysyä oman kunnan rakennustarkastajalta.

Kasvihuone – vaikka parvekkeelle?

Kasvihuone sijoitetaan tontille aurinkoiselle paikalle. Jos viljely kasvihuoneessa aloitetaan keväällä varhain, valo-olosuhteet huoneessa ovat tasaisemmat kun huone sijoitetaan itä-länsi suuntaisesti. Kesällä valo-olosuhteet ovat niin hyvät, että ainostaan kesäviljelyyn tarkoitettu huone voidaan sijoittaa pohjoinen-etelä suuntaan.

Katso, millaisia kasvihuoneita suomalaiset ovat rakentaneet vuosien varrella.

Kasvihuonen perustukset ja muovin valinta

Perustukset kannattaa tehdä huolella. Hiekka ja sen päällä eristelevy ovat tukeva routaantumaton perusta. Lasihuoneelle betonilaatta hiekan päällä on paras vaihtoehto. Muovihuoneen perustuksena käytetään yleensä painekyllästettyä puuta. Kennolevyhuoneissa voi käyttää kumpaa tahansa.

Kasvihuoneesta haaveilevalla ovat valittavana joko valmiina ostettavat huoneet tai rakentaminen itse alusta asti. Kasvihuoneen katemateriaalina halvin vaihtoehto on muovi.

Ihan mitä tahansa muovia ei kannata käyttää. Muoviksi kannattaa valita auringon UV-säteilyä kestävää muovia. Ammattiviljelijät käyttävät etyylivinyyliasetaatti eli EVA-kalvoa. Tällainen katemuovi kestää 5–10 vuotta, mikäli huolehditaan, ettei katteen päälle kertyvä lumi pääse sitä rikkomaan.

Halvempi vaihtoehto on polyeteeni- eli PE-kalvo, joka kuitenkin haurastuu jo yhden kesän aikana. Se sopii huoneeseen, josta katemuovi poistetaan joka syksy.

<p data-block-key="28tnb">Aina kasvihuoneen ei tarvitse olla suuren suuri. (Kuva: Pixabay)</p>
Aina kasvihuoneen ei tarvitse olla suuren suuri. (Kuva: Pixabay)

Lisää kasvihuoneen materiaalien valinnasta

Siistin näköisen ja helposti puhdistettavan huoneen saa valitsemalla katteeksi lasia. Lasi on katteista painavinta ja tästä syystä rungon ja katteen kiinnitykseen käytettävien puitteiden pitää olla vankkaa tekoa.

Lämmöneristyskyvyltään parhaita ovat polykarbonaatista valmistettu kennolevy. Se on pitkäikäinen katemateriaali, huonona puolena on lasia heikompi valonläpäisykyky, josta on haittaa lähinnä keväällä viljelyä aikaisin aloitettaessa.

Kasvihuoneen puitteet ja runkomateriaalit voivat olla joko puiset tai alumiiniset. Alumiiniset rakenteet ovat kevyet ja helpot puhdistaa. Niitä käytetään yleisesti lasi- ja kennolevyhuoneissa.

Muovihuoneissa käytetään useimmiten puu- tai metallikaaria. Painekyllästys lisää puun käyttöikää. Painekyllästysaineilla käsiteltyä puuta ei suositella suoraan kosketuksiin kasvien kanssa, vaan puu on hyvä maalata valkoisilla kasvihuonemaaleilla. Valkoiset puitteet lisäävät samalla huoneen valoisuutta.

Alumiinipuitteisiin kate kiinnitetään asettamalla kate puitteissa oleviin uriin ja tiivistämällä raot silikonilla. Muovihuoneen katteen kiinnittää nopeimmin paineilmanaulaimella, mutta työ onnistuu pienillä ruuveilla tai nauloillakin.

Muovihuone on halvin vaihtoehto. Lasi-ja kennolevyhuoneiden hinnat ovat 500–1000 eurosta ylöspäin. Kasvihuoneen pystyttämiseen kuluu aikaa kahdelta henkilöltä 1–2 päivää. Joillakin kasvihuonevalmistajilla- ja myyjillä on myös pystytyspalvelu, jota kannattaa kysyä, jos työ itse tehtynä tuntuu vaikealta.

Betonilaatta kannattaa valaa jo edellisenä kesänä sopivien säiden vallitessa. Myös puusta tehtävän perustuksen voi laittaa paikoilleen jo edellisenä kesänä, niin pääsee rungon pystytystyöhön aikaisemmin. Kasvihuoneen voi rakentaa valmiiksi jo syksylläkin. Talven aikana on kuitenkin huolehdittava, ettei raskas lumi riko katetta.

<p data-block-key="h0vpb">Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella. (kuva: Pixabay)</p>
Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella. (kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
kolme eriväristä papunippua pöydällä
Alkusyksyn makunautinto: Kotimaiset pensaspavut ovat parhaimmillaan
Suomessa kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen aikaa elokuun lopusta syyskuun alkuun, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Vaikka pensaspavun viljelyala on melko pieni, niiden maku ja laatu erottuvat edukseen. Nämä lähes käsityönä tuotetut pavut kerätään huolellisesti käsin oikean kokoisina ja tasalaatuisina.
20235_81932.jpg
Marja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalomme raja-aitana on marja-aroniaa, joka on mielestäni todella kaunis. Aronia on istutettu 2004. Pitääkö marja-aroniaa leikata kokonaan alas asti?Kuulemma joitakin vuosia sitten niin on tehty (mutta ei kenenkään nykyisten asukkaiden aikana) ja taas kuulemma niin kannattaisi tehdä (useampi samanlainen talo ja piha-aita vierekkäin). Pensas on nyt mielestäni aivan ihanan tuuhea (kuva viime kesältä) ja pelkään, että jotakin peruuttamatonta tapahtuu, jos leikkaamme sen alas. Siis toki leikkaamme, jos siitä on hyötyä, mutta onko siitä mitään hyötyä vai riittäisikö harvennus? Aidasta kuulemma tulee tuuheampi alhaalta, mutta käsittääkseni aronia ei kasva täysin tuuheaksi juuresta, vaikka kuinka leikkaisi ja meidän aitamme on mielestäni todella tuuhea joka tapauksessa ja josta ei kesäisin yhtään näy läpi – paitsi ehkä aivan juuresta, jos haluaa kuikuilla.Kuinkahan kauan taas kestää alas leikkauksen jälkeen, että aita kasvaa takaisin?Ja voikohan kukinnot leikata pois ennen kasvukautta, jos ei halua että siihen kasvaa marjoja? En sitä haluaisi tehdä, mutta lapset niitä heittelevät ja ne värjäävät paikkoja ja on ilmeisesti ongelma joillekin tällä alueella.Kannattaako aronia leikata alas mihin aikaan vuodesta? Syksyllä taisi olla muilla suunnitelmissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton