• Etusivu
  • Rakentaminen

Texmex-teemalla kohti uutta vuotta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.08.2021
202012_67794.jpg

Oliko joulun päivien jouluillallinen raskaan oloinen paketti? Tuntuuko, että uuden vuoden juhlintaan pitäisi saada jotakin kevyempää ja mieltä räjäyttävää, pöydän säväyttävää, kenties texmex-ruokaa? Nappaa tästä uuden vuoden juhliin erittäin maittavat, täyttävät ja värikkäät herkkureseptit.

Oumph-nacho-salsapiiras

Kokonaisvalmistumisaika: 40 min, josta valmisteluaika 30 min

Kaupan pakastealtaasta löytyy uusi lihan korvike, proteiinipitoinen murea oumph, joka on vegaaninen tuote ja sisältää noin 15‒17 g proteiinia. Tässä soijapavuista valmistetussa lihankaltaisessa tuotteessa ei ole hiilihydraatteja ja rasvaakin on vain vähän. Tuote on ruotsalaisten kehittelemä ja sitä saa sekä maustamattomana että maustettuna versiona.
202012_67795.jpg

Valmistusohje:

Mitä tarvitset?
pyöreä irtopohjainen piirakkavuoka (piirakasta riittää n. 4:lle)

Pohja:
1 pkt Myllyn Paras Ruokapiirakkataikinaa (400 g)
2 dl itse tehtyä tomaattisalsaa tai valmista salsakastiketta (melko tulista)

Kypsälle pohjalle:
280 g maustettuja oumph-suikaleita, esim. timjami & valkosipuli (pakaste)
1 rkl seesamiöljyä
3 rkl kurpitsansiemeniä
1 pieni pussi maissilastuja (n. 4 dl)
n. 4 jalopenoa
n. 2 dl itse tehtyä tai valmista guacamolea
n. 4 dl itse tehtyä tomaattisalsaa tai valmista salsakastiketta (melko tulista)

Guacamole (2 dl):
½ sipuli
pieni nippu tuoretta korianteria
1 tomaatti
2 avokadoa
2 rkl limenmehua
hiven suolaa

Tomaattisalsa (4dl):
4 tomaattia
1‒2 punaista chiliä
2 sipulia
nippu tuoretta timjamia
1 tl suolaa
2 tl sokeria
⅓ tl jauhettua valkopippuria
2 rkl punaviinietikkaa
4 rkl seesamiöljyä

Piirakan valmistaminen:

  1. Ota taikina sulamaan. Valmista maustekastikkeet tai käytä kaupan valmiita kastikkeita.

  2. Guacamole: Kuori ja silppua sipuli, silppua korianteria. Kuori tomaatti: tee ristiviilto, kasta kiehuvaan veteen ja vedä kuori pois. Hienonna tomaatti pikkuruisiksi kuutioiksi. Soseuta avokado haarukalla ja sekoita siihen heti limenmehua tummumisen estämiseksi. Sekoita avokadososeeseen sipuli-, tomaatti- ja korianterihake, mausta suolalla.

  3. Tomaattisalsa: Käsittele tomaatit kuten edellä. Halkaise chili pitkittäin, raaputa pois siemenet ja hienonna puolikkaat aivan pieneksi. Kuori ja silppua sipulit hienoksi. Hienonna timjami. Sekoita tomaatti-, chili-, sipuli- ja timjamihakkeet keskenään. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Lisää etikka ja oliiviöljy.

  4. Painele sulanut huoneenlämpöinen taikina ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle 2 dl tomaattisalsaa. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 15–20 minuuttia.

  5. Paista oumph-suikaleita kuumalla pannulla öljyssä 4–5 minuuttia. Lisää myös kurpitsansiemenet paahtumaan pannulle. Lisää pannulle lopuksi maissilastut, anna niidenkin lämmetä vähän, älä sekoita enää, että lastut eivät rikkoonnu. Viipaloi jalopenot joukkoon.

  6. Ota piirakkapohja uunista, levitä päälle heti kuuma täyteseos pannulta. Valuta päälle quacamolea ja tomaattisalsaa. Voit tarjoilla kastikkeita lisäksi erikseen pikku kipoista.

  7. Nauti kuumana esimerkiksi oluen tai raikkaan kuplivan mineraaliveden kanssa.

Ohje

Ohje

VINKKI: Fetakastike sopii myös hyvin piirakan kanssa. Tarvitset herkullisen fetakastikkeen valmistamiseen: 200 g fetajuustoa, 3 rkl kreikkalaista jogurttia, ruokalusikallinen oliiviöljyä, pippuria ja suolaa. Murskaa fetajuusto, laita muut ainekset sekaan ja sekoita. Anna maustua hetki.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

OATGOODS Kanatortillat

Kokonaisvalmistumisaika: 15 min

Tortillat ovat kaikille tuttu ja maistuva ruokavaihtoehto arkeen ja illanviettoon. Tortillojen sisään voi kätkeä monenlaisia maistuvia herkkuja ja tässä esimerkkiversiossa on käytetty fileesuikaleita ja kidneypapuja. Salsakastikkeen vahvuus kannattaa valita mieltymystesi mukaan, koska kastikkeissa on olemassa kolme eri vahvuutta: mieto/mild, keskivahva/medium vai vahva/hot.

Myllyn Parhaan uudet OATGOODS Kauratortillat ovat markkinoiden ainoita tortilloita, jotka sisältävät kauraa (23% viljaraaka-aineista). Tortillat sisältävät myös OATGOODSia (4%), joka tuo tortillaan paahteista kauran makua ja hyvää rakennetta.

202012_67797.jpg

Valmistusohje:

Mitä tarvitset?
4:lle 2 kpl tortillaa, täytteet

Tortillat:
1 pkt Myllyn Paras OATGOODS Kauratortilloja (8 kpl)

Kanatäyte:
1 rkl öljyä tai margariinia
2 sipulia (kesäsipulit varsineen)
n. 400 g broilerinfileesuikaleita tmv.
½ tl inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tlk (n. 230 g) salsakastiketta
1 tlk kidneypapuja tai oliiveja n. 230‒380 g tai maissia 200 g
200 g makeita pieniä erivärisiä paprikoita
1 dl tuoretta basilikaa

Miten toimitaan?
  1. Paista silputtu sipuli ja broilerinsuikaleet paistinpannulla öljyssä. Mausta seos mieleiseksi.

  2. Lisää muut ohjeen aineet pannulle. Kypsennä 5–10 minuuttia sekoitellen niin, että broileri on kypsää ja neste on haihtunut. Silppua lopuksi joukkoon tuoretta basilikaa.

  3. Jaa täyte tortillojen keskelle, kääri taskuksi ja aseta tarjolle sellaisenaan tai paperikääreeseen. Tarjoile heti kuumana.

Ohje

Ohje

Vinkki: Samaan tapaan voit valmistaa perinteisen lihatäytteen naudanlihasuikaleista tai kasvisvaihtoehdon härkiksestä, nyhtökaurasta tai soijasuikaleista.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Jäikö nälkä? Tutustu siinä tapauksessa myös muihin resepteihin, herkkuja riittää!

Ja ei kun herkuttelemaan....

20218_71980.jpg
https://reseptiklubi.myllynparas.fi/?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
202012_67796.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200610_571.jpg
Jalokärhöjen talvisuojaus
Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!
202111_73621.jpg
Savipihalle soveltuvat puut?
Savimaan työstäminen puutarhassa on haastavaa, kovaa työtä ja vaatii kärsivällisyyttä. Kasvualustana savi on tiivis ja kylmä. Talvella maahan sitoutunut vesi jäätyy ja keväällä routiessaan savimaa voi vahingoittaa ja katkoa kasvien juuria. Savimaa myös lämpiää hitaammin kuin hiekkaisemmat maalajit ja kuivuessaan savi muuttuu kovaksi ja halkeilevaksi. Huonoista puolistaan huolimatta savimaa on vettä pidättävä, ravinteikas maalaji, jonka parhaat puolet saa esiin maanparannuksella.
20219_72368.jpg
Lämmin syksy
Vaikka kuluva syksy olisi poikkeuksellisen lämmin, niin pitkään jatkunut lämmin sää tuskin vaikuttaa haitallisesti puihin tai muuhun kasvillisuuteen – saati eläimiin ja hyönteisiin. Kasvien ja eläinten talveen valmistumiseen lämmöllä on nimittäin vain vähän vaikutusta; kasvit asettautuvat talvilepoon ja linnut lähtevät muutolle pitkälti päivän pituuden mukaan. Vain katulamppujen voimakkaassa valossa lepoon asettuminen voi viivästyä.
202310_83186.jpg
Jaloruusujen talvisuojaus
Jaloruusut on vartettu kestävään perusrunkoon, jonka tarkoituksena on antaa aralle ruusulle talvenkestävyyttä. Jos jalo-osa kuitenkin paleltuu kokonaan, voi seurauksena olla perusrungon versojen valtaama ruusupenkki. Siksi talvisuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.
202110_73189.jpg
Itselle tai lahjaksi: näyttävä itse tehty Rosee-valaisin
Kuvan valaisin on tehty jo muutama vuosi sitten paikallisessa taitokeskuksessa, mutta se koristaa edelleen tasaisin väliajoin kodin keittiötä vuorotellen muiden värien kanssa. Kuvan lähettänyt henkilö kertoo innostuneensa valaisimien teosta niin paljon, että teki niitä muun muassa limen, mustan ja pinkin värisenä. Muutama on lähtenyt myös koristamaan sukulaisten koteja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton