• Etusivu
 • Kasvillisuus

Lasten puutarha

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.05.2006Päivitetty 25.05.2020
20115_26252.jpg

Mielikuvitukselle tilaa

Muistatko lapsuudestasi, missä leikit parhaat leikkisi - millainen ympäristö tarjosi parhaimmat eväät mielikuvitukselle? Kuiskiko tuuli korvissasi, kun keinuit puun latvassa - rakensitko majasi luonnon helmassa?

Pienimmät lapset kaipaavat isompien valvontaa, opastusta ja ohjausta, valmista ympäristöä leikkiä varten. Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin se ei useinkaan enää riitä. Leikkeihin tulee mukaan mielikuvitus; hiekkakasaan rakentuu koko maailma, metsästä tulee viidakko ja pihakivestä vuori! Kepit muuttuvat miekoiksi ja hevostallin seiniksi, kasvit ruuan aineksiksi. Lapset tarvitsevat itselleen ja mielikuvitukselleen tilaa toimia. Leikki-ikäiselle ei enää riitä parin neliön hiekkalaatikko ja pihakeinu.

Lapsiystävällinen puutarha

Miten lapset sitten pitäisi pihan suunnittelussa ottaa huomioon?

 • Jos mahdollista, niin sijoita lasten leikkialue tontin rauhalliselle sivulle - tai rajaa se ainakin aidalla ja portilla muusta liikenteestä (autotiet ja paikoitusalueet). Etenkin rinnetontilla tämä on tarpeen.
 • Säilytä näköyhteys. Oleskelualueelta ja asunnon sisältä tulisi olla hyvä näkyväisyys lasten leikkipaikalle.
 • Kiinnitä huomiota lasten leikkivälineiden turvallisuuteen.
 • Säilytä isommalla tontilla myös koskematonta luontoa. Pusikot, puusto ja ojanteet lisäävät luovuutta; kannot ja risut ruokkivat mielikuvitusta!
 • Voit myös hajasijoittaa lasten leikkipaikat ympäri pihaa, niin se lisää liikkumista.
 • Jätä pallopelejä varten mahdollisimman iso nurmialue - mahdollisimman kauas talosta.
 • Kata piha-alueet soran sijasta kivituhkalla ja päällystä sisääntulot laatoilla; kivituhka pitää polvet paremmassa kunnossa ja laatat vähentävät aineksen siirtymistä sisälle.
 • Mielummin rajaamaton hiekkakasa kuin hiekkalaatikko. Hiekallahan on taipumus levitä laajemmalle alueelle...
 • Tilaa ja välineitä leikkiin; hiekkakasa, leikkimökki, kiipeilyköysi tai -tikkaat, keinut, uima-allas (pienikin vesiaihe riittää leikkiin) jne.
 • Sopivasti varjoa keskikesän paahteilla; kevätaurinko saa päästä sulattamaan hiekkakasan.
 • Kasvata tai jätä kiipeilypuita, auta rakentamaan puuhun maja.
 • Kivelle kiipeäminen kivaa; laakealla kivellä voi pitää vaikka mehukestit.
 • Siirrä syrjään harvinaiset kasviyksilöt.
 • Ei ampiaisia/mehiläisiä houkuttelevia kasveja, ei myöskään piikikkäitä tai myrkyllisiä kasveja leikkialueen läheisyyteen.
 • Suosi syötäviä lajeja, marjakasveja, hedelmäpuita jne.
 • ...ja ennen kaikkea; anna lasten leikkiä. Mikäli turvallisuus ei vaarannu, niin älä rajaa lasten leikkitilaa tai leikkimistä. Kannusta luovuuteen ja liikkumiseen, tarjoa erilaisia mahdollisuuksia ja välineitä - ja osallistu. Lasten kanssa yhdessä touhuaminen, pelaaminen ja yhteisen ajan viettäminen on parasta, mitä voit lapsellesi antaa!
Joskus riittää, että edes varpaat saa laittaa veteen!
Joskus riittää, että edes varpaat saa laittaa veteen!

Yhdessä tekemisen ja onnistumisen iloa!

Yhteistä aikaa voitte viettää myös tehden yhdessä pihatöitä ja hoitamalla puutarhaa. Lapsi osallistuu mielellään pieniin askareisiin, jos vain hänelle annetaan se mahdollisuus. Hän oppii kylvösten paikat, kasviaarteiden kasvupaikat ja imee tietoa kasvun ihmeestä - kuin itsestään. Kotipuutarhurien pienet apulaiset kastelevat mielellään, levittävät lannoiterakeita, kylvävät siemeniä, haravoivat ja kitkevät rikkaruohoja. Yhdessäolon ja yhdessä tekemisen ilon lisäksi he siis oppivat kunnioittamaan luontoa sekä hoitamaan ja kasvattamaan kasveja.

Hieman isommille lapsille voi antaa myös mahdollisuuden perustaa ja hoitaa omaa kasvimaata tai kukkapenkkiä. Se voi olla vain yhden ruukun kokoinen tai rivin mittainen - kunhan se vain on lapsen oma. Kuvittele, millaista ylpeyttä lapsi tuntee, kun hänen kasvattamiaan tomaatteja syödään ruokapöydässä tai miten pieni sydän vallan pakahtuu ilosta, kun itse kylvetyistä siemenistä ja ahkerasti kastellusta kukkapenkistä tulee koko pihan piristys!

Voit antaa lapsille hoidettavaksi omat tehtävät, kasvipenkit ja kasvit. Helppoja ja nopeita lasten kasveja ovat esimerkiksi:

 • Syötävät kasvit ovat aina mieluisia: nauhaporkkana, retiisi, lehtisalaatti, tilli tai vaikkapa kuukausimansikka.
 • Avomaan kesäkukat; kehäkukka, ruiskaunokki, auringonkukka, silkkikukka ovat kasvuvarmoja.
 • Hauskat nimet houkuttelevat; anna lapsen kasvattaa hämähäkkikukkia, ampiaisyrttiä, sarviorvokkeja tai rentoakankaalia...
Herkullisia kuukausimansikoita
Herkullisia kuukausimansikoita

Lasta ajatellen voit myös istuttaa vihannes- ja kukkapenkit väljästi, asetella astinkiviä pienille jaloille sopivasti ja hankkia pikkupuutarhurille omat työvälineet; hanskat, haravan, kastelukannun ja vaikka käsiharan. Kasvien ja vihannesten arvostamiseen johtavat myös pienet asiat: syökää ja käyttäkää monipuolisesti eri vihanneksia, anna lasten hakea ja valmistella hyötypuutarhan lisukkeet ruokapöytään, kannusta heitä koristelemaan salaatteja, juomia ja jälkiruokia syötävillä kukilla. Lapset oppivat kaikesta mitä teemme.

Yhdessätekemisen iloa!
Yhdessätekemisen iloa!

Kerro lapselle kasvun ihmeestä

20115_26257.jpg

Ihminen kasvaa syödessään terveellistä ruokaa kuten puuroa ja kasviksia. Kasvitkin tarvitsevat kasvaakseen ruokaa. Niiden ruoka on hieman erilaista kuin ihmisen. Ne tarvitsevat kasvaakseen vettä, lämpöä, valoa ja ravinteita. Vettä kasvit saavat juurillaan maasta tai sitten meidän täytyy antaa vettä kastelemalla niitä. Veden mukana kasvit saavat myös erilaisia kasvamiseen tarvittavia ravinteita. Me voimme lisätä myös kasteluveteen ravinteita.

Lämpöä ja valoa kasvit saavat auringon paistaessa. Valon avulla kasvit saavat voimaa, jolla ne ottavat ilmasta hiilidioksidia. Kun kasvit hengittävät sisään hiilidioksidia lehdillään ja muilla osillaan, ne uloshengittäessään antavat ilmaan takaisin happea.

Sinä otat hengittäessäsi ilmasta kasvien vapauttamaa happea; happi on kaasu, jota ilman kukaan ihminen tai eläin ei voi elää. Hengityksesi mukana puhallat ulos hiilidioksidia ja aineiden kierto jatkuu keskeytymättä. Kasvit käyttävät jälleen hiilidioksidin omaan kasvuunsa ja vapauttavat ilmaan happea. Näin nämä elämälle välttämättömät kaasut kiertävät sinulle-kasveille-sinulle kiertoaan.

Kun kylvät siemeniä, muutaman päivän päästä siemen itää ja mullan pintaan ilmestyy pieni taimi. Voit saada uusia kasveja myös lehdestä tai sen palasesta. Jotkut kasvit kasvattavat ympärilleen pieniä taimia. Tällainen on esimerkiksi mansikka, joka kasvattaa rönsytaimia. Näitä taimia istuttamalla voit perustaa itsellesi uuden mansikkamaan.

Keväällä kasvit heräävät talvilevostaan. Kasvit tiputtavat lehtensä syksyllä ja valmistautuvat kylmään ja pimeään talveen. Kevään lähestyessä puutarhan kasvit alkavat heräillä ja lehti- ja kukkasilmut alkavat vähitellen paisua ja kevään eristyessä kasveihin puhkeavat lehdet ja kukat. Pian onkin taas kesä.

Pikkupuutarhuri kylvöpuuhissa
Pikkupuutarhuri kylvöpuuhissa

Keväistä tunnelmaa sisälle saat tuomalla maljakkoon koivunoksia tai pajunoksia. Muista, että oksia saa katkaista vain omassa pihassa tai metsässä kasvavista puista tai jos olet saanut luvan ottaa oksia tuttavasi metsästä. Puutarhan kasveista maljakossa lehteen puhkeavat nopeimmin keväällä kukkivien lajien oksat, kuten omenapuun ja kirsikkapuun oksat, onnenpensas, pensasangervot, tuomi ja tuomipihlaja. Laita oksat lämpimään veteen, se nopeuttaa lehtien puhkeamista.

Puuhaile pihalla; nauti raikkaasta ilmasta, lintujen laulusta ja auringonvalosta. Leiki leikkejäsi ja käytä mielikuvitustasi; sen avulla pääset vaikka Pilvilinnan prinsessaksi!

Prinsessan pilvilinna puutarhassa!
Prinsessan pilvilinna puutarhassa!
Ohje

Ohje

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20106_22313.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja suurin osa viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.
20078_6005.jpg
Helppo tapa tutustua kasveihin
Lapuan kaupungin ylläpitämä puistoalue, käynti 29.7.2007.Ei omia nettisivuja, hieman tietoa: www.lapua.fi, karttasivut f5-g5.
20239_53887.jpg
Miten puutarhan hoitaminen eroaa kesällä ja syksyllä?
Kesä ja syksy ovat puutarhanhoidon kiireisimpiä ja työntäyteisimpiä kausia. Silloin puutarhasta nautitaan – samaan aikaan hoidetaan kukoistavia kasveja ja valmistaudutaan tulevaan kevääseen ennen talven tuloa. Loppukesän ja syksyn kohokohtia on sadon kypsyminen; ja kaikki luonnon tarjoamat raaka-aineet ja herkut kannattaakin ottaa talteen.Mitä puutarhassa kannattaa tehdä heinäkuussa ja mitä puutarhan hoitoon liittyy loppukesällä sekä syksyn tullessa?
20065_90.jpg
Perennojen uudelleenistutus
Useimmat perennat eli monivuotiset kukat on istutettava noin joka viides vuosi uudelleen, etteivät ne taantuisi. Tällaisia perennoja ovat mm. vuohenjuuri (Doronicum), hohdekukat (Helenium), korkeat leimukukat (Phlox), kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), väriminttu (Monarda) ja esikot (Primula). Muistathan että keväällä kannattaa uudelleenistuttaa syksyllä kukkivat - ja syksyllä keväällä kukkivat!Eräät perennat häiriintyvät pahasti siirrosta ja uudelleenistuttamisesta. Niitä voi käsitellä vain 10-20 vuoden välein. Sellaisia ovat särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis), jaloangervo (Astilbe), idänunikko (Papaver orientale), päivänlilja (Hemerocallis), pioni (Paeonia), valeangervot (Rodgersia).Kasveista tietoa ja kuvia Kasvikortistossa
20226_78522.jpg
Punkkeja puutarhassa?
Eniten punkkeja on perinteisesti ollut saaristossa ja rannikolla, mutta talvien leutonemisen ja kauriiden lisääntymisen myötä punkit ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Viime vuosina punkkeja on havaittu niin kaupunkien puistoissa kuin hoidetuilla kotipihoillakin. Punkit viihtyvät esimerkiksi heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton